Αγορά ακινήτων: Ποιοι ξένοι «αγοράζουν» Χαλκιδική

– Τι ψάχνουν και οι τιμές

Δημοφιλής προορισμός για ξένους αγοραστές ακινήτων αναδεικνύεται η Χαλκιδική

– Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη δυναμική και οι φόβοι για τις τιμές εξαιτίας των αλλαγών στη golden visa

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Δημοφιλής προορισμός για ξένους αγοραστές ακινήτων αναδεικνύεται η Χαλκιδική. Η ζήτηση υπάρχει και όπως προκύπτει έξι στους 10 αγοραστές είναι ξένοι ενώ 4 στους 10 είναι Έλληνες, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά κατάλληλα διαθέσιμα ακίνητα που να πληρούν τις οικονομικές απαιτήσεις των ενδιαφερομένων. Παράλληλα, ενδιαφέρον υπάρχει και για αγορά οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Την εικόνα αυτή μεταφέρει στο «ΤyposThes» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ν. Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Στιβαχτάρης,

 «Υπάρχει ζήτηση γενικότερα όμως δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά αυτήν την στιγμή που να είναι έτοιμα προς πώληση», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στιβαχτάρης.

Ανοικοδόμηση, στην περιοχή υπάρχει και μάλιστα μεγάλη, όμως παλιά ακίνητα πολλές φορές έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησης, σημειώνει, ενώ και τα νεόδμητα δεν επαρκούν για να καλύψουν όλη τη ζήτηση. Όπως είναι φυσικό τα μεταχειρισμένα έχουν περισσότερη ζήτηση, γιατί είναι πολύ πιο προσιτά οικονομικά.

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 6 στους 10 υποψήφιους αγοραστές αυτήν την στιγμή αναζητούν σπίτι που να κυμαίνεται μεταξύ 80.000-120.000 ευρώ.  Ωστόσο τέτοια ακίνητα δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών των μεσιτών της Χαλκιδικής, ενώ κάποια από αυτά χρίζουν ανακαίνισης. Ακίνητα υπάρχουν διαθέσιμα αλλά σε υψηλότερες τιμές, για τις οποίες δεν υπάρχει το ανάλογο αγοραστικό κοινό.

Παράλληλα, ζήτηση υπάρχει και για οικόπεδα και αγροτεμάχια με τους πελάτες να ζητούν κατά κύριο λόγο να έχουν θέα στη θάλασσα ή να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά ζητούν και όσοι ψάχνουν έτοιμο σπίτι, όπως είναι φυσικό, καθώς επιθυμούν να πηγαίνουν στη θάλασσα με τα πόδια. Φυσικά οι τιμές για σπίτια κοντά στη θάλασσα είναι διαφορετικές από αυτές που ισχύουν για όσα βρίσκονται πιο μακρυά. Το θετικό πάντως είναι ότι η Χαλκιδική είναι μια περιοχή με πολλές παραλιακές περιοχές.

Ποιοι ξένοι «αγοράζουν» Χαλκιδική

Σε ό,τι αφορά τους ξένους αγοραστές, το κυριότερο ενδιαφέρον υπάρχει από χώρες όπως η Ρουμανία,  τα Σκόπια, η Σερβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Μολδαβία, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υπάρχουν πελάτες και από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενώ και κάποιοι Αμερικάνοι ψάχνουν να επενδύσουν θέλοντας να εκμεταλλευθούν και τη golden visa, καθώς για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη το «χρυσό διαβατήριο» μπορεί να πάρει κανείς με αξία ακίνητης επένδυσης στα 250.000 ευρώ στη Χαλκιδική, ενώ αργότερα πρόκειται να αυξηθεί το όριο.

