«Όχι» μεσιτών στο νέο Προεδρικό Διάταγμα – Εξαιρούνται Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

 «Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε ο κ. Γιάννης Μπιτσίμης

Του Δημήτρη Κετικίδη

Από την έντυπη έκδοση

«Τύπος Θεσσαλονίκης»

Θύελλα αντιδράσεων δημιούργησε το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο καθορίζει τα όρια, τις χρήσεις γης, και τους όρους δόμησης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Μπορεί το συγκεκριμένο Διάταγμα να μην αφορά τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ εκτός είναι και η Χαλκιδική, ωστόσο επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη 11.000 οικισμών.

Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κ. Θάνο Τσουλκανάκη ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν είχαμε μια ελπίδα να τους δώσουμε κίνητρα να πάνε στα χωριά, εμείς κάναμε εντονότερο το πρόβλημα».

Εγώ άκουσα τον Γ.Γ. του υπουργείου που είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα αλλά επί της ουσίας το ΠΔ αλλάζει τα πάντα. Θέλουν να αλλάξουν τον πολεοδομικό χάρτη αλλά, αλλάζουν τις ζωές του κόσμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αστυφιλία, κι εμείς αντί να ενισχύσουμε το να χτίσει ο κόσμος σε οικισμούς στα χωριά, τον κρατάμε στην πόλη, κάνοντας μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού που είτε κληρονόμησαν κάποιο κομμάτι γης και θα το έχτιζαν, ή θα αγόραζαν ένα κομμάτι γης κι αυτήν τη στιγμή τους κλείνουμε την πόρτα. Απαγορεύουν δηλαδή το να φέρουμε ελληνικό χρήμα από το εξωτερικό στη χώρα.

Επί της ουσίας καθιστά άχρηστα προς δόμηση τα αγροτεμάχια κάτω των δύο στρεμμάτων, τα μετατρέπει σε αγρούς» σχολίασε ο κ. Τσουλκανάκης.

Αναφορικά με το αν θα επηρεαστούν οι τιμές των ακινήτων, και αν θα υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια, ο κ. Τσουλκανάκης σχολίασε ότι «μέσα στον αστικό ιστό όχι τόσο.

Επηρεαστήκαμε τον Δεκέμβριο του 2024 από το ΣτΕ που μείωσε όλα τα bonus που ίσχυαν από το 2012. Όταν μειώνεται η διαθεσιμότητα ακινήτων, τότε αυξάνεται η τιμή. Εκεί μειώθηκε η δυνατότητα δόμησης στα οικόπεδα.

Αυτό σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα διαμέρισματα και αύξηση τιμών. Η κυβέρνηση με το Σπίτι μου 1 και το 2 καταφέρνει να πυροβολεί τα πόδια της χωρίς να συμβουλεύεται τις ομοσπονδίες μας».

Στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» μίλησε και ο οικονομολόγος – σύμβουλος ακινήτων κ. Γιάννης Μπιτσίμης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ορισμένες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική εξαιρούνται από το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα.

Σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, οι νομοί Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, και Χαλκιδικής εξαιρούνται. Επομένως εμάς δεν μας επηρεάζει, και ισχύει αυτό που ίσχυε και παλιότερα ότι αν κάποιος έχει δύο στρέμματα οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλης, τότε μπορεί να χτίσει.

 «Όσοι οικισμοί ήταν από το 1983 και μετά και θέλανε να κάνουν επέκταση σχεδίου πόλης, αρκούσε μια άδεια από τον νομάρχη ή τον υπουργό και δινόταν άδεια να χτιστούν. Ήταν ένα ευέλικτο σχήμα το οποίο είχε κάποια κενά αλλά παρόλα αυτά λειτουργούσε το σύστημα» υπογράμμισε ο κ. Μπιτσίμης.

 «Καταστρατηγείται η ανάπτυξη 11.000 οικισμών»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μπιτσίμης τονίζει ότι «το Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να έχει τη διάθεση να βάλει μια ρύθμιση και να διασώσει περιουσίες και να εγγυηθεί την ομαλότητα στη ρυμοτομία, στο χτίσιμο εντός οικισμού, αλλά καταστρατηγεί την ανάπτυξη 11.000 οικισμών οι οποίοι αριθμούν κάτω από 2000 κατοίκους.

Αυτό σημαίνει ότι αποτρέπουμε κόσμο από το να επιστρέψει στην περιφέρεια και να χτίσει μια παραγωγική μονάδα ή ένα σπίτι.

Δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη νέου πολεοδομικού σχεδίου στους υφιστάμενους οικισμούς 2000 κατοίκων και κάτω, παρά μόνο κατόπιν προηγούμενης πολεοδόμησης των εκτάσεων που αφορά η επέκταση. Κάποιος δηλαδή που είχε ένα χωράφι το οποίο ήταν εκτός σχεδίου εντός ζώνης και ήταν 2 στρέμματα μπορούσε να χτίσει. Τώρα αυτα που είναι εκτός σχεδίου είναι οικοδομήσιμα μόνο αν υπερβαίνουν τα 4 στρέμματα. Αυτό αφορά μόνο χωριά με κάτω από 2.000 κατοίκους» ανέφερε.

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για τις αγορές όπως λέει με άλλα λόγια ο κ. Μπιτσίμης.

 «Αν υπάρχουν για παράδειγμα δύο χωράφια το ένα δίπλα στο άλλο και ο ένας ιδιοκτήτης έχει οικονομική δυνατότητα, μπορεί να αγοράσει το διπλανό χωράφι έναντι πινακίου φακής δηλαδή με χαμηλό τίμημα από τον άλλο ιδιοκτήτη, γιατί στην ουσία το άλλο καθίσταται άχρηστο επειδή δεν μπορεί να χτίσει. Με το προηγούμενο νομικό καθεστώς όμως, ο άλλος είχε διαπραγματευτική ικανότητα γιατί το οικόπεδό του, το χωράφι του, είχε δυνατότητα αξιοποίησης» είπε.

 «Αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα και κάποια νησιά όπου υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον, η περιφέρεια έχει πολύ χαμηλές τιμές ενοικίασης και πώλησης που δεν συγκρίνονται με τις τιμές κτηματαγοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν επηρεάζονται τα ενοίκια ούτε στην περιφέρεια ούτε στα αστικά κέντρα λόγω του Προεδρικού Διατάγματος, επηρεάζεται όμως η δυνατότητα αξιοποίησης της γης σε μικρούς οικισμούς» τόνισε στη συνέχεια.

 «Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Στις 29/4/2025 από την ομοσπονδία μεσιτών αστικών συμβάσεων Ελλάδος κατατέθηκε διαμαρτυρία για το Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 για την απομείωση της δυνατότητας δόμησης σε μικρούς οικισμούς σχετικά με τον επανακαθορισμό των ορίων οικισμών και τους νέους όρους δόμησης σημειώνοντας μαζική απαξίωση ακινήτων, την ακύρωση υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων, την υπονόμευση της τοπικής ανάπτυξης, τη διαταραχή της κτηματαγοράς, και την ένταση της αβεβαιότητας, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Ζητήσαμε άμεσα την αναθεώρησή του, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα δόμησης για τα ακίνητα που ως σήμερα πληρούσαν τους όρους οικοδομησιμότητας, την καθιέρωση μεταβατικής περιόδου τουλάχιστον πέντε ετών, και την εκπόνηση νέων πολεοδομικών μελετών, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και εμπλεκομένων φορέων».

Εκτός από την απαγόρευση δόμησης σπιτιών, έδωσε και μια άλλη διάσταση λέγοντας ότι «αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, επηρεάζει επενδύσεις που αφορούσαν τον εναλλακτικό τουρισμό, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ελληνικής υπαίθρου πλήττοντας επενδυτικά σχέδια του οινοτουρισμού, του αγροτουρισμού, του εναλλακτικού τουρισμού, και του θρησκευτικού τουρισμού.

Για παράδειγμα κάποιος που είχε οικοδομήσιμο χωράφι και ήθελε να αναδείξει το οινικό και το εναλλακτικό ενδιαφέρον μιας περιοχής, ενώ πριν μπορούσε να το κάνει, πλέον του κόβεται αυτή η δυνατότητα».