Μηνύματα διαβαλκανικής σύνθεσης στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο «Following Aristotle» του Δήμου Αριστοτέλη

Βατήρα ενίσχυσης της διαβαλκανικής συνεργασίας, στη βάση της «μεσότητας» και των αρχών του αλληλοσεβασμού που πρεσβεύει ο φιλόσοφος Αριστοτέλης στο έργο του «Ηθικά Νικομάχεια», αποτέλεσε το 2ο Διεθνές Συμπόσιο «Following Aristotle» που διοργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής στην Ιερισσό και στα Αρχαία Στάγειρα, με τη συμμετοχή υπουργών, διπλωματών, αυτοδιοικητικών και τουριστικών παραγόντων από οκτώ χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Αλβανία.

«Αυτή συνάντησή μας, δεν αποτελεί μόνο μια έμπρακτη αναγνώριση της ακτινοβολίας της Αριστοτελικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο, μα αποτελεί ταυτόχρονα μια δήλωση πίστης στην αρμονική συνύπαρξη, στην επικοινωνία και στη συνεργασία των χωρών, των πόλεων και των πολιτών που εκπροσωπούμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο “οικοδεσπότης” Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. «Οι κώδικες του Πολιτισμού και του Τουρισμού,  ενώνουν το χθες με το σήμερα, αλλά και τους ανθρώπους με τους τόπους, τις εμπειρίες και τις γνώσεις άλλων ανθρώπων. Μπορούν έτσι, να παραγάγουν αποτελέσματα και αμοιβαία οφέλη για το μέλλον. Να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τις ευκολίες της παγκοσμιοποίησης, αλλά και να προάγουν τον σεβασμό στην ξεχωριστή ταυτότητα κάθε λαού, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις παγίδες της παγκοσμιοποίησης.Ο πολιτισμός και ο τουρισμός, είναι δύο πεδία που μας δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε όσα μας κάνουν διαφορετικούς, αλλά και όλα εκείνα τα κοινά και οικουμενικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που ξεπερνούν τα σύνορα και ενώνουν τους λαούς.»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με τον Δήμο Αριστοτέλη για τη σύσταση ενός Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών με έδρα στην περιοχή και ταυτόχρονα μιας έδρας σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο στο ΑΠΘ, ενώ υπογράμμισε: «Συναντιόμαστε εδώ στη γη του μεγαλύτερου φιλόσοφου του Έλληνα Αριστοτέλη, στη Μακεδονία που είναι και η γενέτειρα του μεγαλύτερου Έλληνα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο ενός οικουμενικού πολιτισμού που έχει ρίζες στη χώρα μας. Είναι αυτή η άυλη κληρονομιά μας, που οφείλουμε να την τιμούμε και να την προβάλουμε. Και ο Δήμος Αριστοτέλη το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.»

Η Υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, θύμισε με συγκίνηση πως κατάγεται από τα Νέα Ρόδα του Δήμου Αριστοτέλη και σημείωσε: «Το διεθνές συμπόσιο “Following Aristotle” είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε γειτονικές χώρες με επίκεντρο την τουριστική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής μας. Στο Υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε συστηματικά για έναν τουρισμό με ουσία και διάρκεια. Και θέτουμε σε προτεραιότητα την ανάδειξη προορισμών που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με την ιστορική και πολιτιστική αξία, όπως ο Δήμος Αριστοτέλη.»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, τόνισε τη σημασία της τακτικής διοργάνωσης του συμποσίου: «Είμαστε εδώ για το 2ο βήμα αυτού του διεθνούς συμποσίου. Και ενώ λένε πως το 1ο βήμα είναι το πιο δύσκολο – και ισχύει αυτό- το 2ο βήμα είναι αυτό που σηματοδοτεί την απαρχή ενός θεσμού. Και χρειαζόμαστε τέτοιους θεσμούς. Πρωτοβουλίες και δράσης, που είναι οργανωμένα, καλά σχεδιασμένα, με όραμα και διάρκεια. Συγχαρητήρια στον Δήμο Αριστοτέλη.»

Ο Βουλευτής και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ Θεόδωρος Καράγλου, στάθηκε στο μήνυμα του Αριστοτέλη υπέρ του “μέτρου”: «Σε μια εποχή ακραίας ρητορικής που γίνεται εμφανής σε όλον τον κόσμο, συναντιόμαστε στη γη του Αριστοτέλη, του φιλοσόφου, που ήταν ο εκφραστής του “μέτρου” σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, υποδεικνύοντας μάλιστα τους τρόπους για την πρακτική εφαρμογή αυτών των αρχών, μέσα σε ένα πλαίσιο λογικής και ρεαλισμού, αλλά και για την ώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας και του αλληλοσεβασμού.»

Ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Κούβελας, ανέφερε τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών που προάγουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες: «Το θέμα του φετινού συμποσίου δεν αποτελεί απλώς μια φιλοσοφική αναζήτηση. Είναι μια πρόσκληση σε μια ατομική και συλλογική ενδοσκόπηση. Μια ευκαιρία να εξετάσουμε το πως πρέπει να κυβερνούμε, να ηγούμαστε, να συνυπάρχουμε. Να δούμε την αριστοτελική προσέγγιση στους όρους “Πόλη” και “Πολίτης”. O Αριστοτέλης διδάσκει ότι δεν μπορούμε να υπάρχουμε ως πολίτες, να εξελισσόμαστε και να φτάνουμε την πληρότητα έξω από το πλαίσιο της κοινότητας. Ο διάλογος στη βάση του πολιτισμού και της συνεργασίας για κοινές επιδιώξεις, είναι η καλύτερη συνταγή αρμονικής συνύπαρξης γειτονικών λαών.»

O Βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος ανέφερε από την πλευρά του, πως «είναι σημαντική κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που δείχνει ότι δεν επαναπαυόμαστε στην υπεραξία που προσθέτει στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη η σύνδεση με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και με το Άγιον Όρος, αλλά την αξιοποιούμε και την πολλαπλασιάζουμε». 

Η Υφυπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας Irena Georgieva υπογράμμισε πως «η φιλοσοφία του Αριστοτέλη, η “μεσότητα”, η μετριοπάθεια, είναι το οχυρό των σοφών, ενώ στον τουρισμό  η “μεσότητα” εκφράζεται με την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, ανάμεσα στην ικανοποίηση του επισκέπτη και στην ποιότητα ζωής της τοπικής κοινότητας, ανάμεσα στην καινοτομία και στην πολιτιστική αυθεντικότητα».

Συγκινητικός ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, που είναι εδώ και 19 χρόνια μόνιμος κάτοικος και επίτιμος δημότης Αριστοτέλη: «Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τόσο την χώρα μου, όσο και τον Δήμο Αριστοτέλη, όπου είχα την τύχη να βρω ένα μέρος που θεωρώ τον παράδεισό μου. Και είμαι υπερήφανος και γι` αυτή την πρωτοβουλία του δημάρχου Στέλιου Βαλιάνου. Διότι, φίλοι μου, η ειρήνη είναι ένα αγαθό, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που υποστηρίζεται και ενισχύεται όταν οι λαοί αλληλεπιδρούν, στις οικονομικές συναλλαγές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, όταν υπερβαίνουν τα σύνορα και ενώνουν δυνάμεις. Και αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία εκφράζει το διεθνές συμπόσιο “Following Aristotle”.»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Σερβίας Stanko Blagojevic αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του Αριστοτέλη ως «θεμέλιο της σύγχρονης πολιτικής και των σύγχρονων κοινωνιών» υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αναζητήσουμε τους τα στοιχεία της προσέγγισης του Αριστοτέλη που παραμένουν ταυτόσημα με τη δική μας προσέγγιση σήμερα, αλλά και τα σημεία στα οποία σήμερα διαφοροποιούμαστε ολικώς ή μερικώς.»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Denis Sulic ανέφερε παραδείγματα προσωπικοτήτων της ιστορίας της χώρας του που αποτέλεσαν παραδείγματα της έμπρακτης μεταφοράς της αριστοτελικής φιλοσοφίας της “μεσότητας” και συνέβαλαν, ώστε στη σημερινή μορφή της, «η Σερβική Δημοκρατία της Βόσνίας-Ερζεγοβίνης, να έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα ως σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, που μπορούν πλέον να συνυπάρχουν αρμονικά».

Στην τελετή έναρξης έλαβαν τον λόγο δύο εκπρόσωποι περιοχών που βρίσκονται σε δικτύωση με τον Δήμο Αριστοτέλη.

Ο Δήμαρχος του Ελίν-Πελίν της Βουλγαρίας Ivaylo Simeonov με τον οποίο υπεγράφη επ` ευκαιρία του συμποσίου το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Αριστοτέλη θυμήθηκε την πρώτη του γνωριμία με την περιοχή, ταξιδεύοντας καθ` οδόν προς το Άγιον Όρος, που τον ώθησε να αναζητήσει την επαφή με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη, μιας περιοχής στην οποία συναντιούνται πολλές “ευλογίες” από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. «Είμαι σίγουρος ότι θα χτίσουμε με τον Δήμο Αριστοτέλη μια βαθιά συνεργασία, που θα περάσει στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε, ενώ ανακοίνωσε πως σε σχολεία του Δήμου του, θα ξεκινήσει η διδασκαλία ελληνικών από το νέο σχολικό έτος!

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του -ήδη δικτυωμένου με τον Δήμο Αριστοτέλη-Δήμου Τσάρεβο της Βουλγαρίας Tanya Yancheva τόνισε ότι το Τσάρεβο είναι μια πόλη προσανατολισμένη στην βιώσιμη ανάπτυξη με τρόπους που ουσιαστικά απηχούν τις ιδέες του Αριστοτέλη και υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικές οι δικτυώσεις των πόλεων, σαν αυτή που έχει συνάψει ο Δήμος του Τσάρεβο με τον Δήμο Αριστοτέλη, καθώς επιτρέπουν στις πόλης να συνθέσουν δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρίες, αντιμετωπίζοντας με κοινό βηματισμό σύγχρονες προσκλήσεις, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή».

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, την σημασία της διαβαλκανικής συνεργασίας σε επίπεδο πόλεων, ανάδειξαν χαιρετίζοντας τις εργασίες του συμποσίου, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, εκ μέρους της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του προέδρου της Ιγνάτιου Καϊτεζίδη ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Δημήτρης Νότας, ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, εκπρόσωποι, αλλά και επικεφαλής διπλωματικών αποστολών βαλκανικών κρατών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως η Πρέσβης της Σλοβενίας Tamara Weingerl Požar, στελέχη κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών του τουρισμού από γειτονικές χώρες, όπως η επικεφαλής του Τμήματος Βελτίωσης Ανταγωνιστικότητας Τουριστικής Οικονομίας του Μαυροβουνίου Ivana Bulatovic καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνάς Αηδονά και της Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνας Ζωγράφου.

Συντονίστρια της διοργάνωσης ήταν η Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη Μαρία Πάππα.