Κάτω από το 3% οι Ρώσοι που κάποτε ήταν στο 50%

Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, αυτοί έχουν «εξαφανιστεί» από την αγορά εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Πού και πού εμφανίζονται κάποιοι όμως το ποσοστό είναι ουσιαστικά κάτω από το 3%, όπως λέει ο κ. Στιβαχτάρης, όταν κάποτε ένας στους 2 αγοραστές ήταν Ρώσος. Πολλά ακίνητα στην περιοχή της Χαλκιδικής έχουν αγοραστεί από Ρώσους τα προηγούμενα χρόνια τα οποία αυτήν την στιγμή τα εκμεταλλεύονται.

Ποιες περιοχές έχουν μεγάλη δυναμική

Σε ότι αφορά τις περιοχές, το πρώτο πόδι είναι αυτό που έχει τα περισσότερα ακίνητα άρα και την περισσότερη ζήτηση και κινητικότητα.

Στο πρώτο πόδι από την Καλλικράτεια μέχρι και το Παλιούρι και από την άλλη πλευρά σε Πευκοχώρι, Πολύχρονο, Χανιώτη, Καλλιθέα, όλες οι περιοχές έχουν μεγάλη δυναμική στο real estate, σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη.

Βγαίνουν προς πώληση κατοικίες που άνηκαν σε Έλληνες και αποτελούσαν τα εξοχικά τους. Από την κρίση και μετά, δώ και μια 12ετία περίπου, έχουν αρχίσει να βγαίνουν προς πώληση τέτοια μεταχειρισμένα ακίνητα, που  είναι και πιο προσιτά οικονομικά. Τα πρώτα 5-6 χρόνια της κρίσης το φαινόμενο ήταν πιο έντονο και για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τα μόνα σπίτια που έβγαιναν στην αγορά αφορούσαν σπίτια από «δεύτερο χέρι» αφού η ανοικοδόμηση είχε σταματήσει. Αρκετοί Θεσσαλονικείς, κατά κύριο λόγο, που είχαν αγοράσει σπίτι για παραθεριστική κατοικία στη Χαλκιδική αντιμετωπίζοντας αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες, δάνεια, ΕΝΦΙΑ κλπ. οδηγήθηκαν στην απόφαση πώλησής τους.

Η εικόνα άλλαξε με την επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2018-19 και μετά.

Από το δεύτερο πόδι μεγάλη ανοικοδόμηση και ανάπτυξη παρουσιάζει αυτήν την στιγμή η περιοχή της Νικήτης. Υπάρχει ρεκόρ αδειών, σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη αλλά δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση. Αυξητική τάση στη ζήτηση παρουσιάζουν Καλύβες και Γερακινή στο δεύτερο πόδι.

Αυξημένες κατά 40% οι τιμές σε σύγκριση με την περασμένη 4ετία

Οι τιμές στα ακίνητα ποικίλουν , όπως είναι φυσικό, ανάλογα με την τοποθεσία, αν βρίσκται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, αν είναι στη δεύτερη σειρά από τη θάλασσα, αν έχει θέα θάλασσα, αν είναι ανακαινισμένο, μεταχειρισμένο, νεόδμητο κλπ.

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους, ο κ. Στιβαχτάρης αναφέρει ότι οι τιμές ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 3.500 ευρώ το τ.μ. σε ειδικές περιπτώσεις.

Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες πάνω από 40% συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν την περίοδο 2019-2020, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ουσιαστική η άνοδος της αγορά.

