Αλ. Τσίπρας: Καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων

«Εμείς που αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα των πολλών, θέλουμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε τη νέα πορεία που άρχισε, για να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «εκείνοι που διχάζουν, δεν το κάνουν μόνο για να κερδίσουν ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλά για να μπορέσουν να μας ελέγξουν και πάλι και να μας γυρίσουν στο ίδιο καθεστώς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπόογράμμισε πως «σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται πια σε ξέφωτο και μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον πιο φωτεινό, από το σκοτάδι της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας που ζήσαμε, εξαιτίας αυτών που μας ρίξανε εκεί».

Παράλληλα, ζήτησε ενότητα, ώστε «να διασφαλίσουμε όσα με τόσο κόπο πετύχαμε και να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού κατεστημένου, που έχει στόχο να μας ξαναγυρίσει στα σκοτάδια των μνημονίων». Είπε, επίσης, ότι η αλήθεια είναι αυτή που μπορεί να ενώσει και πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό». «Η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων από τον λαιμό του λαού μας, χάρη στις δικές του θυσίες και στη δική του εμπιστοσύνη και στήριξη», υποστήριξε, σημειώνοντας πως, αν δεν στήριζε ο λαός την κυβέρνηση, οι μνημονιακές πολιτικές θα ήταν ακόμα εδώ. Επιπλέον, κατηγόρησε εκείνους που «έριξαν τη χώρα στον καιάδα» ότι «ήθελαν και επεδίωκαν με κάθε μέσο την επιβολή ενός τέταρτου – δικού τους – μνημονίου» και «προεξοφλούσαν την καταστροφή, αλλά διαψεύστηκαν παταγωδώς».

«Η αλήθεια είναι ότι, χάρη στην υπομονή σας και την επιμονή μας, καταφέραμε και σήμερα δεν έχουμε πια τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, που απαιτούσαν το παράλογο και τώρα βγαίνουν εκ των υστέρων να ομολογήσουν τα λάθη και τα εγκλήματά τους εις βάρος του λαού» είπε ο πρωθυπουργός, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι την ίδια ώρα εκείνη μιλάει ακόμα για «success story της εποχής Σαμαρά».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση «είχε πάντα ως έγνοια της να κρατηθεί η κοινωνία όρθια» κι αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε προς αυτή την κατεύθυνση, μιλώντας για τις παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, την καταβολή μόνιμης 13ης σύνταξης, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, την αύξηση των θέσεων εργασίας κ.ά.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε ρατσιστικές αντιδράσεις και σχόλια, όπως είπε, αναφορικά με τη συμμετοχή τσιγγάνων στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

«Στο μυαλό μας είναι το πώς θα μεταφέρουμε την ευημερία των αριθμών στη ζωή και στη καθημερινότητα των πολλών» συνέχισε, εξηγώντας ότι «γι’ αυτό και θεσπίστηκαν τα θετικά μέτρα», τα οποία «δεν είναι δωράκια και παροχές, αλλά επιστροφή των κόπων του λαού μας. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο οι πολλοί θα αισθάνονται τα οφέλη, θα γεύονται τους καρπούς των θυσιών τους. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, οι άνθρωποι του μόχθου» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για το «σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης των πολλών». «Τώρα χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη για να προχωρήσουμε με αυτό» τόνισε.

Εξαπολύοντας επίθεση στη Ν.Δ., την κατηγόρησε ότι το σχέδιό της είναι «πόλεμος στους πολλούς και κέρδη στους λίγους κι εκλεχτούς. Το σχέδιό της είναι το ΔΝΤ ξανάρχεται και μάλιστα μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά, όπως μιλά ο Βαυαρός κ. Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ για την προεδρία της Κομισιόν» είπε.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο των πολιτικών αντιπάλων του, σχολιάζοντας ότι «προσπάθησαν να το κρύψουν πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες, πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις». Όπως σημείωσε, τις τελευταίες μέρες τούς ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, «με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους». «Όταν δεν μαρτυρά ότι την επόμενη Κυριακή θα χάνει 1-0, μαρτυρά το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμά του» είπε, κάνοντας λόγο για «εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οχτάωρου, εφταήμερο δουλειάς, κατάργηση της 13η σύνταξης και όλων των θετικών μέτρων, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών επιδομάτων».

«Για να περάσει αυτό το μαύρο σχέδιο, υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση για να το καταφέρουν: Να μας διχάσουν. Θέλουν να μας χωρίσουν σε πατριώτες και μη, εθνικόφρονες και μη, καλούς Έλληνες και μη» επισήμανε, λέγοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο «ζήσαμε όσα ζήσαμε, κυρίως εδώ στη Μακεδονία, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Συμφωνία «μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την Ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας».

Όπως συμπλήρωσε, «πλέον εμείς μόνο έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονία κι όχι οι γείτονές μας, μόνο εμείς έχουμε πανεπιστήμιο Μακεδονία, όχι οι γείτονές μας». Συμπλήρωσε δε πως το σημαντικότερο είναι ότι «τούτες τις μέρες τα ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά, γιατί η χώρα αυτή έγινε στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και όχι εργαλείο τρίτων δυνάμεων στη περιοχή μας».

