Προσεισμικοί έλεγχοι: Πρόγραμμα και για ιδιώτες ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ
Από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε το πρόγραμμα που αφορά πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολεία και νοσοκομεία
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
“ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
Ο σεισμός που σημειώθηκε στη Χαλκιδική στις 3 Νοεμβρίου και ταρακούνησε και τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, έφερε ξανά στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό θέμα των προσεισμικών ελέγχων στη χώρα μας.
Από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε το πρόγραμμα που αφορά πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολεία και νοσοκομεία, ενώ πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων σε ιδιωτικά κτίρια στο πρότυπο αντίστοιχων ενεργειακών όπως το «Εξοικονομώ», έχει προτείνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ).
«Εμείς ως ΤΕΕ/ΤΚΜ έχουμε προτείνει να βγει κάποιο πρόγραμμα για ιδιώτες. Όπως είναι τα ενεργειακά προγράμματα, όπως το Εξοικονομώ, να βγει και ένα πρόγραμμα για τις ενισχύσεις, ώστε να βοηθήσει οικονομικά τους πολίτες να κάνουν πρωτοβάθμιους ελέγχους σε οικοδομές και μονοκατοικίες και να υπάρχει κάποια επιδότηση για στατικές ενισχύσεις. Είναι πολύ βασικό», τονίζει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Ηλίας Περτζινίδης, μιλώντας στο «ΤyposThes».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και να βρεθεί χρηματοδότηση, ο κ. Περτζινίδης αναφέρει ότι μιλάμε για Ευρωπαϊκά προγράμματα και στην Ευρώπη δεν έχουν σεισμούς. «Σεισμούς έχουμε στην Ελλάδα, στην Ιταλία και λίγο στην Ισπανία, οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα», ενώ το βάρος από την πλευρά της Ευρώπης έχει πέσει στο ενεργειακό. «Η Ευρώπη εδώ και χρόνια προσπαθεί να ρίξει το ενεργειακό κόστος. Η νέα Οδηγία της ΕΕ λέει ότι από το 2032 δε θα μπορείς να νοικιάσεις ή να γίνει αγοραπωλησία κάποιου ακινήτου εάν δεν είναι από μια ενεργειακή κλάση και πάνω. Πρέπει να τους πείσουμε ότι χρειάζεται να γίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα τουλάχιστον για τη δική μας χώρα η οποία είναι η πιο σεισμογενής στην Ευρώπη», αναφέρει ο ίδιος.
Οι αντισεισμικοί κανονισμοί και η γήρανση των υλικών
Αναφορικά με την κατάσταση των κτιρίων της χώρας αλλά και της περιοχής μας, ο κ. Περτζινίδης αναφέρει ότι ακόμη και τα παραδοσιακά κτίρια, όπως τα λεγόμενα διατηρητέα στην Άνω Πόλη, έχουν τη δική τους αντισεισμική φιλοσοφία. «Όλες οι κατασκευές έχουν μια αντισεισμική φιλοσοφία. Μετά, με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, τα κτίριά μας έχουν γίνει πιο δύσκαμπτα και πιο σταθερά. Δε σημαίνει όμως ότι και τα άλλα είναι επικίνδυνα. Θέλουν έλεγχο για να δούμε κατά πόσο έχουν γίνει τροποποιήσεις αυθαίρετες στον φέροντα οργανισμό, το οποίο είναι έγκλημα, το να έχεις κόψει δοκάρι ή κολώνα», όπως υπογραμμίζει.
Σε δεύτερη φάση, όπως επισημαίνει, πρέπει να δούμε τη γήρανση των υλικών. «Εδώ μπαίνει το οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο, επειδή είναι ένα τεχνητό υλικό, ένα υλικό που το φτιάχνει ο άνθρωπος, έχει έναν ορισμένο χρόνο ζωής. Αυτός ο χρόνος σήμερα λέμε για το σύγχρονο μπετόν ότι μπορεί να φτάσει και τα 120 χρόνια. Για ένα μπετόν των αρχών του 1920-1930 του δίνουμε 90-100 χρόνια ζωής», αναφέρει υπογραμμίζοντας όμως «ότι δεν σημαίνει ότι αυτές οι οικοδομές είναι επικίνδυνες». «Δεν θέλουμε να τρομάζουμε τον κόσμο. Θέλουν έλεγχο έτσι ώστε να δούμε εάν χρειάζονται κάποια ενίσχυση», τονίζει.
Άρχισαν οι πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι
Στο μεταξύ από σχολεία και νοσοκομεία, άρχισε από τον περασμένο Ιούλιο το πρόγραμμα που αφορά πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους.
Θέλοντας να καλύψει την ανάγκη απογραφής και ιεραρχικής αποτίμησης των υφιστάμενων κτιρίων, ως προς τη σεισμική τους ικανότητα, ιδιαίτερα σε κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, ο ΟΑΣΠ διαμόρφωσε πλαίσιο αναφοράς για Προσεισμικό Έλεγχο υφιστάμενων κτιρίων, το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια:
1. Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο (Ταχύς Οπτικός – Μακροσκοπικός έλεγχος, εφαρμόζεται απλοποιημένη μέθοδος)
2. Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο (Προσεγγιστική Αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας βάσει απλοποιημένων υπολογισμών και μη καταστροφικών ελέγχων),
3. Τριτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο (Αναλυτική Αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς αποτίμησης και επεμβάσεων (EC8 – 3 / ΚΑΝΕΠΕ- 3η Αναθεώρηση ΦΕΚ 3197,Τεύχος Β/21-06-2022/ ΚΑΔΕΤ Σχέδιο – Σεπτέμβριος 2022).
