Αλλάζει εποχή όλη η Τούμπα με το νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Γενική ανάπλαση σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Τούμπας

Του Γιώργου Καλλίνη

Έτοιμη να συνεισφέρει χρήματα στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τα οποία θα αντλήσει από ευρωπαικά προγράμματα ή και το ΕΣΠΑ. Αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της συνάντησης φορέων στο Μακεδονία Παλλάς, με θέμα την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Σε αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Θανάσης Παππάς, η κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιδήμαρχος εκπαίδευσης και αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλλος, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης καθώς και οι Μάκης Γκαγκάτσης, Θανάσης Κατσαρής και Δημοκράτης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Τζιτζικώστας αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια ήδη δρομολογεί την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να χρηματοδοτήσει την ανάπλαση της περιοχής για το νέο γήπεδο.

«Το νέο γήπεδο είναι ένα στοίχημα, όχι για την ομάδα αλλά για όλη την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Η Περιφέρεια, προσωπικά ο ίδιος, οι αντιπεριφερειάρχες, θα σταθούμε από την πρώτη στιγμή ως την τελευταία, δίπλα στον ΠΑΟΚ ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας εξερχόμενος από τη πρώτη σύσκεψη.

«Αυτό το στοίχημα, το μεγάλο στοίχημα, θα το κερδίσουμε. Ξεκινάει άμεσα τις διαδικασίες ο ΠΑΟΚ, μόλις ολοκληρωθεί, θα συναντηθούμε εκ νέου, εμείς το αργότερο ως την Δευτέρα θα ανακοινώσουμε την επιτροπή από την Περιφέρεια, η οποία θα συμμετέχει σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε όλο το εγχείρημα προκειμένου να έχουμε σύντομα αποτελέσματα, ο πήχης είναι ψηλά αλλά θα τον ξεπεράσουμε.

Η εμπλοκή της Περιφέρειας βρίσκεται και στη διαδικασία αδειοδοτήσεων και στη διαδικασία υπηρεσιών  και ελέγχων αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται και στην προσπάθεια χρηματοδότησης της όλης ανάπλασης της περιοχής γύρω από το γήπεδο, μια διαδικασία για την οποία είμαστε πανέτοιμοι αφού ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό σχέδιο και να δούμε πως θα κλείσουμε πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα ή και από το ΕΣΠΑ», ολοκλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι αποφάσεις για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα έχουν παρθεί μέσα στο 2019 και ότι ένα σχολείο και ένα κολυμβητήριο στη γύρω περιοχή, θα πρέπει να γκρεμιστούν και να μεταφερθούν αλλού.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε εμφατικά ότι η Θεσσαλονίκη για να λέγεται «πρωτεύουσα των Βαλκανίων» χρειάζεται ένα μεγάλο υπερσύγχρονο γήπεδο.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση. Τα προβλήματα είναι γνωστά και θέλουμε να ξεπεραστούν γιατί πρέπει να ξεπεραστούν. Για την πόλη που ευελπιστεί να αποκτήσει ένα τέτοιο γήπεδο με τον περιβάλλοντα χώρο που του αρμόζει. Θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος για το καλύτερο των πολιτών, ο μεγαλύτερος μαγνήτης για την πόλη.

Ή λέμε ότι έχουμε μια Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα Βαλκανίων ή όχι. Μια τέτοια πρωτεύουσα χωρίς ένα μεγάλο υπερσύγχρονο γήπεδο δε νοείται!», ανέφερε η κ. Πατουλίδου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερασιτέχνη, Θανάσης Κατσαρής, υπογράμμισε ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους πολίτες, όταν δεν χρειάζονται στις υποχρεώσεις του Συλλόγου.

«Αρχικά να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη για να ξεκινήσουμε τις προεργασίες για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Η συζήτηση που κάναμε ήταν σε καλό κλίμα και αμφότεροι δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να αρχίσουν τα έργα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όχι απλά θα τρέξουμε, αλλά θα το τελειώσουμε μια ημέρα νωρίτερα από το γρηγορότερο.

Η δέσμευση τους συγκεκριμένα αφορά την εκμετάλλευση των χώρων του δήμου από τον ΠΑΟΚ κυρίως κατά τη διάρκεια των αγώνων και όταν δεν υπάρχουν αγώνες αυτοί οι χώροι να είναι στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής. Η περιφέρεια μπορεί να λύσει κατασκευαστικά προβλήματα ή να μας βοηθήσει με προγράμματα που μπορεί να βγάλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μιλήσαμε για γενική ανάπλαση της περιοχής, σχεδόν ολόκληρο το τετράγωνο. Δεν μιλήσαμε για παράδειγμα για εξόδους στην περιφερειακή. Πρέπει πρώτα πρώτα να διασφαλίσουμε τους χώρους που χρειάζονται για τη δημιουργία του γηπέδου και μετά θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα θέματα»

Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

H ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση για όσα έγιναν στη σύσκεψη. Αναλυτικά: «Η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (01.11).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ κ. Θανάσης Κατσαρης και ο Αντιπρόεδρος κ. ΔημοκράτηςΠαπαδόπουλος, ενώ την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρυσόστομος Γκαγκάτσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι όλων των απαραίτητων υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας, όπως και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με στόχο να αποσαφηνιστεί το σχέδιο ανέγερσης του νέου γηπέδου και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, μετά την Τροπολογία παραχώρησης των 30 στρεμμάτων του ΤΕΕΘΑ.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο Δήμαρχος της πόλης εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση οι απαραίτητες διαδικασίες και διευθετήσεις να προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, ώστε η πόλη να αποκτήσει όχι μόνο το νέο γήπεδο, αλλά και ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλονίκη.

Όλοι οι φορείς δεσμεύθηκαν ώστε πολύ σύντομα να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με ειδικούς όλων των εμπλεκομένων, ώστε να προβλέπονται, να επιλύονται και να προχωρούν όλα τα ζητήματα ενός τόσο σημαντικού έργου».