16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ρεκόρ επισκεπτών, εκδηλώσεων και συμμετοχών

Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) έριξε αυλαία, έχοντας στον απολογισμό της 60.000 επισκέπτες στη διάρκεια του τετραημέρου (9 – 13 Μαΐου) -αριθμός που είναι αυξημένος κατά 10.000 σε σχέση με πέρυσι και  ξεπερνά κατά πολύ αυτούς προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα που απαρτίστηκε από 500 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 900 ομιλητές.

Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων οργανώθηκε από τους συνολικά 290 εκδότες, που έδωσαν το «παρών» στη διοργάνωση αποκομίζοντας στην πλειονότητά τους τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτήν και δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους.

Παράλληλα, μέσα από καίριες θεματικές, οι εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, αλλά και πολλές από εκείνες που οργάνωσαν οι ίδιοι οι εκδότες έθεσαν προβληματισμούς, προκάλεσαν συζητήσεις και ζυμώσεις και έδωσαν το έναυσμα για να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ λογοτεχνών και επαγγελματιών του βιβλίου από όλο τον κόσμο.

Συγκινητική ήταν η έκθεση φωτογραφιών του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτογράφου και φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, οι οποίες παραχωρήθηκαν από το πρακτορείο Reuters και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 16ης ΔΕΒΘ.

Τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά συγκέντρωσαν εξάλλου τα τρία θεματικά φεστιβάλ της διοργάνωσης.

Το Φεστιβάλ Μετάφρασης, όπως διαφαίνεται, αρχίζει να δημιουργεί με τα χρόνια ένα υποψιασμένο κοινό, αφού στη διάρκεια των τριών ημερών στην αίθουσα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο με γεμάτα καθίσματα και κόσμο που έκανε στάση στον χώρο ακόμη και νωρίς το πρωί.

Ομοίως, και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών  έδωσε το δικό του ξεχωριστό στίγμα, αφού σύστησε στο κοινό τις νέες φωνές της σύγχρονης δημιουργίας και φώτισε διαφορετικές πτυχές της εξαιρετικά πολύμορφης νέας ελληνικής λογοτεχνίας

Τέλος, ξεχωριστή θέση είχε και το Φεστιβάλ Παραστασιακών Επιτελέσεων «Η άνθρωπος»: Φύλο και Λογοτεχνική Performance, που ολοκληρώθηκε αναδεικνύοντας πρωτοποριακές αναγνώσεις, διαδραστικά εργαστήρια, θεατρικά ανεβάσματα ποιητικών και πεζογραφικών έργων και δρώμενα βασισμένα σε κλασικά ή νεότερα λογοτεχνικά κείμενα.

naftemporiki.gr