Ευλογιά αιγοπροβάτων: Η ανησυχία «ρίχνει» τη ζήτηση στα κρεοπωλεία

Ο κόσμος φοβάται να ψωνίσει, λένε οι κρεοπώλες, παρόλο που η ευλογιά των προβάτων είναι ζωονόσος που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

– Τι κρέας αγοράζουν

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

“ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Παρόλο που δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, η ευλογιά των προβάτων, η ζωονόσος που έχει οδηγήσει σε μαζικές θανατώσεις ζώων, έχει, όπως φαίνεται, επηρεάσει τη ψυχολογία ορισμένων καταναλωτών στους οποίους έχει δημιουργηθεί φόβος και ανησυχία και αυτό καταγράφεται ως μειωμένη ζήτηση για αρνί και κατσίκι στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

 «Δεν υπάρχει η ζήτηση που θα έπρεπε να υπάρχει αυτήν την στιγμή», όπως λένε χαρακτηριστικά οι κρεοπώλες, υπογραμμίζοντας και αυτοί με τη σειρά τους ότι η ευλογιά των προβάτων επηρεάζει μόνο τα ζώα και συγκεκριμένα τα αιγοπρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 «Το πρόβλημα με όλη την εμπορία και διακίνηση των αμνοεριφίων είναι ότι ο κόσμος φοβάται να ψωνίσει ακούγοντας τη λέξη ευλογιά, όπως τονίζει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο κ. Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και β΄ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ.

 «Όλοι πρέπει να ξέρουν, το λένε και οι επιστήμονες, ότι η ευλογιά είναι καθαρά ζωονόσος και μάλιστα επηρεάζει μόνο τα αιγοπρόβατα, ούτε καν τα άλλα θηλαστικά, δηλαδή το μοσχάρι, το χοιρινό κλπ. Γονιαδιακά δεν τα επηρεάζει καθόλου. Δεν επηρεάζει ούτε τον άνθρωπο», όπως σημειώνει, αναφέροντας ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει η ζήτηση που θα έπρεπε να υπάρχει τέτοιο καιρό για τα αμνοερίφια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές τους δεν είναι υψηλές.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές με όλα όσα ακούν καθημερινά είναι το παράδειγμα που αναφέρει ο κ. Κεσίδης, ότι κάποιοι καταναλωτές που μπαίνουν στα κρεοπωλεία και ζητούν μοσχαρίσιο κιμά λένε στον κρεοπώλη τους «δεν πιστεύω να έχει ευλογιά;». Ο κόσμος ακούει τη λέξη ευλογιά, κάποιοι επίσης ακούν ότι υπάρχει έλλειψη και θεωρούν ότι θα υπάρχει άνοδος των τιμών και αυτοί είναι λόγοι που τους αποτρέπουν από το να ψωνίζουν, όπως λένε οι κρεοπώλες. «Οπότε αυτήν την στιγμή, ενώ πανελλαδικά, θα έπρεπε κατά μέσο όρο κάθε μαγαζί να πουλάει τέτοιο καιρό 3-4 αμνοερίφια, δεν πουλάει ούτε ένα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ.

Το ενδεχόμενο lockdown και οι τιμές

 «Αυτήν την στιγμή οι τιμές είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει ζήτηση», όπως αναφέρει ο κ. Κεσίδης, ενώ σημειώνει ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο σχετικά με το αν θα επιβληθεί ένα lockdown, με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να τονίζει πάντως ότι στόχος είναι να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για το αν υπάρχει επάρκεια σε αιγοπρόβατα στα κρεοπωλεία, ο ίδιος επισημαίνει ότι ναι μεν είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι, παρ΄όλα αυτά υπάρχει επάρκεια γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. «Αν υπήρχε η περσινή ζήτηση δεν θα υπήρχε επάρκεια […] Λόγω της μειωμένης ζήτησης κρατιόμαστε σε κάποια ομαλά επίπεδα», τονίζει, ενώ υπενθυμίζει ότι και ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης έχει τονίσει προς τον κόσμο να μην ανησυχεί καθώς θα υπάρχει επάρκεια, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές.  «Συμφωνούμε, ο κόσμος πρέπει να φάει και όσο γίνεται φθηνότερο κρέας, αλλά επιμένουμε ως παραδοσιακοί κρεοπώλες ότι όπως ελεγχόμαστε εμείς για τις προελεύσεις των κρεάτων που πουλάμε, έτσι επιβάλλεται να ελέγχονται όλοι. Να μην φάει δηλαδή ο κόσμος το Ρουμάνικο αρνί για ελληνικό», τονίζει ο κ. Κεσίδης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αναφέρθηκε από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό κ. Χρήστο Κέλλα, ότι το σενάριο του lockdown μετά τα πολλά κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων βρίσκεται στο τραπέζι, αν και το υπουργείο προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει. Τυχόν lockdown περιλαμβάνει «ακραία απαγόρευση μετακινήσεων (ζώων), απαγόρευση ζωοτροφών ή και γάλακτος», όπως είχε πει.

