Διακομιδές εκατοντάδων χιλιομέτρων για ΜΕΘ Παίδων – Μόλις 8 στη Βόρεια Ελλάδα

 «Είναι συχνότατο φαινόμενο να μη βρίσκονται κλίνες ΜΕΘ για παιδιά στη βόρεια Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος

Του Δημήτρη Κετικίδη

Από την έντυπη έκδοση

«Τύπος Θεσσαλονίκης»

Σημαντικές ελλείψεις σε αριθμό κλινών ΜΕΘ Παίδων φέρονται να καταγράφονται στη βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά για διαθέσιμο κρεβάτι.

Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννάκο ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι συχνότατο φαινόμενο να μη βρίσκονται κλίνες ΜΕΘ για παιδιά στη βόρεια Ελλάδα».

 «Όσες υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, τόσες είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι 8 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Βόρεια Ελλάδα. Ένα παιδί πχ από την Ανατολική Μακεδονία έρχεται στο Ιπποκράτειο και αν δεν έχει που συχνά δεν έχει αναγκάζεται να πάει Αθήνα. Έχει το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έχει το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το Πανεπιστημιακό της Πάτρας, στην Αττική έχουμε περισσότερες από αυτές που είναι απαραίτητες και στην Κρήτη στο ΠΑΓΝΗ.

Είναι σοβαρή διαχρονική παράλειψη του συστήματος το ότι δεν έχουμε άλλες στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλά παιδιά, και είναι και η ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο αυτά όσο και οι γονείς, αλλά και η επικινδυνότητα γιατί επιβαρύνεται η κατάσταση του παιδιού αν μετακινηθεί από μακριά».

 «Ένα περιστατικό που θυμάμαι εγώ από τα Γρεβενά, το παιδί πήγαινε στην Πάτρα και δυστυχώς κατέληξε» συνέχισε.

Ο κ. Γιαννάκος, τόνισε ιδιαίτερα ότι όταν γίνονται οι μετακινήσεις, τα παιδιά βρίσκουν κρεβάτι, αφού δεν υπάρχουν διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ, ωστόσο «οι διακομιδές επιβαρύνουν την υγεία τους».

 «Όταν μετακινείται ένα παιδί, θα βρεθεί σίγουρα κρεβάτι, διότι στην Αθήνα υπάρχουν κρεβάτια. Δεν έχουμε διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ, έχουμε μεγάλες αποστάσεις για να βρεθούν ΜΕΘ. Οι διακομιδές, επιβαρύνουν την υγεία των παιδιών αλλά και οι γονείς αφήνουν τη δουλειά τους, και ξοδεύουν πολλά χρήματα.

Είναι συχνότατο φαινόμενο να μη βρίσκονται κλίνες ΜΕΘ για παιδιά στη βόρεια Ελλάδα. Όταν 8 κλίνες ΜΕΘ εξυπηρετούν πάνω από 3-4 εκατομμύρια άτομα, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ αντίστοιχα στην Αθήνα υπάρχουν 55 για τον ίδιο πληθυσμό» τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ξεκαθάρισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι «αδικημένη» όσον αφορά τις υγειονομικές ανισότητες, αλλά είναι αδικημένη η περιφέρεια.

 «Εμείς έχουμε αναδείξει πολλές φορές τις περιφερειακές υγειονομικές ανισότητες. Η Θεσσαλονίκη σε αυτό δεν είναι αδικημένη, αλλά είναι αδικημένη γενικά η περιφέρεια. Η Ήπειρος π.χ. έχει πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς ΜΕΘ Παίδων αλλά και τα νησιά. Δεν είναι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα το θέμα, είναι γενικό».

 «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και είναι και θέμα σχεδιασμού. Γενικά πάντα υπήρχαν περιφερειακές υγειονομικές ανισότητες. Π.χ. στην περιφέρεια ήταν λιγότερο οργανωμένο το σύστημα απ’ ότι στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα, είναι και θέμα χρημάτων και προσωπικού».

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννάκος, το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη θα καλύψει μερικώς το πρόβλημα, ωστόσο αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει.

 «Κανονικά χρειάζονται να έχουν όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ΜΕΘ Παίδων. Να είχε π.χ. η Αλεξανδρούπολη, το ΑΧΕΠΑ. Στη Θεσσαλονίκη με το παιδιατρικό νοσοκομείο θα καλυφθεί μερικώς το πρόβλημα, ωστόσο θα συνεχιστεί το να έρχεται ένα παιδί από την Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι η αδικημένη του συστήματος, το πρόβλημα είναι στην περιφέρεια» ανέφερε.

Σχετικά με το αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει αυτήν την πίεση, ο κ. Γιαννάκος σχολίασε ότι «ο κόσμος είναι αυτός που δεν αντέχει την πίεση. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ΜΕΘ Παίδων σε όλα τα τα πανεπιστημιακά αλλά θέλουν χώρο, και χρήματα».

Τέλος, ο κ. Γιαννάκος μίλησε και για την πρόσφατη αναφορά του στα τροχαία ατυχήματα παιδιών από ηλεκτρικά πατίνια, και αναφερόμενος στο αν αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί «επιδημία» είπε:

 «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιδημία, μπορούμε όμως να μιλήσουμε για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά, επειδή δεν υπάρχουν οδηγικοί κανόνες. Παίρνουν πατίνι τρέχουν με 50 χιλιόμετρα την ώρα όντας δύο άτομα πάνω τα οποία είναι ανήλικα, χωρίς να ξέρουν από οδήγηση, με αποτέλεσμα να συμβούν ατυχήματα τα οποία πολλές φορές είναι σοβαρά. Θα πρέπει να τεθούν κανόνες».