Αλ. Τσίπρας: Ιστορικής σημασίας η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας

Έργο ιστορικής σημασίας και τεράστιας οικονομικής, εμπορικής και γεωπολιτικής αξίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της σχετικής συμφωνίας στην Καβάλα.

«Ανοίγουμε νέους εμπορικούς δρόμους και επεκτείνουμε το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών συνδέοντας το Αιγαίο με τον Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Έκανε παράλληλα λόγο για ένα «μεγάλο βήμα» που επιτρέπει να μετατραπούν οι βαλκανικές χωρες σε χώρο οικονομικής ευημερίας υπό συνθηκες ασφάλειας.

«Πρόκειται για ένα έργο που ικανοποιεί τις ανάγκες δεκαετιών, αναβαθμίζει τις μεταφορές στις χώρες μας, προσελκύει νέες παραγωγικές μονάδες, ενισχύει τις υπάρχουσες και θα αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, ότι «με το Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας», Ακόμη, σημείωσε ότι «θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία», ευχαριστώντας το Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι καίριας σημασία τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μέσα στην ΕΕ, καθώς οι δύο χώρες καταφέρνουν να δημιουργούν θετικές εξελίξεις σε καίρια ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός εστίασε και στη διμερή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. «Στον τομέα της ενέργειας ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Στον τομέα της ασφάλειας η συνεργασίας είναι ουσιαστική. Στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση η συνεργασία μας άνοιξε νεες προοπτικές για τον πολιτικό διάλογο σε σημαντικά ζητήματα» σημείωσε συγκεκριμένα για να προσθέσει: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας».