Ανεξέλεγκτος «μπαζότοπος» στην Ποτίδαια – Παρέμβαση εισαγγελέα
Ζητήθηκε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα
Ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση αναφορικά με ανεξέλεγκτη χωματερή που έχει δημιουργηθεί δίπλα από τη γέφυρα της Ποτίδαιας στη Χαλκιδική, σε δρόμο που εκτείνεται προς την Κασσάνδρα και κοντά σε πευκόφυτη περιοχή, ερευνούν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Με εντολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Νικολόπουλος παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα, όπως παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον κ.ά.
Με την ίδια εισαγγελική εντολή καλούνται να καταθέσουν σε πρώτη φάση, στο πλαίσιο της έρευνας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να διευκρινιστεί ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενόψει, μάλιστα, της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της άφιξης χιλιάδων παραθεριστών στην περιοχή.
Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσαν δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο και τηλεοπτικά ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για «ανεξέλεγκτο μπαζότοπο» δίπλα στη γέφυρα της Νέας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική, ο οποίος εκτείνεται προς το δάσος της περιοχής, σε μήκος δεκάδων μέτρων. Εκεί έχουν συσσωρευτεί μπάζα, ογκώδη απορρίμματα, σπασμένα γυαλιά, εύφλεκτα υλικά, παλιά έπιπλα, ήδη υγιεινής, εξαρτήματα αυτοκινήτων και πολλά ακόμη αντικείμενα αποτελούν το σκηνικό μιας απέραντης χωματερής. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα υφίσταται εδώ και περίπου δύο χρόνια και επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ εκφράζουν ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
H ΕΡΤ είχε καταγράψει την εικόνα στο σημείο τον Αύγουστο του 2025 και επέστρεψε 9 μήνες μετά. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τα συνεργεία καθαρισμού επιχειρούν διαρκώς, ωστόσο οι επιτήδειοι πετούν εκ νέου τα απορρίμματα τους, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν φαύλο κύκλο. Προσεγγίζοντας τον οικισμό της Νέας Ποτίδαιας η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει υπερχειλισμένους κάδους και διάσπαρτα σκουπίδια. Κάτοικοι και παραθεριστές κάνουν λόγο για μια προβληματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια. Η κατάσταση επιδεινώνεται τους θερινούς μήνες με την ραγδαία αύξηση των επισκεπτών και την εικόνα να σημαίνει συναγερμό για πιθανή εστία μόλυνσης και εκδήλωσης πυρκαγιάς.
