Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξέρει μόνο ένα μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της διοίκησης. Το μοντέλο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και άλλες διατάξεις”. Ολομέλεια Βουλής 17.7.2025

Το βίντεο της ομιλίας διαθέσιμο εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=qd0tWgdf71I

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Συζητούμε σήμερα ακόμα ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και δυστυχώς η πρώτη διαπίστωση είναι ότι, έστω και με μισές κουβέντες, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στους σιδηρόδρομους.

Αυτός είναι, άλλωστε, κι ο λόγος που νομοθετεί νέα μέτρα εφαρμογής συστημάτων ασφαλείας.

Αν η κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα είναι ασφαλείς δεν θα ερχόταν σήμερα να παραδεχτεί κενά κι ελλείψεις για να νομοθετήσει τα νέα συστήματα.

Η δεύτερη σκέψη που μας έρχεται αβίαστα σήμερα σε αυτή τη συζήτηση είναι ότι όταν αλλάζουν οι υπουργοί μεταφορών, έρχονται στην Βουλή νέες υποσχέσεις κι εξαγγελίες για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.

Μήπως και ξεχάσει η κοινωνία τους χαμένους στόχους των προκατόχων τους.

Υποσχέσεις για αναβάθμιση της ασφάλειας που δίνονται από την τραγική ημέρα του εγκλήματος των Τεμπών, όταν ο Πρωθυπουργός υποτίθεται ότι θα πήγαινε να επιθεωρήσει το νέο εξελιγμένο σύστημα τηλεδιοίκησης των τρένων.

Μέχρι και σήμερα, που ρίχνουμε στον δημόσιο διάλογο κεραίες, αναβαθμισμένα συστήματα γεωεντοπισμού, νέα κέντρα εποπτείας του συστήματος, νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές πρόληψης.

Και ρωτάμε πολύ απλά για να καταλάβει κι ο κόσμος. Μέχρι το 2026 ή το 2027 που υποτίθεται ότι θα λειτουργήσουν αυτά τα νέα συστήματα τι είδους εποπτεία θα υπάρχει;

Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά από το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών έχουμε τηλεδιοίκηση ή δεν έχουμε;

Υπάρχει ηλεκτρονική εποπτεία στο σύνολο των σιδηροδρομικών γραμμών ή δεν υπάρχει;

Προφανώς για να νομοθετεί η κυβέρνηση αυτά τα μέτρα, μάλλον δεν υπάρχει, αλλιώς γιατί να μας τα έφερνε για συζήτηση εδώ σήμερα;

Ταυτόχρονα, σε κάθε νομοσχέδιο για τους σιδηρόδρομους, μετά από το έγκλημα των Τεμπών, θέλοντας και μη, τίθεται ένα ερώτημα.

Οι διαρκείς μεταρρύθμισης του διοικητικού κι εταιρικού πλαισίου της λειτουργίας των σιδηρόδρομων γιατί γίνονται;

Μήπως γίνονται για να σκεπάσουν ευθύνες; Μήπως γίνονται για να περιπλέξουν την προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών που οδήγησαν στο έγκλημα;

Αυτό προφανώς θα φανεί.

Εκείνο που είναι σίγουρο όμως είναι ότι η κυβέρνηση απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία πιστεύοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν μνήμη και κρίση.

Μας λέτε σήμερα ότι πρέπει τα κομμάτια του σιδηρόδρομου διοικητικά να ενωθούν, υπό μία εταιρία.

Όταν επιβάλλονταν στην Ελλάδα τα μνημόνια τι μας λέγατε;

Ότι πρέπει να κοπεί σε κομμάτια ο ενιαίος ΟΣΕ για να εξυγιανθεί και να λειτουργήσει πιο ευέλικτα.

Σήμερα έρχεστε και μας λέτε το αντίθετο.

Η ουσία είναι ότι εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες για τους νεκρούς και τραυματίες των Τεμπών υπάρχουν και σοβαρότατες διαχειριστικές ευθύνες σε σχέση με την διαρκή απαξίωση του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα.

Υπό των κυβερνήσεων της μνημονιακής περιόδου και της περιόδου της ασυδοσίας πριν, δημιουργήθηκε τεράστιο έλλειμα κι έπειτα οι σιδηροδρομικές μεταφορές σαλαμοποιήθηκαν, ξεπουλήθηκαν και απαξιώθηκαν.

Εμείς λέμε ότι δεν λείπει η ευελιξία τόσο, όσο ο στιβαρός δημόσιος έλεγχος κι οι στιβαρές δημόσιες επενδύσεις από τους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα.

Δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα των σιδηρόδρομων με έναν μάνατζερ από το εξωτερικό.

Τέτοιους διορίζουμε στον ΟΣΕ και στις θυγατρικές του εταιρίες εδώ και δεκαετίες.

Κάθε υπουργός διορίζει ένα διοικητικό συμβούλιο με αναφορές στην αγορά, το οποίο συνήθως τα κάνει θάλασσα, ή αλλιώς αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει συνειδητά την δουλειά του, τον αλλάζουν.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξέρει μόνο ένα μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της διοίκησης. Το μοντέλο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το μοντέλο δηλαδή της εκτεταμένης διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, με το περιτύλιγμα της ευελιξίας και της προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Κι όταν αυτό το μοντέλο οδηγεί σε καταστροφές για την κοινωνία, τότε σφυρίζει αδιάφορα και φέρνει μια μεταρρύθμιση στη Βουλή για να ξεπλύνει τις αμαρτίες της.

Άρα, λοιπόν, οι πολίτες προφανώς κι απαιτούν ασφάλεια και συνέπεια στους σιδηρόδρομους και θα δούμε αν αυτά τα νέα τεχνολογικά μέσα που ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο θα εφαρμοστούν και πότε.

Ας συγκρατήσουμε όμως το εξής : διαχρονικά στους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν η ασυμβατότητα μιας προμήθειας με κάποια προηγούμενη.

Ας ελπίσουμε ότι το νομοσχέδιο δεν θα οδηγήσει σε μια προμήθεια υλικού που θα καταστεί άχρηστη γιατί δεν θα ταιριάζει με άλλες εφαρμογές.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι με την ανακύκλωση νεοφιλελεύθερων συνταγών δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα των σιδηροδρόμων.

Να αλλάξουμε το λάθος και να προχωρήσουμε σε μια γενναία δημόσια επένδυση, στην διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των σιδηροδρομικών μεταφορών και σε δημόσιο κι ευρωπαϊκό έλεγχο παντού.

Μόνο έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα.

Σας ευχαριστώ