Αναδρομικά για συντάξεις χηρείας σε 57.522 δικαιούχους

Πότε αναμένεται να καταβληθούν τα ποσά από τις αυξήσεις που προβλέπονται στο νόμο

Σε 57.522 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συντάξεων χηρείας για τις οποίες ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά τις αυξήσεις που αναλογούν σύμφωνα με τον νόμο 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Αυτός ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Μαΐου 2019 και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις αυξήσεις των συντάξεων χηρείας έχουν άμεση εφαρμογή. Δηλαδή, από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πρόβλημα που προέκυψε με τη μη καταβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, αναφέροντας ότι η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων δεν έγινε για τεχνικούς λόγους, οι οποίοι αφορούσαν τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και την προσέγγιση του βέλτιστου τρόπου εκτίμησης αυτής της αύξησης.

Στη συνέχεια, με ανακοίνωσή της στις 27 Ιουνίου σχετικά με τη μη καταβολή των αυξήσεων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανέφερε ότι «η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού). Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα ενσωματωθούν στο σύστημα πληρωμών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριστική επίλυση του ζητήματος της έκδοσης των συντάξεων χηρείας που εκκρεμούν, καθώς και τον επανυπολογισμό των αυξήσεων που δικαιούνται οι δικαιούχοι, ώστε η σύνταξή τους να υπολογιστεί επί του 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι επί του 50%, σύμφωνα με την πρόσφατη ρύθμιση του περασμένου Μαΐου, ζήτησε ήδη από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Εκτιμάται ότι οι συντάξεις με τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται οι 57.522 δικαιούχοι θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους με τις πληρωμές Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο τέλος του Αυγούστου.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, από το σύνολο των 57.522 συντάξεων χηρείας για τις οποίες θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικές αυξήσεις, οι 49.575 αφορούν συντάξεις των φορέων του ΕΦΚΑ και οι 7.947 αφορούν συντάξεις του Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 19 του νόμου 4611/2019, οι συντάξεις χηρείας θα έπρεπε μετά την ισχύ του νόμου να καταβληθούν αυξημένες. Δηλαδή, να υπολογίζονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι στο 50% όπως προέβλεπε το σχετικό άρθρο του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Αυτή η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά δεν προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών ποσών, δηλαδή για το διάστημα από τις 13/5/2016 έως και τις 17/5/2019.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα στοιχεία που συνδέονται με την καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας, μετά την ψήφιση του νόμου 4611/2019. Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι τα ακριβή δεδομένα, σύμφωνα με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Φορέα (Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης), είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.efka.gov.gr, απ’ όπου και μπορεί να ληφθεί η σχετική ενημέρωση. Επισημαίνει, δε, «ότι οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ 2019 επαρκούν και για την κάλυψη της πληρωμής της επιπρόσθετης διαφοράς των συντάξεων χηρείας, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για τη συντόμευση των διαδικασιών», χαρακτηρίζοντας ως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις χηρείας».

Πηγή: naftemporiki.gr