Κυριακή Μάλαμα: “Οι υποδομές πολιτιστικού και κοινωνικού κεφαλαίου επιβάλλεται να αναπτυχθούν στην Αγία Παρασκευή”

Την Αγία Παρασκευή επισκέφτηκε η Κυριακή Μάλαμα, στα πλαίσια μιας συντεταγμένης προσπάθειας καταγραφής των προβλημάτων και των ιδιαίτερων αναγκών της Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής και με αιρετά μέλη του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής. Όπως τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην συνάντηση, η Αγία Παρασκευή αποτελεί μοναδικό τόπο στη Χαλκιδική, με την ιδιαίτερη και καλά διατηρούμενη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και βέβαια με τα λουτρά, τα οποία αποτελούν πολύτιμο ιαματικό πόρο για ολόκληρη την περιοχή.

Εντούτοις, οι αναπτυξιακές και κοινωνικές προκλήσεις παραμένουν μεγάλες, καθώς απαιτούνται σημαντικά έργα υποδομής, ώστε η ανάπτυξη του τόπου να καταστεί βιώσιμη και διαχειρίσιμη. Ιδιαίτερα στάθηκαν οι θεσμικοί φορείς στην ανάγκη άμεσων έργων υποδομών κοινής ωφελείας και ποιότητας ζωής, με έμφαση στα ύδατα και στις υποδομές της καθημερινότητας. Η συνδεσιμότητα του χωριού με τους υπόλοιπους κοντινούς προορισμούς παραμένει ζητούμενο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενδοδημοτική κινητικότητα. Την ίδια στιγμή, η οδική πρόσβαση στο χωριό κι η ανάδειξη του απαιτούν σημαντικά έργα, ενώ και για τα λουτρά απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα συντήρησης και προβολής τους. Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό ακίνητο του χωριού, εκείνο του παλαιού σχολείου παραμένει αναξιοποίητο. Αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η συντήρηση κι αξιοποίηση του ως χώρου πολιτισμού. Παράλληλα, απαιτείται η δημιουργία ενός χώρου ψυχαγωγίας κι άθλησης για τα νέα παιδιά του χωριού. Τέλος, οι φορείς ανέδειξαν και το πρόβλημα της διαχείρισης της άγριας ζωής από καταφύγιο άγριας ζωής της περιοχής, ώστε να είναι εφικτή κι η ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία, ιδιαίτερα φέτος, πλήττεται από τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρου.

Η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε ότι η καταγραφή αυτή των προβλημάτων έχει ως πρώτο βήμα την ανάδειξη τους, μέσα από τις δυνατότητες του κοινοβουλευτικού έργου και δεύτερον θα πρέπει να στοχεύει στην συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών σε ένα ολοκληρωμένο επερχόμενο πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης του κάθε τόπου και της Χαλκιδικής συνολικά.