Όπως εξηγεί ο κ. Περτζινίδης, σε περίπτωση που ο πρωτοβάθμιος έλεγχος δείξει κάποια ανησυχητικά πράγματα θα πάμε σε δευτεροβάθμιο και σε περίπτωση που ο δευτεροβάθμιος δείξει ότι έχουμε πρόβλημα θα πρέπει κατόπιν να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας, ο λεγόμενος τριτοβάθμιος έλεγχος.
«Το πρόγραμμα προχωράει, έχουν ελεγχθεί πολλά κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, εξ΄όσων γνωρίζω δεν έχουμε προβλήματα, είναι ελάχιστα τα κτίρια που θα πάνε σε δευτεροβάθμιο έλεγχο», μας είπε σχετικά ο κ. Περτζινίδης.
Πάντως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί που συμμετέχουν στη διαδικασία των ελέγχων έχει να κάνει με τη δυσκολία εξεύρεσης των σχεδίων. Η λογική του προγράμματος ήταν ότι ο μηχανικός ο οποίος θα κληθεί να κάνει τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο θα είχε διορία τριών ημερών για να κάνει την αυτοψία. Δηλαδή στο διάστημα αυτό θα πρέπει να πάρει τα σχέδια του συγκεκριμένου κτιρίου, να τα μελετήσει στο γραφείο του και να πάει μετά για την αυτοψία. «Δεν βρίσκουμε σχέδια από τις υπηρεσίες. Αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους όσο μπορούμε και να πιέζουμε ώστε να δίνονται τα σχέδια στους μηχανικούς», τονίζει. «Όταν πας στην υπηρεσία και σου λέει ότι δεν τα έχει και να τα βρεις εσύ, αυτό δεν είναι λογική», προσθέτει.
Επισημαίνεται ότι κάθε έλεγχος διενεργείται από δύο Ελεγκτές, οι οποίοι ενημερώνονται μέσω e-mail για την κλήρωσή τους, προκειμένου να αποδεχτούν τον ορισμό τους.
Σημειώνεται ότι σε δεύτερη φάση στόχος είναι το πρόγραμμα να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο ώστε οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλα δημόσια κτίρια.
Πρωτοβουλία ΤΕΕ/ΤΚΜ για το Άγιον Όρος
Στο μεταξύ, στην πρωτοβουλία για τη συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τους τελευταίους στην περιοχή του Αγίου Όρους αλλά και τη διερεύνηση των επιπτώσεων στις μνημειακές κατασκευές, ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπεύθυνος για την παρακολούθηση, την παραλαβή και τον έλεγχο της καλής εκτέλεσης του έργου ορίστηκε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης, ο οποίος αναφέρει στον «Τ.Θ.» ότι η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη έχουν γίνει οι επαφές με την κοινότητα και οι πρώτες συναντήσεις.
Αναλυτικότερα, στόχος της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε είναι η παρακολούθηση των σεισμικών δράσεων στην περιοχή του Αγίου Όρους, ο έλεγχος της τρωτότητας επιλεγμένων κτιρίων έναντι σεισμού καθώς και η καταγραφή πιθανών βλαβών με την παράλληλη διατύπωση προτάσεων αποκατάστασης – ενίσχυσης. Για την επίτευξη του πρώτου στόχου της ομάδας εργασίας έχει εξασφαλιστεί η άδεια της Ιεράς Κοινότητας για την εγκατάσταση δύο επιταχυνσιογράφων στην Ιερά Χερσόνησο και, συγκεκριμένα, στην περιοχή των Καρυών και στην Ι.Μ. Ξενοφώντος.
Σύμφωνα με τον κ. Περτζινίδη, οι επιταχυνσιογράφοι αναμένεται να μπουν την επόμενη εβδομάδα.
Η ομάδα εργασίας συστάθηκε με χρονική διάρκεια εξαμήνου, αλλά έχει αναληφθεί η δέσμευση για παράταση, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος, η ομάδα εργασίας συγκροτείται από το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΟΑΣΠ – ΙΤΣΑΚ) και το Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.).
«Το Άγιον Όρος έχει παλιά κτίρια. Η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα, αλλά έχει και κτίρια του 20ου αιώνα. Τα κτίρια έχουν τη δική τους φιλοσοφία και τα περισσότερα είναι ενισχυμένα και αποκατεστημένα. Δεν νομίζω να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Απλώς είναι κτίρια στα οποία ο σεισμός μπορεί να δώσει ρωγμές. Είναι μια φιλοσοφία των κτιρίων αυτή, δεν είναι κακό, ίσα ίσα που εκτονώνεται το φαινόμενο. Απλώς πρέπει να δούμε τι ζημιές έχουν επιφέρει μέχρι στιγμής οι σεισμικές δονήσεις οι οποίες δεν ήταν πολύ μεγάλες και να προτείνουμε κάποιες λύσεις για αποκαταστάσεις», τονίζει, καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.