12.300.000 € στον Δήμο Νέας Προποντίδας για αντιπλημμυρικά έργα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών η πράξη «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» με την υπ. αρ. πρωτ. 18254/30-9-2020 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκου κι έτσι “ανοίγει” ο δρόμος για την έναρξη των προσυμβατικών διαδικασιών δημοπράτησης του έργου «Αποστράγγιση ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας».

Η πρόταση υπεβλήθη λόγω αρμοδιότητας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάσει μελέτης, που είχε ετοιμάσει ο Δήμος, ο οποίος είναι και ο Φορέας Υλοποίησης του έργου. Έχει προϋπολογισμό 12.300.000 € και περιλαμβάνει την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, που αφορούν στην αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων σε είκοσι τέσσερις (24) θέσεις* της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας, με απώτερο σκοπό την προστασία των παρακείμενων οδών και γενικά των παραρεμάτιων περιοχών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που πλήττουν συχνά τις περιοχές αυτές.

Στις θέσεις αυτές δεν υφίσταται σαφώς διαμορφωμένο τεχνικό έργο (παρά μόνον τμήματα από οπλισμένο σκυρόδεμα υπό τη μορφή «ιρλανδικής» διάβασης), με αποτέλεσμα τα ύδατα να ρέουν ανεξέλεγκτα επί του οδοστρώματος της παραλιακής οδού και να παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινομένα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων (ακόμη και ήπιων).

“Μια ακόμη σημαντική στιγμή, στιγμή σταθμός για  Δήμο μας. Ένα έργο πνοής με βαρύνουσα σημασία για την προστασία όλου του παραλιακού μετώπου από πλημμυρικά φαινόμενα, θα γίνει πράξη. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω για τη συμβολή τους: τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ι. Γιώργου, καθώς  και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, που επέδειξε ετοιμότητα  κι αποτελεσματικότητα ολοκληρώνοντας σωστά την απαιτούμενη διαδικασία” δήλωσε ο  Δήμαρχος Μ. Καρράς.

*Θέσεις Τεχνικών Έργων: 

 (1) Οδό Ν. Καλλικράτειας- Ν. Ηράκλειας

 (2) Παραλιακή Οδός Σωζόπολης – Ν. Καλλικράτειας

 (3) Παραλία Ν. Τρίγλιας- Σωζόπολη

 (4) Παραλιακή οδός Σωζόπολης – Ν. Καλλικράτειας

 (5-10) Πέντε θέσεις στην Παραλιακή ζώνη των Ν. Πλαγίων 

 (11 -12) Ανατολική είσοδος οικισμού Ν. Πλαγίων (περιοχή γηπέδου)

 (13) Ανατολική είσοδος Ν. Πλαγίων

 (14-15) Κοινότητα Πορταριάς (κεντρικό ρέμα)

 (16-18) Παραλία Διονυσίου

 (19) Άγιο Μάμα

 (20) Οδός Ν. Πλάγια Σωζόπολη ( Μετόχι)

 (21) Οδό Σωζόπολης- Ν. Καλλικράτειας

 (22-24) Οδό Ν. Καλλικράτειας- Ν. Ηράκλειας

Επιπλέον, των προαναφερθέντων σε δύο σημεία, ανατολική είσοδο του οικισμού Διονυσίου και στο νότιο τμήμα του οικισμού Πορταριάς, όπου υπάρχουν υφιστάμενες γέφυρες από οπλισμένο σκυρόδεμα, προβλέπεται να γίνουν τοπικές εργασίες αποκατάστασης – ενίσχυσης αυτών.