5+1 περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν!

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για την Άγρια Ζωή το 2016, τουλάχιστον 54 από τις 206 τοποθεσίες της παγκόσμιας κληρονομιάς αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές από την ανάπτυξη και τη βιομηχανία. Η UNESCO, μάλιστα, αναφέρει ότι ο αριθμός τους είναι ακόμη μεγαλύτερος, λέγοντας ότι σχεδόν το ήμισυ όλων των τοποθεσιών απειλούνται από την «εξόρυξη, την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, την παράνομη υλοτομία, την αστικοποίηση, την υπεραλίευση και την αλόγιστη χρήση του νερού».

Από την υιοθέτησή της το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη, το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχει τιμήσει πάνω από 1.070 μέρη ανά τον κόσμο για τη φυσική, πολιτιστική ή και μεικτή τους σημασία. «Οι προκλήσεις για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, είναι άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία», σύμφωνα με τη δήλωση της UNESCO σχετικά με την έρευνα του WWF. «Η ανάγκη κοινής και συλλογικής συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».

Ο κατάλογος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος για την προώθηση της παγκόσμιας συνειδητοποίησης και τη διευκόλυνση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγείσες περιοχές. Δείτε στη συνέχεια ποιες τοποθεσίες απειλούνται.

 

Chan Chan – La Libertad, Περού

Ημερομηνία εγγραφής: 1986

Απειλείται: 1986-σήμερα

Γιατί απειλείται: Κατασκευασμένη από ιζηματογενές υλικό από πηλό, η πόλη είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε διάβρωση και την φθορά. Επιπλέον, οι παράνομες γεωργικές πρακτικές που συμβαίνουν γύρω από τον εν λόγω τόπο καθώς και η αστική ανάπτυξη, αποτελούν συνεχή κίνδυνο για την ακεραιότητα της αρχαιολογικής ζώνης.

 

Αρχαία πόλη της Δαμασκού, Συρία

Ημερομηνία εγγραφής: 1979

Απειλείται: 2013-σήμερα

Γιατί απειλείται: Λόγω των βομβαρδισμών και του πολέμου, η Δαμασκός χαρακτηρίστηκε επισήμως ως απειλούμενη το 2013 μαζί με αρκετούς άλλους σημαντικούς τόπους συριακής κληρονομιάς.

 

Εθνικό Πάρκο Virunga – Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ημερομηνία εγγραφής: 1979

Απειλείται: 1994-σήμερα

Γιατί απειλείται: Το Virunga θεωρήθηκε ως απειλούμενο το 1994 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου της Ρουάντα. Η επακόλουθη εισροή προσφύγων και απομονωμένων ένοπλων ομάδων στην περιοχή συνέχισε να προκαλεί εκτεταμένη αποδάσωση και λαθροθηρία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Οχυρώσεις Portobelo-San Lorenzo – Παναμάς

Ημερομηνία εγγραφής: 1980

Απειλείται: 2012-σήμερα

Γιατί απειλείται: Οι οχυρώσεις αναφέρθηκαν ως απειλούμενες το 2012 λόγω μιας ατυχής συντήρησης που επιτρέπει στα στοιχεία της φύσης την καταστροφή.

 

Timbuktu, Μάλι

Ημερομηνία εγγραφής: 1988

Απειλείται: 1990-2005, 2012-σήμερα

Γιατί απειλείται: Η τοποθεσία Timbuktu έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενη κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς λόγω της συνεχιζόμενης απειλής απερήμωσης. Το 2012 αντιμετώπισε ένα ακόμη ζήτημα: Απειλές σκόπιμης καταστροφής από ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες που πιστεύουν ότι τα ιερά και τα μαυσωλεία είναι δείγματα ειδωλολατρίας.

 

Εθνικό Πάρκο Everglades – Φλόριντα, ΗΠΑ

Ημερομηνία εγγραφής: 1979

Απειλείται: 1993-2007, 2010-σήμερα

Γιατί απειλείται: Το Everglades υπέστη εκτεταμένες ζημιές λόγω της γεωργικής και αστικής ανάπτυξης σε μεγάλο μέρος της λεκάνης απορροής του για πολλά χρόνια. Η επακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας και της ροής των υδάτων του οικοσυστήματος έχει οδηγήσει στην τραγική απώλεια ζωτικών θαλάσσιων.