6 διατροφικές επιλογές «ανάχωμα» στον καρκίνο!

Δείτε πως μπορεί η διατροφή να αποδειχθεί… σωτήρια

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Αν και αποτελεί πολυπαραγοντική νόσο, η διατροφή θεωρείται καθοριστικός παράγοντας εμφάνισης και έκβασης του καρκίνου.

Πληθώρα τροφίμων περιέχουν εξαιρετικούς συνδυασμούς βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτοχημικών ενώσεων, που δρουν σε συνέργεια, επιδρώντας προστατευτικά στο μεταβολισμό των κυττάρων και αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι το αυξημένο πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα βάρος και η παχυσαρκία σχετίζονται με την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου. Δείτε τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

Προτιμήστε τον σολομό: Το κόκκινο κρέας συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Περιορίστε την κατανάλωσή του και προτιμήστε τον σολομό, από τον οποίο θα πάρετε τις απαραίτητες πρωτεΐνες αλλά και πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Αποφεύγετε το αλκοόλ: Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου. Οι ειδικοί συνιστούν μέχρι μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες.

Καταναλώνετε τακτικά μπρόκολο: Το μπρόκολο, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, περιέχει θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική δράση. Εκτός από το μπρόκολο, άλλα ωφέλιμα προϊόντα από αυτήν την ομάδα λαχανικών είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Φρέσκα μούρα: Τα μούρα και ιδιαίτερα τα μύρτιλλα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν τις βλάβες στο DNA. Έτσι, αποτρέπεται ο σχηματισμός των καρκινικών όγκων. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και φυτικές ίνες, δύο ακόμη συστατικά με αντικαρκινική δράση.

Αποφεύγετε τη ζάχαρη: Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως τα γλυκά, περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών. Το αποτέλεσμα είναι τα περιττά κιλά, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου καρκινογένεσης

Πίνετε τσάι: Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Ιδιαίτερα το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί πως επιβραδύνει ή ακόμη και προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: health.com