Ελληνικά τα κορυφαία κατσικίσια τυριά

– Ποιο κατέκτησε την 1η θέση στον κόσμο

24 στα 50 κορυφαία κατσικίσια τυριά στον κόσμο είναι από την Ελλάδα

Στην κορυφή του κόσμου με τα καλύτερα κατσικίσια τυριά βρέθηκε ένα ελληνικό τυρί, ενώ στα 50 κορυφαία σχεδόν τα μισά, τα 24, είναι από την Ελλάδα.

Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δημοσίευσε τη σχετική λίστα με την πρώτη δεκάδα να καταλαμβάνεται από 5 ελληνικά καστικίσια τυριά.

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η σφέλα, το πικάντικο, ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης που έρχεται από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Λίγο πιο κάτω, στην 5η θέση βρέθηκε η φορμαέλλα Παρνασσού – Αράχωβας. Πρόκειται για σκληρό τυρί που παράγεται μόνο στο νομό Βοιωτίας, ενώ η ονομασία της έχει καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης από το 1996.

Ακριβώς από κάτω, η αγαπημένη και διαχρονική μυζήθρα και το κεφαλοτύρι, στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα. Τη δεκάδα κλείνει το μανούρι, το μαλακό τυρί τυρογάλακτος που παράγεται κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Τα 24 τυριά που κέρδισαν μία θέση στη λίστα

    Σφέλα, 1η θέση

    Φορμαέλλα Αράχωβας-Παρνασοού, 5η θέση

    Μυζήθρα, 6η θέση

    Κεφαλοτύρι, 7η θέση

    Μανούρι, 10η θέση

    Μαστέλο, 11η θέση

    Κατίκι Δομοκού, 13η θέση

    Κυνομυζήθρα Κρήτης, 14η θέση

    Γαλοτύρι, 16η θέση

    Κοπανιστή, 21η θέση

    Κρασοτύρι, 25η θέση

    Ταλαγάνι, 28η θέση

    Μπάτζος, 30η θέση

    Κρασοτύρι Κω, 41η θέση

    Σουρωτό, 48η θέση

    Πηχτόγαλο Χανίων, 49η θέση

    Καθούρα, 50η θέση

    Ξυνότυρο, 55η θέση

    Ξύγαλο Σητείας, 56η θέση

    Ανεβατό, 57η θέση

    Χλωρό, 60η θέση

    Τυροζούλι, 67η θέση

    Νάξος Κεφαλοτύρι, 77η θέση

    Γίδινο, 97η θέση