Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχεται πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, ψωμί και άλλα προϊόντα

Την επιβολή πλαφόν στο ποσοστό κέρδους σε καύσιμα, σιτηρά και σε όποιο προϊόν η τιμή του επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προωθεί η κυβέρνηση, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί την Τρίτη ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο “Blue Sky”, η σχετική διάταξη- τροπολογία είναι έτοιμη από τον ίδιο και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου στην Ελλάδα είπε ότι κάποια οικονομική ζημιά θα υπάρξει, αλλά δεν θα είναι τεράστια, λέγοντας πως δεν έχουμε πολλούς Ρώσους τουρίστες στη χώρα. Ο κ Γεωργιάδης είπε πως η Ελλάδα έπραξε καλώς που έστειλε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. Ακόμη, εκτίμησε πως η χώρα θα έχει τεράστιο όφελος από τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού. Σημείωσε δε πως η Ελλάδα είναι με αυτόν που δέχτηκε την επίθεση και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι παρεμβάσεις στην αγορά έχουν στόχο την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, όπως είχε συμβεί αντιστοίχως και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας. Σχετικά με τα καύσιμα είπε πως το πλαφόν κέρδους θα επιβληθεί σε όλη την αλυσίδα, ξεκινώντας από το διυλιστήριο μέχρι και τον πρατηριούχο και πως τα περιθώρια κέρδους κατά περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα εκείνων που ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σημείωσε ακόμη πως θα ανακοινωθούν σύντομα τα αποτελέσματα των ελέγχων των αρμόδιων Αρχών για φαινόμενα αισχροκέρδειας, τονίζοντας πάντως πως ελέγχονται τόσο όσα πρατήρια έχουν υψηλές τιμές, όσο και εκείνα που έχουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, λέγοντας πως κάτι συμβαίνει όταν ένα πρατήριο πουλά σε τιμές ακόμη και χαμηλότερα από τις τιμές διυλιστηρίου.

Αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορέσει να υπάρξει έλεγχος των περιθωρίων κέρδους σε όλη την “εφοδιαστική αλυσίδα”, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Μαρία Ζάγκα, εκπρόσωπος των πρατηριούχων, δεδομένου και όπως ανέφερε, τα διυλιστήρια πωλούν σε διαφορετικές τιμές ανά πρατήριο βάσει συμφωνιών και δεν έχουν ενιαία τιμή διάθεσης προς όλα τα βενζινάδικα.

Πώς θα λειτουργεί

Με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει, εφεξής, να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι, πλέον, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους» και πρόσθεσε: «Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία» ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στην τροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων.

Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

typosthes.gr