Άγιον Όρος: Μήνυμα Ελπιδοφόρου για τη μονή Εσφιγμένου

Mε λαμπρότητα κι ενθουσιασμό έγινε δεκτός στο Άγιον Ορος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος συνεχίζει το προσκήνυμά του σε μονές της Αθωνικής Πολιτείας από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στέλνοντας μάλιστα πολλαπλά μηνύματα στις παρεμβάσεις και αντιφωνήσεις του με πιο χαρακτηριστικά τα όσα είπε για την συνεχιζόμενη κατάληψη της μονής Εσφιγμένου την οποία χαρακτήρισε «απόστημα που χρήζει τομής».

Ο Αρχιεπίσκοπος το βράδι της Κυριακής διανυκτέρευσε στο «Ιβηρίτικο» κελλί της Αγίας Άννης που βρίσκεται λίγο έξω από τις Καρυές. Εκεί φιλοξενήθηκε από τον Ιερομόναχο Αντίπα με τον οποίο τον συνδέει παλιά φιλία.

Ο ιερομόναχος π. Αντίπας, που έχει το εκκλησιαστικό σάιτ aparchi.gr, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ψάλτες του Αγίου Ορους. Ηταν μαθητής των σπουδαίων ψαλτών του Όρους, τον ιεροδιάκονο π. Διονύσιο Φιρφιρή, τον ιερομόναχο π. Γαβριὴλ Μακκαβό, και τον π. Ιωάννη του Κελλιού του Ῥαβδούχου. Θεωρείται στο Άγιον Όρος ένας από τους σπουδαιότερους γέροντες της νεότερης γενιάς των Αγιορειτών πατέρων, γνώστης του παραδοσιακού ψαλτικού τρόπου.

Τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής άρχισε το προσκύνημά του από τις μονές Ιβήρων και Παντοκράτορα. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από την Ιερά Επιστασία και μετέβει στο Πρωτάτο. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε και η συνάντησή του με τη Νέα Αδερφότητα της Μονής Εσφιγμένου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, επισκέφθηκε το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους μαζί με συνοδεία ιερέων και λαϊκών από την Αμερική. Τον αρχιεπίσκοπο μαζί με την συνοδεία του συνόδευσε στους χώρους της Μονής ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Μαρτίνος.

Την σεπτή συνοδεία υποδέχθηκαν ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και οι πατέρες της Μονής. Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό στον κ. Ελπιδοφόρο ευχαριστώντας τον για την υποστήριξή του στην Μονή Εσφιγμένου και εξαίροντάς τον για το έργο του και την μαρτυρία του ορθοδόξου βιώματος που δίδει στην Αμερική, φέρνοντας «νέο αέρα» στην τοπική Εκκλησία.

Στην αντιφώνησή του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, μίλησε για την ισορροπία μεταξύ μοναχικού και ενοριακού τρόπου ορθόδοξης μαρτυρίας στον κόσμο και ζήτησε ενώπιον της παρευρισκόμενης αρχής του Αγίου Όρους, πολιτικού διοικητή κ. Μαρτίνου, την λύση της κατάληψης τού κεντρικού κτηρίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, την οποία χαρακτήρισε ως «απόστημα, το οποίο χρειάζεται τομή βαθειά και ξεκαθάρισμα». Επίσης πρόσθεσε ότι «ελπίζει πως οι υπεύθυνοι θα ακούσουν αυτή τη φωνή της κοινής λογικής και θα προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται» για να επανέλθει η αδελφότητα στο κεντρικό κτήριο της Μονής.

«Το θέμα με την Ιερά Μονή Εσφιγμένου που τελεί υπό κατάληψη, έχει κακοφορμίσει και όζει. Δεν είναι πια μια πληγή, αλλά ένα απόστημα και το απόστημα χρειάζεται μια βαθιά τομή. Κι ελπίζω οι υπεύθυνοι να ακούσουν τη φωνή της κοινής λογικής και να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου όπου και διανυκτέρευσε. Το καλωσόρισμα του Καθηγουμένου της Μονής, γέροντα Εφραίμ, ήταν θερμό. Ο Αρχιεπίσκοπος στην είσοδο της Μονής έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ, καθώς και από πλειάδα μοναχών της Αδελφότητας. Στη συνέχεια με πομπή μετέβησαν στον Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα. Ο Γέροντας Εφραίμ καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τονίζοντας την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία που τους επισκέπτεται ως Αρχιεπίσκοπος. Από την πλευρά του ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την υποδοχή, ενώ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχει με την ΙΜΜ Βατοπαιδίου. Στον εσπερινό που έγινε το κλίμα ήταν κατανυκτικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος λειτούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συλλειτούργησαν ο Γέροντας Εφραίμ και Ιερομόναχοι Βατοπαιδινοί πατέρες. Στη Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

www.makthes.gr