Βήχας: Ποια μορφή του αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας

Ένας βήχας συνοδεύεται από αλλεργίες, εποχικό κρυολόγημα ή δυσάρεστη περίπτωση παλινδρόμησης οξέος. Αυτό που μπορεί να μην συσχετίσετε με τον βήχα, ωστόσο, είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

Επηρεάζοντας περίπου 6,2 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες, η καρδιακή ανεπάρκεια αναφέρθηκε σε περισσότερο από το 13% των πιστοποιητικών θανάτου το 2018, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Διαφορετικά από το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να παρέχει αρκετό αίμα στα άλλα βασικά μας όργανα. Τα άτομα με υπέρταση, παχυσαρκία ή στεφανιαία νόσο -στα οποία η πλάκα έχει συγκεντρωθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και περιορίζει τη ροή του αίματος- μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτό ισχύει επίσης για όσους καπνίζουν, δεν ασκούνται επαρκώς ή καταναλώνουν υπερβολικά αλκοόλ. Τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν αδυναμία, δύσπνοια, πρήξιμο στο στομάχι ή στα κάτω άκρα και πολλά άλλα. Επιπλέον, ένας μη φυσιολογικός βήχας μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε «μη φυσιολογικός βήχας» έναντι του φυσιολογικού, καθημερινού βήχα;

Ένας επίμονος υγρός βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας

Η περιστασιακή εισπνοή σκόνης ή ένα γαργαλητό στο λαιμό μπορεί να προκαλέσει σύντομη κρίση βήχα, αλλά ένας επίμονος βήχας που παραμένει μπορεί να είναι ενδεικτικό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Φυσικά, ένας συνεχιζόμενος βήχας μπορεί εναλλακτικά να σχετίζεται με το άσθμα, τη γρίπη, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.

Για να αντιληφθείτε τη διαφοροποίηση, να ξέρετε ότι ο βήχας που σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά ένας υγρός βήχας που οφείλεται στο εφεδρικό υγρό που λαμβάνει χώρα στους πνεύμονες. Επίσης γνωστή ως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η βλέννα που παράγεται από αυτούς τους βήχας μπορεί να έχει λευκό ή ροζ χρώμα.

Για να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένη όσον αφορά την ώρα της ημέρας και τη θέση του σώματος, η ενημερωμένη έρευνα του 2023 που δημοσιεύτηκε στο StatPearls περιγράφει πώς ο νυχτερινός βήχας που επιδεινώνεται όταν ένα άτομο ξαπλώνει ανάσκελα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, ο νυχτερινός βήχας θεωρείται πιο ασυνήθιστο σύμπτωμα χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαχείριση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας

Μόλις γίνει η βλάβη, δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος των ΗΠΑ δηλώνει ότι, ανάλογα με τη σοβαρότητα και το συγκεκριμένο είδος καρδιακής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζει ένας ασθενής, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι μια επιλογή.

Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα που μειώνουν το νάτριο, όπως διουρητικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή φάρμακα που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και υποστηρίζουν τη λειτουργία της καρδιάς. Σημειώστε ότι ο βήχας είναι μια παρενέργεια που σχετίζεται με αυτήν την τελευταία κατηγορία φαρμάκων.

Εναλλακτικά, ορισμένοι τύποι καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να δικαιολογούν χειρουργική επέμβαση ή να απαιτούν από τον ασθενή τη χρήση βηματοδότη, αντλίας ή εμφυτεύσιμου απινιδωτή.

Η ενασχόληση με συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής συνιστάται επίσης για όσους ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση λιγότερου αλατιού, την ελαχιστοποίηση του στρες, τη θεραπεία οποιωνδήποτε γνωστών διαταραχών ύπνου, τη διατήρηση υγιούς βάρους, την άσκηση σε τακτική βάση, καθώς και τη διαχείριση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

www.oloygeia.gr