Μεταναστευτικό: Μηναία μείωση ροών 42% τον Οκτώβριο

Υπουργείο Μετανάστευσης: Η αποκλιμάκωση οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία

Μειωμένες κατά 42,06% ήταν οι ροές παράτυπων μεταναστών τον φετινό Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 6.581αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, έναντι 11.470 αφίξεων έναν μήνα νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ροές παράτυπων μεταναστών άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα του 2022. Στην πρώτη κορύφωσή τους έφθασαν τις 2.315 αφίξεις τον Νοέμβριο του 2022. Ανοδική πορεία ακολούθησαν εκ νέου από τον φετινό Ιούνιο και κορυφώθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ξεκίνησε η σταδιακή και εντεινόμενη αποκλιμάκωσή τους. Ήδη, τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «ακόμα πιο ενθαρρυντικά.

Ιδίως στα ανατολικά χερσαία σύνορα στον Έβρο, οι ροές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στο βόρειο Αιγαίο και μικρότερη στο νότιο Αιγαίο. Έτσι, για παράδειγμα, οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Λέσβου στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) ήταν 5.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν μειωθεί στους 4.100 σήμερα.

Πίεση συνεχίζουν να υφίστανται κυρίως οι ΚΕΔ Σάμου και Κω, από όπου γίνονται συνεχείς μεταφορές καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, καθώς έχουν ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό από την κεντρική υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και τον Frontex. Τις τελευταίες 48 ώρες ολοκληρώνεται και η μεταγωγή, συνοδεία αστυνομικών, των περίπου 400 παράτυπων μεταναστών που συγκεντρώθηκαν στη Ρόδο όλο το προηγούμενο διάστημα».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αποκλιμάκωση των ροών οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.

«Είναι προϊόν μιας ολοκληρωμένης και πολυ-επίπεδης στρατηγικής αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης. Είναι δε αξιοσημείωτη αν συγκριθεί με την έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται αλλού, όπως στην Ιταλία, στην Κροατία αλλά και στην Ισπανία (Κανάρια Νησιά).

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει λιγότερες αφίξεις από τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ στη νότια εξωτερική περίμετρο της ζώνης Σένγκεν. Τις διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τους αιτούντες άσυλο και τις τοπικές κοινωνίες, μέσα σε οργανωμένες δομές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, έχει το υψηλότερο ποσοστό καταγραφής και ταυτοποίησης των νέο-εισερχόμενων, προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας, και μια αξιόπιστη και γρήγορη διαδικασία ασύλου που έχει επαινεθεί διεθνώς.

Σήμερα, πρωτοστατεί στην ύφεση του προβλήματος και, χάρη στις επιτυχίες αυτές, πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας της χώρας, τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους, βρίσκεται, όπως υπογραμμίζει «σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του προβλήματος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απέναντι σε κάθε τυχόν έκτακτη κατάσταση που μπορεί να προκύψει από τις διεθνείς εξελίξεις».