Παράλληλα, κάλεσε όλους να αναλογιστούν νηφάλια ποιος έχει να κερδίσει και ποιος να χάσει από μια τέτοια εξέλιξη. «Θα χάσουν σίγουρα οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους, θα κερδίσει όμως η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, η ειρήνη, η Θεσσαλονίκη» υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα έργα που προχώρησαν στη Θεσσαλονίκη και τα οποία είχαν «κολλήσει» για χρόνια ή δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, μετά από δεκαετίες όχι μόνο καθυστερήσεων, αλλά και βαρύτατου φόρου αίματος στα Τέμπη και τον Μαλιακό, την παράδοση της διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής (το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά), ενώ τόνισε πως «το Μετρό της πόλης δεν είναι πια ανέκδοτο, όσο κι αν τους πειράζει…». Αναφέρθηκε, επίσης, στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, επισημαίνοντας τα εγκαίνια σήμερα του αγωγού IGB.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο, αν ο λαός μας τους αφήσει να επιστρέψουν; Οι ολιγάρχες, οι ιδιοκτήτες των μίντια, οι κάτοχοι της οικονομικής δύναμης θα εξουσιάζουν από το παρασκήνιο» υποστήριξε.

Όπως σημείωσε, το δίλημμα είναι «θα αφήσουμε να κυβερνούν οι μαριονέτες για λογαριασμό κάποιων ολίγων και οι πολλοί θα υποτάσσονται ή θα κυβερνούν οι πολλοί και οι λίγοι θα υποτάσσονται στη θέληση και στους νόμους της δημοκρατίας;».

Παράλληλα, τόνισε ότι και σήμερα το καθήκον είναι οι πολλοί να υπερασπιστούν τις μεγάλες κατακτήσεις, να διαφυλάξουν τις νίκες, τα μόνιμα μέτρα στήριξης για τους πολλούς. «Η 13η σύνταξη, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και την ενέργεια, είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε στα χέρια σας την Κυριακή, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος σας την Κυριακή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας» υπογράμμισε.

Όπως συμπλήρωσε, «το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν γράφει ονόματα, αλλά γράφει: κατάργηση της σύνταξης, των επιδομάτων, της κοινωνικής προστασίας, της πολιτικής ανόρθωσης της κοινωνίας και απολύσεις».

«Η συγκλονιστική παρουσία σας εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνει μήνυμα νίκης την ερχόμενη Κυριακή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τη σημασία της συγκέντρωσης στη συγκεκριμένη πόλη. «Τώρα μιλά ο λαός» ανέφερε και προέτρεψε τους νέους και τις νέες, που «είναι αυτοί που έκριναν το αποτέλεσμα το ’15», να συμμετέχουν στις κάλπες, «για να δώσουν το μήνυμα στο φίδι που βγαίνει από το αυγό του, τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά», να δοθεί το μήνυμα «ποτέ ξανά Χρυσή Αυγή και φασισμός στη χώρα της Δημοκρατίας».

Για την αυτοδιοικητική μάχη και την υποψηφιότητα του Χρήστου Γιαννούλη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε τη στήριξη στο ψηφοδέλτιο, ώστε να δοθεί μήνυμα ανατροπής. Αναφερόμενος στην Κατερίνα Νοτοπούλου και την υποψηφιότητά της για τον δήμο, σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει πόλη ανοικτή και δημοκρατική, δεν θα γυρίσει πίσω σε αυτούς που τη ρήμαξαν. Η ψήφος στην Κ. Νοτοπούλου είναι μήνυμα νίκης, φρεσκάδας, προοπτικής και στον δεύτερο γύρο μπορούμε να έχουμε τη νεώτερη και γυναίκα δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την ομιλία του με αναφορά στην πόλη των μεγάλων αγώνων για τη δημοκρατία, την «πόλη που πλημμύρησε εργάτες στη μεγάλη απεργία του Μάη του ’36», «την πόλη όπου πριν από 56 χρόνια το παρακαράτος δολοφονούσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη».

«Η δολοφονία του Λαμπράκη δε στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την πόλη ως πεδίο βολής φθηνό για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθές και Χρυσαυγίτες του σήμερα» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε «όλους αυτούς δίνουμε απάντηση σήμερα με τη παρουσία μας», ότι θα δοθεί απάντηση την Κυριακή και πως «η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι εδώ».

Απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, «σε κάθε πατριώτη και δημοκράτη που δεν φοράει και δεν θέλει να φοράει τα γυαλιά της ιδιοτέλειας και του ρεβανσισμού», ζήτησε «να κλείσουμε όλοι μαζί τον δρόμο σε εκείνες τις δυνάμεις που δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο για να διχάσουν τον λαό».

Όπως σημείωσε, «εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πείραμα εθνικού διχασμού, που πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει με τη δική σας συμμετοχή στους αγώνες και την κάλπη της Κυριακής».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από κάθε πατριώτη να πει «”όχι” σε εκείνους που προωθούν τον διχασμό και σε όσους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, και τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν, δεν διστάζουν να διχάσουν».