ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Κωνσταντίνος Κερεστετζής Εγκαίνια: 16 Φεβρουαρίου 2018

Το “δυνατό, χορταστικό, μοναδικό φως από το Άγιο Όρος”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιερομόναχος Φιλήμων μας προσκαλεί να γνωρίσουμε ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής στην έκθεση του «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» που εγκαινιάζεται στην Chalkos Gallery την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 8μ.μ.

Ένα εικαστικό οδοιπορικό και πορεία ζωής για τον ίδιο τον καλλιτέχνη που αποτυπώνει τον κόσμο του Αγίου Όρους σε μοναδικές στιγμές της καθημερινότητας. Μοναχοί που αντίθετα με τις συνήθειες τους δέχτηκαν με το πορτραίτο τους να δώσουν ζωή στον καμβά του Κωνσταντίνου Κερεστετζή. Στιγμιότυπα από τα μοναστήρια, τους εσωτερικούς τους χώρους, τα κελιά τους, “ένας κόσμος ολάκερος” κατά τον ίδιο τον καλλιτέχνη, η αρχιτεκτονική και η φύση συγκροτούν μια εικαστική σύνθεση που ταξιδεύει τον θεατή. Το ταξίδι δεν περιορίζεται στα τοπία αλλά προσκαλεί το βλέμμα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα – σαν πνευματική άσκηση – με κύριο συντελεστή το τόσο καλοδουλεμένο από το πινέλο του Κερεστετζή φως.

Το φως που το βλέπουμε σε μουντές χειμωνιάτικες μέρες αλλά και στη δροσιά του καλοκαιριού. Η απλότητα είναι οδηγός στην διεισδυτική απόδοση μιας μονής, της βραχώδους ακροθαλασσιάς, μιας γωνιάς που προσφέρεται για σκέψη. Ακόμα και τα πιο σκιερά μέρη είναι φωτεινά ικανά να βυθίσουν τον θεατή σε νοερά προσευχή Το αποκορύφωμα είναι τα πορτραίτα των μοναχών. H αμεσότητα της ματιάς του καλλιτέχνη τα αναδεικνύει σαν ανάσα ζωής στην καθημερινότητα του μοναστηρίου. Τα χρώματα δένουν απλόχερα την απεικόνιση υλικών όπως το ξύλο και η πέτρα με τη φύση, τον ουρανό, την ανθρώπινη παρουσία. Το καθετί στους πίνακες του Κωνσταντίνου Κερεστετζή έχει την θέση του εκεί που πρέπει σεμνά και διακριτικά, τόσο που δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής…

Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής επισκέπτεται το Άγιον Όρος από το 1997 αλλά από το 2012 οι επισκέψεις του είναι μακράς διάρκειας και συνεχίζονται μέχρι σήμερα εμπλουτίζοντας τις εικαστικές του ενότητες πάντα με λάδι σε μουσαμά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δουλειά του αποτελεί μνημειώδη καταγραφή ενός κόσμου τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά μας.

Εγκαίνια την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 8μ.μ. Chalkos Gallery, Ιουστινιανού 21.

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων εθελοντικής προσφοράς του

Όλοι μαζί μπορούμε!

Τὸ Ἅγιον Ὄρος φυλάει ἄφθονο Φῶς.

Φῶς καὶ μέσα στὴ νύχτα, δυνατό, χορταστικό, μοναδικὸ καὶ σπουδαῖο. Ἔχουμε πλαστεῖ γιὰ τὸ Φῶς καὶ εἶναι κρίμα νὰ μένουμε κρυμμένοι ἢ νὰ τρέχουμε νὰ τὸ βροῦμε τόσο μακριὰ καὶ τόσο χαμηλά.

Βιαστικοί, ἀξεδίψαστοι, τρέχουμε νὰ προλάβουμε τὰ γεγονότα μιᾶς πολύβουης καὶ πολυτάραχης ζωῆς.

Ὁ ἁγιορείτικος μοναχισμός ἦταν ἀνὰ τοὺς αἰῶνες καὶ εἶναι καὶ μέχρι σήμερα γιὰ τὸν κόσμο παράθυρο πρὸς τὸ Φῶς καὶ πρόκλησις γιὰ τὸν οὐρανό.

Ὁ Κώστας Κερεστετζῆς θέλησε νὰ προβάλλει κάτι ἀπὸ τὸ αἰώνιο μυστήριο τοῦ Ἁγιωνύμου Ὄρους. Ταπεινὰ καὶ φιλότιμα προσπάθησε νὰ εἰσπνεύσει ἀπὸ τοὺς Ἀθωνίτες γέροντες ἄρωμα αἰωνιότητος καὶ νὰ μᾶς τὸ προσφέρει «εἰς ὀσμὴν εὐωδίας πνευματικῆς».

Οἱ ζωγραφιές του μᾶς δίνουν ἥλιο καὶ φῶς νὰ κοιτιόμαστε στὰ μάτια.

Τὸν εὐχαριστοῦμε

Ἱερομόναχος Φιλήμων

Σκήτη Προφήτη Ἠλία

Ἅγιον Ὄρος

Εγκαίνια έκθεσης: 16 Φεβρουαρίου 2018

Chalkos Gallery, Ιουστινιανου 21, τηλ: +30 2310250956

 

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Κερεστετζή

Γεννήθηκε το 1969 στην Αδριανή Δράμας. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής με τον Κώστα Μεϊμάρογλου και αργότερα με τον Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της  Αθήνας κατά τα έτη 1989-1994 με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου και χαρακτική με τον Θανάση Εξαρχόπουλο. Από το 1993 έως το 1998 έκανε ελεύθερες σπουδές στην Ισπανία μελετώντας την ισπανική σχολή στο μουσείο του Πράδο όπου πήγε αρχικά για να μελετήσει τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στην Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ατομικές Εκθέσεις

2014 Ζωγραφική από το Αγιο Ορος, Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα

2012 Βενετία, Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα

2011 Φανάρι-Βαλατάς Κωνσταντινούπολη, Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα

2010 Φανάρι-Βαλατάς Κωνσταντινούπολη, Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Tuyap Art Fair Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

2009 Σπουδή στο Πράδο 1990-2007, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα, επιμέλεια Ελένη Μάργαρη

2007 Αναδρομική, Ελληνικό Κέντρο, Λονδίνο

2006 Ζωγραφική, Γκαλερί Έψιλον, Θεσσαλονίκη

2006 Κωνσταντινούπολη, Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα

2005 Ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα

2002 Ύδρα, Αίθουσα Τέχνης Γαβράς, Αθήνα

2000 Το προσωπικό στρατόπεδο, Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα

1997 Ζωγραφική, Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα

1996 Πορτραίτα, Αίθουσα Τεχνών στη Σχολή των Τεχνών, Τολέδο

1992 Τοπία, Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα