Ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στο όμορφο και εντυπωσιακό Σέρβικο Μετόχι του Κακάβου στην περιοχή της Ιερισσού

Σήμερα 29 Απριλίου, γιορτάζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Metoh Milo Arsenica) στο Σερβικό μετόχι του Κακάβου. Μία πανήγυρη στενά συνυφασμένη με την παράδοση και τα έθιμα της Ιερισσού, αλλά και της γύρω περιοχής.

Το μετόχι ανήκει στην Σερβική Ι.Μ. Χιλανδαρίου ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα και έχει συνολική έκταση 1500 ha (εκτάρια). Βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία στις παρυφές του όρους Κάκαβος, με πλούσια νερά, πυκνά δάση, όπως από πλατάνια, δρυς, καστανιές, φλαμουριές, οξιές κ.α.

Τα νερά του παλιού του υδρόμυλου σήμερα διοχετεύονται σε μια γοητευτική τεχνητή λίμνη γεμάτη ψάρια και γύρω της βρίσκονται οπωροφόρα δέντρα, ελιές και πολλά λουλούδια και αρωματικά φυτά που περιποιούνται οι μοναχοί.

Και φέτος η εκκλησία περιμένει να φιλοξενήσει εκατοντάδες Σέρβους, Έλληνες αλλά και από άλλες εθνικότητες ορθόδοξους επισκέπτες.

Στη συνείδηση των κατοίκων η γιορτή αυτή σηματοδοτεί το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα!

Οι πασχαλινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερισσό θα τελειώσουν σήμερα Σάββατο με την αγαπημένη στους ντόπιους πανήγυρη της Δεξαμενής του Αγγελάκου και του Παναγιώτη!

aetoshal.blogspot.com