Φόβοι για περαιτέρω άνοδο λόγω αλλαγών στη golden visa

Η εκτίμηση των επαγγελματιών του χώρου είναι ότι η αγορά ζητάει και με την επικείμενη αλλαγή του ορίου για απόκτηση golden visa στα 400.000 ευρώ, υπάρχει ο κίνδυνος το μεταβατικό, να τροποποιηθούν και άλλο προς τα πάνω οι τιμές, κάτι που αν συμβεί δεν θα είναι καλό για την αγορά γιατί θα μιλάμε για μια «κούφια» αγορά.  Όπως εξηγούν αν υπάρχουν λίγα διαθέσιμα ακίνητα και κάποιοι ξένοι θελήσουν να εξασφαλίσουν golden visa, ενδεχομένως να πληρώσουν και παραπάνω για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της βίζας από τον Αύγουστο και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα νέα όρια στο πρόγραμμα Golden Visa, τα οποία ανεβαίνουν στα 800.000 ευρώ, από 500.000 ευρώ, στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, ενώ μπαίνει και πλαφόν στο εμβαδό, αφού πλέον, για να πάρει κάποιος την Golden Visa, θα πρέπει το εμβαδόν του ακινήτου να είναι τουλάχιστον 120 τ.μ. και να αφορά ένα μοναδικό ακίνητο. Στις υπόλοιπες περιοχές, από 250.000 ευρώ, το όριο αυξάνεται στα 400.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι αγοραστές που θα καταβάλουν προκαταβολή 10% έως το τέλος Αυγούστου θα μπορούν να ολοκληρώσουν την αγορά μέχρι το τέλος του έτους με τους όρους που ίσχυαν πριν. Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο με τους όρους που ίσχυαν μέχρι τώρα έως τις 30 Απριλίου 2025.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Μεσιτών Χαλκιδικής έχει πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς διαδικτυακά στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μεσιτικά της Χαλκιδικής, ενώ επικαιροποίησή της θα γίνει αρχές Ιουλίου και θα αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη τιμών του Spitogatos για τη Χαλκιδική

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους ξένους αγοραστές αλλά και ένα από τα πιο ακριβά σημεία της χώρας για αγορά εξοχικής κατοικίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα Νότια Προάστια της Αθήνας.

Σε ότι αφορά τις τιμές, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατατάσσονται η Ανατολική Μάνη, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, τα Σύβοτα και η Μεθώνη στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos , οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στη Χαλκιδική είναι η Γερμανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία με τους υποψήφιους αγοραστές να αναζητούν περισσότερο διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες.

Εξοχικές κατοικίες κοντά στην Αθήνα

Οι περιοχές κοντά στην Αθήνα συχνά αποτελούν μια καλή επιλογή για αγορά εξοχικού λόγω της δυνατότητας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Η πλούσια ακτογραμμή της Αττικής αλλά και τα κοντινά νησιά αποτελούν συχνά ελκυστικά σημεία για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας. Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατά τους πρώτους μήνες του 2024 εντοπίζονται στις Σπέτσες, τη Σαρωνίδα, τον Πόρο, την Ανάβυσσο, τη Ραφήνα και την Αίγινα. Στον αντίποδα, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα είναι ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, ο Κάλαμος και η Ερέτρια στην Εύβοια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης εξοχικών κατά τους πρώτους μήνες του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος σημειώθηκαν στην Ανάβυσσο (16,7%), τη Σαρωνίδα (16,4%), την Αρτέμιδα (17,0%) και την Αίγινα (13,8%).

Εξοχικές κατοικίες στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, στις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατατάσσονται η Ανατολική Μάνη, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, τα Σύβοτα και η Μεθώνη στη Μεσσηνία (πίνακας). Ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται η Ακράτα, η Αγριά και οι Μηλιές στη Μαγνησία καθώς και η Ζαχάρω στην Ηλεία. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικής κατοικίας τους πρώτους μήνες του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023, σημειώθηκαν στην Ανατολική Μάνη (54,4%), στη Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και στη Ναύπακτο (28,0%).

Εγχώρια και διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στην Ελλάδα

Η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αύξηση 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση για τους Έλληνες υποψήφιους αγοραστές είναι τα Προάστια Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και Βόρεια Προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στα Προάστια της Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες αγοραστές αναζητούν συχνότερα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Στο κέντρο της Αθήνας και στα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι και πάλι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα στούντιο. Τέλος, αυτοί που αναζητούν κατοικία προς πώληση στα Βόρεια Προάστια, ενδιαφέρονται περισσότερο για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και μεζονέτες.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα Νότια Προάστια της Αθήνας. Οι χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο.