1o Αναπτυξιακό Συνέδριο Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Ξενοδοχείο Pomegranate, Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στις 5 & 6 Σεπτεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Pomegranate στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής.

Δύο ημέρες, στην άψογη και υψηλού επιπέδου διοργάνωση, 26 εισηγητές από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις, παραγωγικούς φορείς, με 5 προεδρεύοντες καθηγητές από την ομάδα επιστημονικής τεκμηρίωσης του Συνεδρίου, συμμετείχαν στις 6 ενότητες:

 Επιχειρηματικότητα & Απασχόληση

 Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή

 Υποδομές – Δίκτυα

 Αειφορική Ανταγωνιστικότητα & Καινοτομία

 Τουρισμός

 Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Πολλά και σημαντικά ήταν τα θέματα, που αναπτύχθηκαν και αποτέλεσαν είδηση για πληθώρα μέσων. Ανάμεσα σε αυτά η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το φράγμα του Χαβρία, η μεταποίηση ελιάς, η διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, οι υδάτινοι πόροι, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη υποδομών. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν σημαντικές επιστημονικές έρευνες και καινοτόμες εφαρμογές επεξεργασίας λυμάτων και πολιτισμού.

Το Συνέδριο έκλεισε με μια πρώτη εκτίμηση των συμπερασμάτων από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη και τον Χρίστο Βλαχοκώστα, Καθηγητή Μηχανολόγων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, μέλος της επιστημονικής ομάδας τεκμηρίωσης του Συνεδρίου. Ακολούθησε η στρογγυλή τράπεζα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την παρουσία των δημάρχων Νέας Προποντίδας Μανώλη Καρρά και Αριστοτέλη, Στέλιου Βαλιάνου, με τους οποίους έγινε γόνιμος διάλογος για σοβαρά θέματα των περιοχών τους.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης δήλωσε, πως “Tα συμπεράσματα του συνεδρίου θα λειτουργήσουν, ως οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα, τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από συνεργασία, συνέπεια, αισιοδοξία και θετικότητα. Να ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές και όλοι μαζί να πάμε μπροστά τον τόπο μας”.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου συμμετείχαν οι Ζωγράφου Αικατερίνη, Αντιπεριφερειάρχης – Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, Καρράς Εμμανουήλ, δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μασούτης Ιωάννης, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ο οποίος ήταν και εισηγητής στην πρώτη ενότητα

Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση, Βαργιάμης Δημήτρης, γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ, Αλγιανάκογλου Θωμάς, πρόεδρος ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Γιώργος Πασαλής, πρόεδρος ΑΝΕΤΧΑ και Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, πρόεδρος Αριστοτέλειου Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας και Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΑΚΚΕ), κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Κωνσταντινίδης Στάθης και οι βουλευτής Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Γιώργος και κ. Απόστολος Πάνας, απέστειλαν χαιρετισμό.

Από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμμετείχαν o Α’ Αντιπρόεδρος Στέλιος Χούτας, o Γ.Γ. Θέμης Τσούφης, o Γιάννης Αρζουμανίδης, η Μαρία Καραβάνα, η οποία ήταν και από τους εισηγητές της πρώτης ενότητας με θέμα την Μεταποίηση Ελιάς στη Χαλκιδική, η Κορίνα Ζολλά, ο Χρήστος Παπαγιάννης, η Ρίτσα Χατζησταματίου.

Την επιστημονική τεκμηρίωση του Συνεδρίου είχε το Αριστοτέλειο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΑΚΚΕ), της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων- Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης.

Την διοργάνωση του Συνεδρίου είχε η εταιρεία Symvoli (www.symvoli.gr) σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.