Στο Ajaccio της Κορσικής ο Δήμος Αριστοτέλη

Πράσινα Μεσογειακά Νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο.

Σχέδιο για την προώθηση του σχολικού πολιτιστικού τουρισμού στη Γαλλία, καθώς και για την ενίσχυση σχολικών ανταλλαγών μεταξύ μεσογειακών νησιωτικών προορισμών και Ανατολικής Χαλκιδικής, παρουσίασε κλιμάκιο του Δήμου Αριστοτέλη στο Δήμαρχο του Ajaccio, Laurent Marcangeli, στο πλαίσιο  προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στην Κορσική.

Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δήμου Αριστοτέλη, με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», συνδυάζοντας και το σχέδιο «Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές» για την προώθηση του διεθνούς σχολικού τουρισμού, ενώ αξιοποιεί και την ένταξη του Δήμου Αριστοτέλη ως τακτικού μέλους στο Παρατηρητήριο για την τουριστική ανάπτυξη προορισμών της Μεσογείου (ΟΤΙΕ).

Την παρουσίαση παρακολούθησαν στελέχη του τμήματος τουρισμού / πολιτισμού του Δήμου Ajaccio, επιτελικά στελέχη του τουριστικού οργανισμού της Κορσικής και εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου.

Μέσα από παράθεση οπτικο-ακουστικού υλικού και περιγραφών, ο Δήμος Αριστοτέλη παρουσίασε στη νησιωτική Γαλλία μια 7ήμερη πολιτιστική περιήγηση με σημεία αναφοράς:

    το Άλσος Αριστοτέλη,

    τη διώρυγα του Ξέρξη,

    τον Άθωνα,

    την Αρχαία Άκανθο,

    τα Σιδηροκαύσια,

    τη Μονή Ζυγού,

    τη διαδρομή από την Αρναία των μουσείων μέχρι τα Αρχαία Στάγειρα και

    το Κάστρο Νέπωσι,

Επίσης, η ελληνική αποστολή παρουσίασε στη Γαλλία τη γαστρονομική δραστηριότητα της Ανατολικής Χαλκιδικής, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη θεματική γιορτή KOUZINA, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή τυροκομικών. Πρόταση του Δήμου είναι η γαστρονομική δικτύωσή του με  την Κορσική, η οποία αποτελεί από τις σπουδαιότερες και πλουσιότερες περιοχές – παραγωγούς πρόβειου τυριού, που διοχετεύεται στην ηπειρωτική χώρα για ζύμωση και δημιουργία του πασίγνωστου γαλλικού ροκφόρ.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος πραγματοποίησε έξι (6) επί μέρους επαγγελματικές παρουσιάσεις των δύο προαναφερόμενων πυλώνων σε υπεύθυνους σχεδιασμού και πωλήσεων outgoing ταξιδιωτικών γραφείων του Ajaccio (19 & 20.4.22), στους οποίους παρέδωσε προτάσεις σχολικού τουρισμού, καθώς και πακέτα γαστρονομικών / οινικοπολιτιστικών διακοπών στην Ανατολική Χαλκιδική.

Δεδομένου του έκδηλου ενδιαφέροντος όλων, πολύ δε περισσότερο του Γάλλου tour operator OLLANDINI, ο οποίος μετρά 140 χρόνια επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην Κορσική, ομάδα κλαδικών επαγγελματιών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του Ajaccio έλαβε πρόσκληση από το Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, να επισκεφθεί την περιοχή κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2022, προκειμένου να εξοικειωθεί με τον προορισμό, ο οποίος στην Κορσική είναι εντελώς άγνωστος.

Το περίγραμμα της δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Ajaccio, καθώς και οι παράμετροί του θα αποσταλούν στην κορσικανή πρωτεύουσα, αμέσως μετά την απόφαση των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Στον οδικό χάρτη που θα εκπονηθεί προβλέπεται / περιλαμβάνεται ο τρόπος της συνεργασίας των δύο Δήμων.

 «Άλλη μια καινοτόμα πρωτοβουλία τουριστικής προώθησης περνά από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης» αναφέρει σε δήλωσή του Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος και συνεχίζει: «Αναπτύσσουμε και συνδυάζουμε κατά τον πλέον επαγγελματικό τρόπο, προγράμματα, που αξιοποιούν κοινές μεσογειακές αναφορές, με συγκεκριμένες ομάδες στόχευσης όπως μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, επενδύοντας στη δημιουργία νέων τουριστικών αγορών και κοινού με μακροχρόνια προοπτική για την ανατολική Χαλκιδική. Ενεργούμε για το σήμερα, αλλά ταυτόχρονα χτίζουμε το μέλλον της τουριστικής μας ανάπτυξης. Δεν βλέπουμε μόνο μέχρι τον ορίζοντα της δική μας παρουσίας στη διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά οικοδομούμε βατήρες δράσης για πολλές θητείες, πολλών επόμενων διοικήσεων…»

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Έλληνα ειδικό στη γαλλική τουριστική αγορά Yalos Tours και τον ΟΤΙΕ, ενώ το Δήμο Αριστοτέλη εκπροσώπησε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Ενεχηλίδου.

aetoshal.blogspot.com