Χαλκιδική: Μεγάλη έλλειψη εργαζομένων σε τουρισμό και αγροτικές καλλιέργειες

Με το κιάλι ψάχνουν τους εργαζόμενους οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης στη Χαλκιδική, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων να κάνουν λόγο για 80.000 ελλείψεις πανελλαδικά. Μεγάλα είναι τα κενά στη Βόρεια Ελλάδα και στους απαραίτητους εργάτες γης.

“Μπορείς να μου δανείσεις έναν υπάλληλο” είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου μεταξύ των επαγγελματιών στη Χαλκιδική. Λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν εστιάτορες και ξενοδόχοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις προσωπικού.

Καλά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες της γαστρονομίας και του τουρισμού αλλά και ανειδίκευτοι έχουν αναζητήσει νέες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό με αποτέλεσμα φέτος να εκτιμάται ότι η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό σε όλη τη χώρα θα αγγίξει τις 80 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Φόβους εκφράζουν και οι καλλιεργητές ελιάς όπως λένε αν δεν βρεθούν εργάτες που ξέρουν τη δουλειά η επόμενη παραγωγή κινδυνεύει να χαθεί αφού μόνο στη Χαλκιδική απαιτούνται 10.000 εργαζόμενοι.

Η μεγάλη αυτή αναστάτωση στην αγορά εργασίας της δημιουργεί πρακτικά προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, με ορισμένους επιχειρηματίες μάλιστα να φοβούνται για τη δυνατότητα διατήρησης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Πηγή: ertnews.gr