«Μαύρη πρωτιά» της Ελλάδας σε θανάτους από ναρκωτικά

H Eλλάδα έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα σε χρήστες ουσιών σε Ευρώπη – Αμερική – Αυστραλία

Την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ουσιών κατέχει η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ σε πιάτσες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, όπου μέρα-μεσημέρι γίνεται διακίνηση μπροστά στα μάτια περαστικών.

Στις δύο το μεσημέρι και το παζάρι κάθε λογής παραισθησιογόνων ουσιών ελκύει τα βλέμματα περαστικών και διερχόμενων οδηγών. Άνθρωποι “φαντάσματα” στέκονται με δυσκολία όρθιοι περιμένοντας τους διακινητές για να αγοράσουν ναρκωτικά. Λίγες δεκάδες μέτρα μακριά στην οδό Μάρνη χρήστης ναρκωτικών σκύβει και κάνει χρήση δίπλα από καταστήματα και περαστικούς, ενώ στην οδό Ξούθου έχει στηθεί ένας αυτοσχέδιος χώρος τοξικομανών.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προχωρούν σε ελέγχους. Το σκηνικό στους δρόμους της Ομόνοιας δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων της περιοχής.

Έρευνα των καθηγητών ιατρικής, Άγγελου Χατζάκη και Βάνας Σύψα, αποκαλύπτει ότι το διάστημα 2018-2022 η χώρα μας είχε την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

 «Μία ιδιομορφία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που εξηγεί αυτούς τους πολλούς θανάτους είναι ότι έχουμε πολύ συχνά στις ομάδες αυτές HIV λοίμωξη, και μάλιστα λοίμωξη αθεράπευτη», επισημαίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας & προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Η θνησιμότητα σε χρήστες ναρκωτικών είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ όσον αφορά στους ελεγχόμενους χώρους χρήσης καταγράφονται 3.5 θάνατοι ανά 100 χρήστες ετησίως.

Η πρόεδρος των κέντρων πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, Φωτεινή Λεομπίλλα, επισημαίνει πως: «Όσον αφορά την υπερδοσολογία έχουμε φροντίσει να πιέσουμε όσο μπορούμε προκειμένου να υπάρχει ένα πλαίσιο για το αντίδοτο της υπερδοσολογίας που είναι η ναλοξόνη».

Η θνησιμότητα είναι κατά 35 φορές μεγαλύτερη στους νέους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

 «Τι μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία; Μας λέει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των θανάτων οφείλεται σε υπερδοσολογία», αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας & προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συνεργασία με την ομάδα που διενήργησε την έρευνα για να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Πηγή: ertnews