Άμεση αποζημίωση στους πληγέντες της θεομηνίας του 2019 ζητά το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Εκ νέου αίτημα για άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων των πληγέντων από την θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική, τον Ιούλιο του 2019, έστειλε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, με επιστολή του προς την κυβέρνηση.

Αναλυτικά η επιστολή:

 «Επανερχόμαστε εκ νέου, με αίτημά μας, σχετικά με την πορεία της εκταμίευσης των αποζημιώσεων των πληγέντων από την θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 που έπληξε το νομό Χαλκιδικής.

Αναφερόμαστε στις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε σε κατοίκους, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, η θεομηνία που έπληξε το Νομό της Χαλκιδικής το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2019. Σχετικά σας είχαμε ενημερώσει με το υπ΄αριθμ πρωτ. 1462/15.05.2020 έγγραφό μας, όπου και σας το επισυνάπτουμε, όπου ζητούσαμε την επίσπευση των διαδικασιών ελέγχων των επιτροπών και εκταμίευση των αποζημιώσεων για τους πληγέντες του Νομού μας.

Με απάντηση που λάβαμε με αριθ. πρωτ. ΓΔΑΕΦΚ/ 937 /ΓΔστ1 /08.07.2020 από τη ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), την οποία και σας επισυνάπτουμε, μετά από εντολή του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, κλιμάκια της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή και διενήργησαν 517 αυτοψίες, ενώ άλλες 427 αυτοψίες διενεργήθηκαν από διμελείς επιτροπές της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Β.Ε.).

Μέχρι σήμερα όμως δυστυχώς κανένας πληγέντας κάτοικος και επιχειρηματίας του Νομού μας, δεν έχει εισπράξει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη.

Μολονότι το καιρικό φαινόμενο που έπληξε το Νομό μας την 10η Ιουλίου 2019, ήταν μοναδικό και σύνθετο αφού ταυτόχρονα μας έπληξε ανεμοστρόβιλος, πλημμύρα και χαλάζι, μεσολάβησαν σε μετέπειτα χρονικά διαστήματα από την θεομηνία που έπληξε τον Νομό μας και άλλα έκτακτα, έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας που, προκάλεσαν δυστυχώς φοβερές καταστροφές (κακοκαιρία «Ηφαιστίωνας», κακοκαιρία «Θάλεια», κυκλώνας «Ιανός», σεισμός στη Σάμο, κλπ), όπου διαπιστώσαμε ότι η κρατική αρωγή ήταν άμεση. Εκταμιεύτηκαν σε

μικρό χρονικό διάστημα στις περιοχές αυτές αποζημιώσεις του ύψους των πέντε και οχτώ χιλιάδων ευρώ σε κάθε πληγέντα που υπέβαλλε αίτηση αποζημίωσης, ενώ δυστυχώς δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με τους πληγέντες στο Νομό μας.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πνεύμα ευθύνης που σας διακατέχει και τις προσπάθειες που καταβάλλετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την εμφάνιση ανάλογων ακραίων καιρικών φαινομένων και θεομηνιών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το βάρος της Κυβέρνησης εστιάζεται στην αντιμετώπιση της έλευσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 που έχει πλήξει τον πληθυσμό και τον επιχειρηματικό κόσμο και την λήψη μέτρων για την ανακούφιση τους, εντούτοις οφείλεται να αποκαταστήσετε το αίσθημα ισότητας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα και τοπικής ανάπτυξης, που για πολλούς επιχειρηματίες του Νομού μας δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένη, λαμβανομένης υπ’όψιν της υπάρχουσας δυσχερούς οικονομικής κατάστασης.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να παρέμβετε και να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να εκταμιευθούν άμεσα τα σχετικά κονδύλια, ώστε να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις οι πληγέντες του Νομού μας , με σκοπό να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα τους, μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό πλέον έχει διαμορφωθεί, μετά και την πανδημία του κορωνοιού.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε τις ενέργειες σας».