513.000 ευρώ για τρεις ερωτικές επιστολές του Ναπολέοντα

Τρεις ερωτικές επιστολές που έγραψε ο Ναπολέων Βοναπάρτης προς τη σύζυγό του Ζοζεφίνα, μεταξύ του 1796 και του 1804, πωλήθηκαν έναντι 513.000 ευρώ σε πλειστηριασμό στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο Οίκος δημοπρασιών Drouot.

«Δεν έχω γράμμα από εσένα, λατρεμένη μου φίλη, έχεις λοιπόν τόσο πολύ ευχάριστες ασχολίες που ξεχνάς τον σύζυγό σου, ο οποίος μέσα στη δουλειά και στην εξουθενωτική κούραση δεν λαχταρά παρά μόνο εσένα. Είμαι έρημος. Με ξέχασες. Εδώ και οκτώ ημέρες είμαι πάνω στο άλογο. Δεν υπάρχει νύχτα, δεν υπάρχει ξεκούραση, δεν υπάρχει ύπνος», είχε γράψει ο στρατηγός Βοναπάρτης, στις 18 Απριλίου 1796, στη Ζοζεφίνα, κατά τη διάρκεια της ιταλικής εκστρατείας.

Παράλληλα, ένα συγκινητικό χειρόγραφο του Καμίγ Ντεμουλέν (1760 – 1794), δημοσιογράφου και μορφής της Γαλλικής Επανάστασης που εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα, το οποίο συνέταξε ο ίδιος για την υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της δίκης του, κατακυρώθηκε έναντι 24.700 ευρώ.

Στην ίδια δημοπρασία, μια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πωλήθηκε για 48.100 ευρώ.