Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορεί να λυθεί το δημογραφικό με λιτότητα

Το δημογραφικό χρειάζεται βούληση, σχέδιο, αρχές και προϋποθέτει την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως το ζήτημα δεν λύνεται με στοχευμένες δράσεις.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό, σημείωσε ότι πρόβλημα στη χώρα υπήρχε και πριν από την κρίση, ενώ διαφώνησε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς το ότι το δημογραφικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια λάθος ή σωστή στρατηγική σε επιμέρους ζητήματα. «Είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής», διευκρίνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ουσιαστική ανατροπή της τάσης μείωσης των γεννήσεων, δεν μπορεί να συμβεί με πολιτικές λιτότητας, διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών. «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι το ζήτημα της εργασίας είναι το υπ’ αριθμόν ένα στην υπόθεσης της κοινωνικής αναπαραγωγής. «Η Ελλάδα, μόλις πέντε χρόνια πριν ήταν μία χώρα στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Μητσοτάκη περί φιλοδωρημάτων, ανέφερε πως ένα πλαίσιο ενεργητικών πολιτικών όπως η επιδότηση ενοικίων θα στηρίξουν και νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Τόνισε, δε, πως μέσα σε μια τετραετία δημιουργήθηκαν πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώθηκε η ανεργία κατά εννέα μονάδες. «Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ, επαναφέρουμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και 27% για τους νέους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε πολιτικές για το παιδί. «Μπορώ κι εγώ να πω ότι 2.000 άπαξ ανά παιδί είναι φιλοδώρημα. Δεν το λέω. Οι δράσεις που έχουμε αναλάβει ήταν εμβληματικές. Αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί κατά 70%», σχολίασε και πρόσθεσε πως δόθηκαν επιδόματα και σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και αυξήθηκαν τα επιδόματα για τρία ή περισσότερα παιδιά.

Είπε επιπλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει δαπάνη για κρατική χρηματοδότηση θέσεων σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, αλλά ότι δεν υπάρχουν επαρκείς σταθμοί στη χώρα, γιατί όπως πρόσθεσε, δεν υπήρχε σχεδιασμός τα προηγούμενα χρόνια.