Χαλκιδική: Γιατί χαρακτηρίζεται ιδιαίτερη η φετινή τουριστική σεζόν

Υπάρχει διαθεσιμότητα καταλυμάτων ακόμη και για τον Αύγουστο

– Σε αντίθεση με άλλες χρονιές δεν έχουν “κλείσει” ήδη από το Μάιο – Έχει πέσει η ζήτηση από την εγχώρια αγορά

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

“ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Ως μια σεζόν ιδιαίτερη χαρακτηρίζεται η φετινή από τους επιχειρηματίες του τουρισμού στη Χαλκιδική, καθώς – σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια – οι πληρότητες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα δεν έχουν φτάσει το 100% ούτε για τον Αύγουστο. Ενώ άλλες χρονιές τα καταλύματα ήταν «κλεισμένα» ήδη από τον Μάιο, αυτήν την στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο. Όπως φαίνεται, οι τουρίστες και κυρίως οι Έλληνες, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και προχωρούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα – «Δεν είναι όπως παλιά»

Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική η σεζόν δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα καλά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ωστόσο μετά τις 14-15 Ιουνίου η κίνηση αυξήθηκε και τα περισσότερα καταλύματα είχαν πληρότητες που έφταναν το 85-90% και αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι κινούνται πάνω από το 95%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

 «Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει για φέτος είναι ότι δεν έχουμε “τελειώσει” με τη χρονιά. Είναι πολύ συγκρατημένοι οι πελάτες μας. Παραδοσιακά από το Μάιο είχαμε τελειώσει και τις προκρατήσεις του Αυγούστου και ήμασταν όλοι στο 100% της πληρότητας. Τώρα όμως οι πληρότητες για τον Αύγουστο είναι στο 75-80%. Υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα στη Χαλκιδική, είτε σε ενοικιαζόμενα, είτε σε ξενοδοχεία», για τον Αύγουστο και για αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου. Και μπορεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να γεμίζουν τελικά τα καταλύματα, όμως οι επιχειρηματίες παρατηρούν ότι «δεν είναι όπως παλιά» που όλες οι κρατήσεις είχαν τελειώσει κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο και οι πληρότητες προσέγγιζαν και το 95%. Οπότε  η χρονιά κυλάει «σιγά-σιγά», ενώ διαφορά συγκριτικά με παλαιότερες χρονιές υπάρχει και στη ζήτηση, δηλαδή στο ενδιαφέρον που εκφράζεται από τους τουρίστες για να κλείσουν, σύμφωνα με τον ίδιο. Ενδεικτικά αναφέρει ότι αν πέρυσι τέτοιο καιρό ένα μέσο κατάλυμα είχε 30 request για τις επόμενες ημέρες, τώρα έχει πέντε. Τα ποσοστά από Έλληνες έχουν πέσει, αναφέρει επίσης. Τα τριήμερα, όπως αυτό του Αγίου Πνεύματος, έγιναν πλέον… μονοήμερα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν μια απόδραση. Οι ζητήσεις για κρατήσεις από Έλληνες είναι «πάρα πολύ πεσμένες για το πρώτο 15ημερο και 20ημερο του Αυγούστου», μια περίοδο που παραδοσιακά σημειώνοντας αυξημένη ζήτηση, τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου, περιγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού.

Μείωσαν τις μέρες διανυκτερεύσεων αλλά και τις μέρες που τρώνε έξω

Σε ότι αφορά τις αγορές των Βαλκανίων, αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών προέρχεται από τη Ρουμανία, σε ένα ποσοστό 60%, ενώ διακοπές στη Χαλκιδική κάνουν ακόμη Ιταλοί, Βούλγαροι και Σέρβοι, ενώ πολύ λίγοι είναι πλέον οι γερμανόφωνοι. Αρκετά χαμηλά κινούνται οι Έλληνες, όπως επαναλαμβάνει ο κ. Παπαϊωάννου, με την αίσθηση που υπάρχει να είναι ότι τα πράγματα είναι κάπως «κουμπωμένα». Αυτό εξάλλου είναι κάτι που φαίνεται και στην εστίαση. Πολλές αγορές, ακόμα και οι Ρουμάνοι που πέρυσι είχαν 7ήμερες διανυκτερεύσεις και επέλεγαν να τρώνε έξω και τις επτά, φέτος έχουν μειώσει τις φορές που θα δειπνήσουν έξω στις τρεις, ενώ και οι διανυκτερεύσεις τους είναι κατά μέσο όρο για περίπου 5 νύκτες.  Επιστρέφει η τάση να μαγειρεύουν οι τουρίστες εντός του καταλύματος, κάτι που από το 2022 και μετά είχε σχεδόν «ξεχαστεί». Ειδικά το 2023, όπου το ποσοστό σε Ρουμάνους έφτανε το 80% η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Όμως, τώρα έχουν επιστρέψει στη Χαλκιδική και κάποιοι Σέρβοι, κυρίως στα άκρα της σεζόν, είτε Ιούνιο, είτε τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβριο, οι οποίοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τις κουζίνες των καταλυμάτων για τα γεύματά τους.

Συγκράτηση τιμών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Αν και υπάρχει αυτή η δυσκολία, εντούτοις, έστω και τελευταία στιγμή «όλοι γεμίζουν». Το γεγονός, όμως, ότι δεν είναι όπως παλιά που «γινόταν πανικός» και είχαν κλείσει όλα από νωρίς, συγκρατεί και τις τιμές. Συγκριτικά με πέρυσι δεν παρατηρείται μεγάλη διόρθωση, ενώ σε πολλά καταλύματα οι τιμές έχουν διατηρηθεί σε ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Για πρώτη φορά, παρά την αύξηση στα λειτουργικά κόστη, αρκετοί συνάδελφοι, ένα ποσοστό 60-70% θα μπορούσα να πω, κράτησαν τις τιμές σε σταθερά επίπεδα», επισημαίνει. Όσοι διόρθωσαν τις τιμές λίγο προς τα επάνω είναι λιγότεροι από το 20%, όπως εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πλατφόρμες κρατήσεων. 

Γενικευμένο το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού

Παραμένει, εξάλλου, το πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού για πολλές επιχειρήσεις του τουρισμού. Δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά και «υπάρχει θέμα», όπως λένε οι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου έγινε μια προσπάθεια να έρθει προσωπικό από Τρίτες χώρες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό και τελικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις καμαριέρες και τον καθαρισμό, πολλά ενοικιαζόμενα έχουν φέρει κόσμο από την Ουκρανία, καθώς δε απαιτούνται ιδιαίτερες προσκλήσεις και διαδικασίες. Παρόλα αυτά δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά και σε κάποιες επιχειρήσεις, έχουν «μπει» τα ίδια μέλη της οικογένειας και κάνουν ό,τι μπορούν μόνοι τους για να καλύψουν τις ανάγκες.

Βέβαια το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα καταλύματα αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως στο σέρβις, στους πωλητές σε τουριστικά καταστήματα κ.λπ.

Αυτό καταγράφηκε και στο τελευταίο Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (Απρίλιος  – Μάιος 2025), στην έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων-μελών του.

Το 75% των επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού για την σαιζόν που ξεκίνησε. Το 38% μάλιστα δήλωνε ότι υπάρχουν ακόμη θέσεις εργασίας στην επιχείρησή τους που δεν έχουν καλυφθεί.

 «Υπάρχει μεγάλη αγωνία. Το πρόβλημα εντοπίζεται παντού και στη φιλοξενία και στην εστίαση και στη μεταποίηση και στον πρωτογενή τομέα και στα εμπορικά καταστήματα. Όλοι ψάχνουν να βρουν προσωπικό, η αλήθεια είναι αυτή», όπως είχε πει στις αρχές του Ιουνίου μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

Καταλύματα, πρωτογενής τομέας, εστίαση και τεχνικά επαγγέλματα οι τομείς στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού.

Πιέζονται οι αντοχές των υποδομών 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με διακοπές νερού ή ρεύματος, που πέρσι είχαν παρουσιαστεί σε περιοχές της Χαλκιδικής λόγω της αυξημένης κατανάλωσης το καλοκαίρι, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι, τουλάχιστον στη Σιθωνία και μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημιουργηθεί θέματα. 

 «Μάλλον είμαστε λίγο περισσότερο προετοιμασμένοι φέτος», αναφέρει, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως το πρόβλημα έχει λυθεί. Όπως λέει, και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες φροντίζουν για τη συνετή διαχείριση του νερού.

Ο ίδιος προειδοποιεί πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς «τα χρόνια που έρχονται είναι πολύ δύσκολα», λόγω και της έντονης ανοικοδόμησης που παρατηρείται στην περιοχή και η οποία ασκεί πίεση στις υποδομές.