 «Εάν θα ισχύσει το lockdown είναι σίγουρο ότι θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο, οπότε θα βγούμε ακριβώς πάνω στις γιορτές. Στο διάστημα αυτό όμως δε θα γίνουν σφαγές, άρα θα συσσωρευτούν μεγάλες ποσότητες κρεάτων οι οποίες θα βγουν μετά στην αγορά και ίσως αυτό ρίξει και τις τιμές, αντί να τις ανεβάσει», επισημαίνει ο κ. Κεσίδης.

Από την άλλη, τονίζει πως αν δεν γίνει lockdown, είναι βέβαιο ότι κάποια αμνοερίφια θα πάνε στο εξωτερικό καθώς τα δικά μας αμνοερίφια λόγω του ότι είναι πολύ ποιοτικά φεύγουν στο εξωτερικό με πολύ καλύτερες τιμές. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή θα ανέβει, όπως λέει.  Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις σχετικά με τις τιμές γιατί «το αρνί και το κατσίκι είναι ένα χρηματιστήριο» και δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις αν δεν βγει και μια τελική απόφαση από το υπουργείο για το αν θα γίνει lockdown ή όχι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι ζωονόσος που προσβάλλει αιγοπρόβατα και μόνο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, η οποία προκαλεί απώλειες στον κτηνοτροφικό τομέα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Αναφέρεται ακόμη ότι το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης και ότι «το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά».

Τι κρέας αγοράζουν οι καταναλωτές – Μεγάλη άνοδος στην τιμή του μοσχαρίσιου

Σε γενικές γραμμές, η κίνηση στα κρεοπωλεία κινείται σε κανονικά επίπεδα για την εποχή που διανύουμε, όμως αυτό που έχει επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες είναι η άνοδος της τιμής του μοσχαριού, που είναι «περίπου 50% επάνω από πρόπερσι».

 «Άρχισε σιγά-σιγά ο κόσμος να στρέφεται σε άλλα είδη κρέατος, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό, με το τελευταίο όχι μόνο να μην πέφτει αλλά ίσα-ίσα να ανεβαίνει στην προτίμηση του καταναλωτικού κοινού», όπως λέει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ). «Σκεφτείτε ότι από το ποσοστό των ανθρώπων που έπαιρναν σκέτο μοσχαρίσιο κιμά, περίπου το 40-50% αγοράζει πλέον, ανάμικτο κιμά, μόνο και μόνο για να κατεβάσει το κοστολόγιο, παίρνοντας την ίδια ποσότητα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κεσίδης.  Και η τιμή του κοτόπουλου είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον ίδιο, επισημαίνοντας ότι όποιες αυξήσεις έγιναν στα πουλερικά τις έχουν αφομοιώσει ήδη οι κρεοπώλες και δεν έχουν φτάσει στον καταναλωτή, αντίθετα με όσα έχουν ακουστεί περί αυξήσεων. «Τουλάχιστον την στιγμή που μιλάμε δεν έχει ανέβει η τιμή ούτε στα κοτόπουλα, ούτε στα χοιρινά», όπως λέει. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους νέους καταναλωτές, σε ποσοστό 70-80% επιλέγουν τα κρεατοσκευάσματα από τα κρεοπωλεία, όπως τηγανιές, έτοιμα μπιφτέκια, σουτζουκάκια κλπ, για μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο ολόκληρο κομμάτι κρέας για να το διαχειριστούν μόνοι τους.