Οι 5+5 προορισμοί που επιλέγουν οι Έλληνες για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος

Τι δείχνουν τα στοιχεία των πτήσεων της Aegean

– Πρωταγωνιστούν οι ελληνικοί προορισμοί

Μια μοναδική ευκαιρία για λίγες στιγμές χαλάρωσης δίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με την επιβατική κίνηση να φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένη σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στις πτήσεις της  AEGEAN.

Πρωταγωνιστές του 3ημέρου είναι  ελληνικοί προορισμοί, και κυρίως τα Ελληνικά νησιά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα 3ήμερα ή αργίες της χρονιάς όπου οι προορισμοί τους εξωτερικού «είχαν την τιμητική τους».

Μάλιστα όπως δείχνουν και τα σχετικά στοιχεία την προτίμηση των ταξιδιωτών κερδίζουν προορισμοί που δεν αναμένονταν να έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ποιοι είναι οι top 5 προορισμοί εσωτερικού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AEGEAN οι πέντε καλύτεροι προορισμοί όπως καταγράφηκαν από τις δύο μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα είναι οι εξής:

Από τη βάση της Αθήνας ο No1 προορισμός είναι η Σκιάθος ενώ ακολουθούν τα Κύθηρα, η Ικαρία, η Μήλος με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνεται από την Μυτιλήνη. Διαφορετικοί είναι οι προορισμοί για την βάση της Θεσσαλονίκης, με την Σαντορίνη να ανέρχεται πρώτη στην κατάταξη των 5 δημοφιλέστερων προορισμών αφήνοντας πίσω – κατά σειρά- τη Λίμνο, τη Κω, τη Μύκονο και τελευταία τη Πάρο.

Ποιοι είναι οι top 5 προορισμοί εξωτερικού

Στη κορυφαία πεντάδα προορισμών του εξωτερικού παρατηρούνται 10 Ευρωπαϊκοί προορισμοί διαφορετικοί για την καθεμία από τις δύο βάσεις.

Έτσι, λοιπόν από τη βάση της Αθήνας ο πρώτος προορισμός είναι η Μασσαλία ενώ ακολουθούν η Κωνσταντινούπολη, η Μάλτα, η Βενετία και στη πέμπτη θέση έρχεται η Μαγιόρκα.  με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνεται από την Μυτιλήνη. Από τη βάση της Θεσσαλονίκης, ως πρώτη επιλογή οι Έλληνες ταξιδιώτες έχουν τη Ρώμη ενώ ακολουθούν το Βερολίνο, το Μόναχο, η Βαρκελώνη και η Φρανκφούρτη.

Ποιες είναι οι τάσεις στους προορισμούς του φετινού 3ημερου

Την παράσταση «κλέβουν» προορισμοί που εγγυώνται λιγότερο “φασαριόζικες” διακοπές και συχνά μένουν πίσω για χάρη των πιο δημοφιλών ή “must have” προορισμών, αλλά υπόσχονται πιο ήσυχες, πιο αυθεντικές ή και πιθανά πιο οικονομικές αποδράσεις, μακριά από τα μεγάλα πλήθη και τους celebrities.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τάση που καταγράφεται για προορισμούς όπως η Σκιάθος, η Ικαρία, η Χίος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη και τα Κύθηρα, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι οι Κυκλάδες δεν εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων, ιδίως των νεαρότερων σε ηλικία. Μία τάση η οποία πέραν της ανάπτυξης για τις ίδιες τις περιοχές, συμβάλλει και στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε περισσότερους προορισμούς της χώρας

Προορισμοί όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Ρόδος παραμένουν πάντα σε υψηλό επίπεδο, αλλά τείνουν να παρουσιάζουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι προορισμοί του εξωτερικού που προτιμούν οι Αθηναίοι – Που ταξιδεύουν οι Θεσσαλονικείς;

Στους προορισμούς του εξωτερικού από τη βάση της Αθήνας παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση για ταξίδια σε εναλλακτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς ή προορισμούς που ευνοούν σύντομα road trip στις γύρω περιοχές, όπως είναι η Μασσαλία, η Μαγιόρκα, το Μπορντό, αλλά και η Κωνσταντινούπολη, ενώ οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να επιλέγουν πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Ρώμη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη κτλ.

Πότε επιστρέφουν οι εκδρομείς

Αντίστοιχα η κίνηση προς προορισμούς του εσωτερικού από τη βάση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρατηρείται κυρίως την Πέμπτη 20/06 και την Παρασκευή 21/06, με μέση πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 90% και 95% αντίστοιχα. Η εξέλιξη της κίνησης στην επιστροφή ξεκινάει κυρίως ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (24/06), αλλά κορυφώνεται μια ημέρα μετά (25/06) και στις δύο βάσεις (Αθήνα & Θεσσαλονίκη), με εξίσου υψηλές πληρότητες. Όπως φαίνεται το 3μερο του Αγίου Πνεύματος, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν μια καλή αφορμή για κάποιους είτε να ξεκινήσουν νωρίτερα, είτε να παρατείνουν τις διακοπές τους, αλλά και να παραμείνουν πάνω από 3 ημέρες στον προορισμό της επιλογής τους.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι προορισμοί του εξωτερικού με τη διαφορά ότι οι επιβάτες που ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να επιστρέφουν ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ενώ αρκετοί επιβάτες που επιστρέφουν στη βάση της Αθήνας τείνουν να παρατείνουν κατά μία ημέρα ακόμα την παραμονή τους στον προορισμό της επιλογής τους.

Ωστόσο, παρά τις υψηλές πληρότητες και τα λιγοστά εισιτήρια που είναι ακόμη διαθέσιμα, ποτέ δεν είναι αργά για «ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής» σε διάφορους προορισμούς, όπως το Ηράκλειο αλλά και τα Ιωάννινα στην Ελλάδα ή τη Βαρσοβία, τη Σόφια, το Παρίσι, το Βουκουρέστι και το Ντουμπάι (για όσους θέλουν να αψηφήσουν τη ζέστη) για κάποιο προορισμό του εξωτερικού.