Διάγγελμα Μακρόν: Οι 6 χώρες που θα προστατέψει η Γαλλία

– Θωρακίζει τη Μεσόγειο

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ πλέει προς τη Μεσόγειο την ώρα που μαίνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Σε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό για τη ραγδαία κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η σύγκρουση που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις των Ηνωμένες Πολιτείες και του Ισραήλ κατά του Ιράν κινδυνεύει να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή, ωστόσο, έδειξε να αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την άμυνα της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα, τόνισε πως θα τηρήσει τις αμυντικές συμφωνίες με συμμάχους της, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας και ναυτικές δυνάμεις, με στόχο – όπως είπε – την προστασία της σταθερότητας και των φίλων της χώρας στην περιοχή.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε τις εξής χώρες:

    Κατάρ

    Κουβέιτ

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Ιορδανία

    Ιράκ

Μάλιστα, ο Εμ. Μακρόν έκανε ειδική αναφορά στην Κύπρο, λέγοντας πως γαλλική φρεγάτα κατευθύνεται προς την Κύπρος για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε «στενό συντονισμό με τους φίλους Έλληνες».

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Γαλλία παραμένει «μια δύναμη που προστατεύει τους συμμάχους της και εργάζεται για την ειρήνη», ανακοινώνοντας πως το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ πλέει προς την Μεσόγειο.

Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα του Μακρόν.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, από το περασμένο Σάββατο, ο πόλεμος έχει κυριεύσει για άλλη μια φορά την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Ξεκίνησε από τις επιθέσεις που ξεκίνησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, και τώρα εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή και έχει σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια όλων. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρει την κύρια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Είναι το Ιράν που έχει αναπτύξει ένα επικίνδυνο πυρηνικό πρόγραμμα και πρωτοφανείς βαλλιστικές δυνατότητες, που έχει εξοπλίσει και χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές ομάδες σε γειτονικές χώρες, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούθι στην Υεμένη, τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, και που έχει υποστηρίξει τη Χαμάς και έχει πάντα επιβεβαιώσει τον στόχο του να καταστρέψει το Κράτος του Ισραήλ. Ήταν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που για άλλη μια φορά, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε την εντολή να πυροβολήσουν τον ίδιο της τον λαό.

Δεδομένων όλων αυτών και των αδιεξόδων στις διαπραγματεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ αποφάσισαν να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Διεξήχθησαν εκτός του διεθνούς δικαίου, κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε. Το γεγονός παραμένει ότι η ιστορία δεν θρηνεί ποτέ τους δήμιους του λαού της και κανένας δεν θα μας λείψει.

Μια νέα κατάσταση αναδύεται.

Οι επιθέσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες για να αποδυναμώσουν το Ιράν και να καταστρέψουν τις ικανότητές του σε αντίποινα. Και σε αντίποινα, οι επιθέσεις του Ιράν σε όλη την περιοχή αναμένεται να συνεχιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, από κοινού με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε δηλώσει σαφώς ότι η άμεση διακοπή των επιθέσεων είναι επιθυμητή και ότι η διαρκής ειρήνη στην περιοχή θα επιτευχθεί μόνο μέσω της επανέναρξης των διπλωματικών διαπραγματεύσεων.

Και εδώ θέλω να εκφράσω την ευχή προς τον ιρανικό λαό να μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα για το πεπρωμένο του. Αντιμέτωπος με αυτόν τον πόλεμο που εξαπλώνεται και του οποίου το τέλος κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα, η ευθύνη μου είναι να ενεργήσω για να προστατεύσω τη χώρα μας, να εγγυηθώ την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και να υπερασπιστώ το εθνικό συμφέρον. Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια των στρατιωτικών μας βάσεων στην περιοχή. Δύο από αυτά υπέστησαν περιορισμένα πλήγματα που προκάλεσαν υλικές ζημιές. Και θέλω να επαναλάβω εδώ την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη μου σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις μας. Έχουμε επίσης ενισχύσει την ασφάλεια των πρεσβειών μας και των συμφερόντων μας που υπάρχουν σε αυτές τις χώρες. Και παραμένω ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτό το σημείο. Σχεδόν 400.000 συμπατριώτες μας βρίσκονται στην περιοχή, είτε ως κάτοικοι είτε ως διερχόμενοι. Βρισκόμαστε στη διαδικασία οργάνωσης του επαναπατρισμού των πολιτών μας που επιθυμούν να επιστρέψουν, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους. Οι δύο πρώτες πτήσεις θα φτάσουν στο Παρίσι απόψε (σ.σ. χθες). Γνωρίζω το άγχος και την ανυπομονησία που υπάρχει, αλλά θέλω να σας πω εδώ ότι οι ομάδες είναι πλήρως κινητοποιημένες στις εμπλεκόμενες χώρες καθώς και στο Παρίσι για να οργανώσουν τις επιστροφές υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Και θα συνεχίσετε να ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο. Προφανώς διασφαλίζουμε και την ασφάλεια σε εθνικό έδαφος. Κατόπιν αιτήματός μου, η κυβέρνηση ενίσχυσε το στρατιωτικό σύστημα προστασίας Sentinelle και την επαγρύπνηση γύρω από τα πιο εκτεθειμένα μέρη και άτομα. Έπειτα, πέρα ​​από αυτά τα στοιχεία ασφαλείας, τα οποία είναι πρωταρχικής σημασίας για τους συμπατριώτες μας, τις βάσεις μας, τις εγκαταστάσεις μας, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των φίλων μας, των συμμάχων μας στην περιοχή, για την ασφάλειά τους και την εδαφική τους ακεραιότητα. Αυτή είναι πράγματι η ευθύνη μας. Είναι αυστηρά αμυντικό. Στόχος του είναι η προστασία και η αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό.

Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Γαλλίας, ως αξιόπιστου εταίρου που τηρεί τις δεσμεύσεις της, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Έχουμε αμυντικές συμφωνίες που μας συνδέουν με το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτοί οι άνθρωποι στοχοποιούνται ιδιαίτερα και τους οφείλουμε αλληλεγγύη. Δεσμευόμαστε επίσης από ισχυρές δεσμεύσεις με την Ιορδανία και το Ιράκ, και ιδίως με τους Κούρδους συμμάχους μας εκεί. Αντιδράσαμε αμέσως και καταρρίψαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε νόμιμη αυτοάμυνα από τις πρώτες κιόλας ώρες της σύγκρουσης για να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο των συμμάχων μας που γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται σε εμάς. Εκτός από τους ήδη διαθέσιμους πόρους, τις τελευταίες ώρες έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη Rafale, συστήματα αεράμυνας και εναέρια ραντάρ και θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια για όσο χρειαστεί.

Η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα με την οποία μόλις υπογράψαμε στρατηγική εταιρική σχέση, έχει επίσης πληγεί τις τελευταίες ημέρες. Αυτό απαιτεί την υποστήριξή μας. Γι’ αυτό αποφάσισα να στείλω εκεί και επιπλέον αντιαεροπορικά αμυντικά μέσα, καθώς και μια γαλλική φρεγάτα, τη Languedoc, η οποία θα φτάσει στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου απόψε. Διασφαλίζουμε επίσης στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας, τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πρώτα και κύρια τους Έλληνες φίλους μας, έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο να εδραιωθεί από τα πρόθυμα έθνη.

Τις τελευταίες ώρες, ο πόλεμος έχει εξαπλωθεί στον Λίβανο, από τον οποίο η Χεζμπολάχ έκανε το μεγάλο λάθος να επιτεθεί στο Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο τους Λιβανέζους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ αποφασίζει να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση. Αυτό θα ήταν επίσης μια επικίνδυνη κλιμάκωση και ένα στρατηγικό λάθος. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει εντελώς όλες τις επιθέσεις. Και καλώ το Ισραήλ να σεβαστεί το λιβανέζικο έδαφος και την ακεραιότητά του.

Τέλος, έχουμε οικονομικά συμφέροντα να προστατεύσουμε, επειδή οι τιμές του πετρελαίου, οι τιμές του φυσικού αερίου και η κατάσταση του διεθνούς εμπορίου διαταράσσονται βαθιά από αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα, το Στενό του Ορμούζ είναι ουσιαστικά κλειστό. Και μέσω αυτού του στενού διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Διώρυγα του Σουέζ και η Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται επίσης υπό ένταση και απειλούνται. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε έναν συνασπισμό για να συγκεντρώσουμε τους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών πόρων, για την επανέναρξη και την ασφάλεια της κυκλοφορίας σε αυτές τις θαλάσσιες διαδρομές που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό ακριβώς καταφέραμε να κάνουμε πριν από μερικούς μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα και αυτό πρέπει να κάνουμε εκεί σήμερα. Αντιμέτωπος με αυτήν την ασταθή κατάσταση και τις αβεβαιότητες των επόμενων ημερών, διέταξα το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, τα αεροπορικά του μέσα και η συνοδεία φρεγάτας του να πάρουν πορεία προς τη Μεσόγειο. Αγαπητοί μου συμπολίτες, ήθελα να σας ενημερώσω απόψε για την κατάσταση και τις ενέργειές μας. Πολλά πράγματα είναι ακόμα ασταθή, αλλά η Γαλλία παραμένει μια δύναμη που προστατεύει τα δικά της, μια δύναμη αφοσιωμένη στην ειρήνη, αξιόπιστη, προβλέψιμη και αποφασιστική. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία.