Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος στο Ιάσιο της Ρουμανίας για τον Άγιο Στέφανο τον Μέγα

Προέστη των Ιερών Ακολουθιών και επισκέφθηκε ιστορικά μοναστικά κέντρα της Ορθοδόξου Μολδαβίας
Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ.κ. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα και τον Ρουμανικής καταγωγής Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ιερισσού Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννη Κοτσέα, επεσκέφθη από 29ης Ιουνίου έως 3ης Ιουλίου 2025 το Ιάσιο της Ρουμανίας και προέστη των Ιερών Ακολουθιών προς τιμήν του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου, Ηγεμόνος – Βοεβόδα της Μολδαβίας, ο οποίος εγεννήθη το 1434 μ.Χ. και εκοιμήθη στις 2 Ιουλίου του 1504 μ.Χ.. Ο πατέρας του, Βοεβόδας της Μολδαβίας, Μπογδάν ο Β´, τον κατέστησε συμμέτοχο στον θρόνο του το 1450 μ.Χ., το δε 1451 μ.Χ. ο Βοεβόδας πατέρας του δολοφονείται στο Δεουσένι. Το 1457 μ.Χ. εκπρόσωποι του Κλήρου, μεγάλο μέρος των Βογιάρων και οι Επικεφαλής του Στρατού ανακηρύσσουν. Ηγεμόνα τον Άγιο Στέφανο, ο οποίος και χρίζεται από τον Μητροπολίτη Σουτσεάβας Θεόκτιστο Ηγεμών της Μολδαβίας. Στερέωσε την Ορθόδοξη πίστη και την ελευθερία στην Μολδαβία, έδωσε 47 μάχες κυρίως με Τούρκους, Πολωνούς, Τατάρους και Ούγγρους, προκαλώντας τον θαυμασμό όλων των Λαών της Ευρώπης και ιδίως του τότε Πάπα της Ρώμης Σίξτου ΙΔ΄, ο οποίος και τον ονόμασε “αληθή αθλητή της Χριστιανικής Πίστεως”. Ο Άγιος Στέφανος έχτισε Εκκλησίες, Μοναστήρια, στήριξε μοναδικά την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό απέναντι στην επέλαση των Τούρκων, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Αγίου Όρους και μετά από σαρανταεπτάχρονη καρποφόρα Ηγεμονία εκοιμήθη στις 2 Ιουλίου 1504 μ.Χ. και ετάφη στην Ιερά Μονή Πούτνα, μια Μονή της οποίας είναι ο μέγας ευεργέτης.
Την πρώτη ημέρα της επισκέψεως, Κυριακή 29η Ιουνίου 2025, τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του υπεδέχθησαν στο Αεροδρόμιο του Ιασίου ο Αιδ. Πρωτ. π. Μιχαήλ Δοροσίνκα, Κτίτωρ και Εφημέριος του Πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου στο Ιάσιο, μαζί με τον γιο του Ματέϊ, Πρωτοψάλτη του ομωνύμου Ιερού Ναού και ακολούθως μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, όπου φυλάσσεται το Ιερό Σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής. Στην συνέχεια μετέβησαν στην Ιερά Μονή Τριών Ιεραρχών Ιασίου, όπου το 1821 ο τότε Μητροπολίτης Μολδαβίας ευλόγησε την Σημαία του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη για το ξεκίνημα της Ελληνικής Επαναστάσεως εναντίον των Τούρκων.
Την δεύτερη ημέρα, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, η Συνοδεία του Σεβασμιωτάτου, με οδηγό τον Αιδ. π. Κλαύδιο Μπαϊλάου, μετέβη στην περιοχή του Νεάμτς, όπου προσκύνησε τρεις Ιερές Μονές. Πρώτη την Ιερά Μονή Μονη Νεάμτς, που τιμάται στην Ανάληψη του Κυρίου μας και κτίτορές της ήταν ο Βοεβόδας Πέτρος Μουσάτ (1375) και ο Άγιος Βοεβόδας Στέφανος ο Μέγας (1497). Εδώ φυλάσσεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ (1722- 1797), τον οποίο τιμά ιδιαιτέρως ολόκληρη η Ρουμανία. Πρόκειται για ένα πνευματικό κέντρο της Μολδαβίας με Καθηγούμενο τον Παν. Αρχιμ. π. Βενέδικτο.
Η δεύτερη Ιερά Μόνη που επισκέφθηκε η Συνοδεία του Σεβασμιωτάτου είναι η ιστορική Μονή Σέκου, όπου τους υπεδέχθη ο Καθηγούμενος Παν. Αρχιμ. π. Βικέντιος, ο οποίος είναι Ρουμάνος μεν στην καταγωγή Έλληνας δε στην ψυχή. Εδώ ο Σεβασμιώτατος και η Συνοδεία του ευρέθη μπροστά στη μαρμάρινη πλάκα, εντοιχισμένη σε περίοπτη θέση της Ιεράς Μονής με την μορφή του Γεωργάκη Ολύμπιου, αγωνιστού της Ελληνικής Επαναστάσεως και από τους πιο άξιους συνεργάτες του Αλεξάνδρου Υψηλάντη κατά τον Αγώνα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Εδώ εκυμμάτιζαν οι Σημαίες της Ρουμανίας και της Ελλάδος αντάμα! Στον ιερό αυτό τόπο έλαβε χώρα η τελευταία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Φιλικής Εταιρείας και Στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον Σεπτέμβριο του 1821. Ρίγη συγκινήσεως και βαθειά αισθήματα ευγνωμοσύνης αισθάνθηκε η ομήγυρη!
Τρίτο Μοναστήρι που επεσκέφθησαν ήταν το Μοναστήρι της Σιχαστρίας, που τους υπεδέχθη ο Καθηγούμενος Αρχιμ. π. Αρσένιος. Στην Ιερά Μονή βρίσκεται ο τάφος και το κελλί των Αγίων Κλεόπα Ηλίε και Παϊσίου Ολάρου, τους οποίους σέβεται πολύ ο Μολδαβικός Λαός.
Η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο τέταρτο Μοναστήρι, δηλαδή εκείνο της Αγαπίας, στο οποίο μονάζουν 300 Μοναχές με Καθηγουμένη την εξαίρετη Μοναχή Ολυμπιάδα.
Την τρίτη ημέρα, Τρίτη 1η Ιουλίου 2025, μετέβησαν στην Ιερά Μονή Βαράτεκ όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από 417 μοναχές και την Καθηγουμένη τους Ιωσεφίνα. Ακολούθως μετέβησαν στην Ιερά Μονή Μικλάουσενι, όπου τους υπεδέχθη η Καθηγουμένη Μοναχή Μιχαηλία με τη Συνοδεία της.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 5 το απόγευμα, ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Στεφάνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, πλαισιουμένου από σαράντα Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μολδαβίας, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Ιασίου.
Την επόμενη ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 2α Ιουλίου 2025, ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο και το εσπέρας και το πρωί.
Τα Ιερά Αναλόγια ετίμησαν, ψάλλοντας μεν ως Δεξιός Χορός στα Ελληνικά η Χορωδία “Θεσσαλονικείς Υμνωδοί”, υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού κ. Ιωάννη Λιάκου και ως Αριστερός Χορός η Ρουμάνικη Χορωδία του Ι.Ν. Αγ. Στεφάνου, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ματέϊ Δοροσίνκα.
Όντως και οι δύο Χορωδίες, ρέκτες της Βυζαντινής Μουσικής, ανέβασαν το Εκκλησίασμα στον Ουρανό!
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον ως άνω εορτάζοντα Ιερό Ναό εδόθη κοινή συναυλία των δύο Χορωδιών, η οποία αναμεταδόθη διαδυκτιακά από το site DOXOLOGIA της Ιεράς Μητροπόλεως Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, με μεγάλη απήχηση στον Ρουμανικό Ορθόδοξο Λαό. Ένα άκουσμα και μια εμπειρία που θα μείνει μοναδικά αποτυπωμένη στην ψυχή του Σεβασμιωτάτου και της Συνοδείας του!
Την Πέμπτη, 3η Ιουλίου 2025, περί τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Σεβασμιώτατος και η Συνοδεία του επέστρεψαν στην Ιερά μας Μητρόπολη.
Ευχαριστίες πολλές στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ.κ. ΘΕΟΦΑΝΗ, τον Αιδ. Πρωτ. π. Μιχαήλ Δοροσίνκα και κυρίως στον Κληρικό μας Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννη Κοτσέα και την Πρεσβυτέρα του Πετρονέλα, οι οποίοι υπήρξαν η αιτία της υπεροχής αυτής ιεραποδημίας.











