Αφρικανική σκόνη – Συμβουλές των ειδικών για να προφυλαχθούμε

Κατά πόσο κινδυνεύουν οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό

Ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, με αυξημένες  συγκεντρώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν αυξημένες έως και την Πέμπτη 7 Απριλίου, έρχεται στη χώρα μας.

Ο πνευμονολόγος- φυματιολόγος, κύριος Γεώργιος Μ. Κρομμύδας, Μ. D, Ph.D, εξηγεί κατά πόσον κινδυνεύουν, οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό από την αφρικανική σκόνη και πως μπορούν να αποφευχθούν ανεπιθύμητα και δυσάρεστα περιστατικά.

«Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη δύναται να επιφέρει συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με πνευμονικές νόσους, όπως κρίσεις άσθματοςπαροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)δυσκολία στην αναπνοήσυριγμό,βήχα και ερεθισμό» ανέφερε ο κύριος Κρομμύδας.

Όσο για τον  μηχανισμό που οδηγεί σε αυτή την απόκριση, διευκρινίζει, ότι είναι σχετικά ασαφής, και εξηγεί ότι: «οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα μικροσωματίδια της σκόνης φαίνεται νακαταστρέφουν τα ανοσοκύτταρα  που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία κατόπιν απελευθερώνουν μια ουσία που ονομάζεται ιντερλευκίνη η οποία σχετίζεται με φλεγμονή. Στη συνέχεια προκαλείται μια αλληλουχία συμβάντων που προκαλεί κοινά συμπτώματα μεταξύ ατόμων με πνευμονικές νόσους».

Συμβουλές προς τους ασθενείς

1. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

2. Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2

3. Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων)

4. Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο

5. Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό

6. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

7. Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων

Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια, παρατηρούμε αύξηση του φαινομένου της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης γεγονός το οποίο μπορεί να έχειεπιπτώσεις στην υγεία όλων μας.

Η κυρία Ζωή Δεμέστιχαπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, λέει στο ertnews.gr:

«Αιτία του φαινομένου είναι η ταχέως εξελισσόμενηερημοποίηση της Σαχάρας, η οποία αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, συμπαρασύρειβαρέαμέταλλα,μύκητες και βακτήρια. Στα βαρέα μέταλλα αναφέρονται, ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το χρώμιο, οψευδάργυρος, το καίσιο και διοξίνες».

Η επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό, λέει η κυρία Δεμέστιχα, εξαρτάται από την πυκνότητα του νέφους και τηχρονική διάρκεια κατά την οποία εκτείθονται οι άνθρωποι σε αυτό.

«Το μέγεθος των σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν και τελικά φθάνουν στον ελλαδικό χώρο, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο επιθήλιο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Είναι μεγέθους 10mm και διεισδύουν στο ανώτερο αναπνευστικό. Στους βρόγχους είναι έως 2,5mm και διεισδύουν στις κυψελίδες».

Στην ερώτησηγιατί η άνοιξη επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση, η κυρία Δεμέστιχα μας είπε:

« Την άνοιξη οι γύρεις ενσωματώνονται στα σωματίδια του νέφους και γίνονται περισσότερο διεισδυτικές και επιθετικές με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονα σε βαρύτητα συμπτώματα στα άτομα που ήδη έχουν αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική, επιπεφυκίτιδα αλλεργικό άσθμα.

Οι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον αλλεργιολόγο τους για προσαρμογή της θεραπείας τους εφόσον αυτό επιβάλλεται», επισήμανε.

Όσο για τις ευπαθείς ομάδες η κυρία Δεμέστιχα ήταν σαφής:

«Οι ηλικιωμένοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά όπως και ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι με πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς και γενικά άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους».

Πηγή: Ertnews.gr