Ανακάλυψη ορόσημο: Ένα βήμα πιο κοντά η θεραπεία του Αλτσχάιμερ!

Επιστήμονες έκαναν μια ανακάλυψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, την οποία η επιστημονική κοινότητα ήδη χαρακτήρισε ως «παγκόσμια πρωτοπορία».

Οι ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Lund στη Σουηδία, βρήκαν μία από τις αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ, εξετάζοντας τα σωματίδια που καταστρέφουν τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα και ξεκινούν την εμφάνιση της θανατηφόρας νόσου.

Η έρευνά τους έχει χαρακτηριστεί ως η «πρώτη συστηματική μέθοδος» που προσδιορίζει μία από τις βασικές αιτίες. Ο καθηγητής Michele Vendruscolo, ένας από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται μια συστηματική μέθοδος ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς – την αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ποια είναι η αιτία της νόσου, έτσι δεν είχαμε στόχο».

«Τα παθογόνα έχουν τώρα αναγνωριστεί ως μικρές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, γνωστές ως ολιγομερή και έχουμε κατορθώσει να αναπτύξουμε μια στρατηγική για να στοχεύσουμε με φάρμακα αυτά τα τοξικά σωματίδια», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, όταν αναδιπλώνονται σωστά παραμένουν αποτελεσματικές και ακίνυνδες. Όταν όμως λανθάνουν, δημιουργούνται επικίνδυνες συγκεντρώσεις που ονομάζονται πλάκες, τις οποίες ο εγκέφαλος δεν μπορεί να μετατοπίσει και έτσι προκαλείται η άνοια. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μία από τις πιο κοινές μορφές άνοιας και οδηγεί στον θάνατο των νευρικών κυττάρων και στην απώλεια ιστών σε όλο τον εγκέφαλο.

Ο αριθμός των θανάτων προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια αν δεν βρεθεί θεραπεία. Σύμφωνα με την έρευνα του Alzheimer UK, ο αριθμός των ατόμων που αναμένεται να πεθάνουν λόγω άνοιας στη Βρετανία, αναμένεται να τετραπλασιαστεί από το 2040 σε 219.409. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και έρευνα.

Ο καθηγητής Vendruscolo πρόσθετει: «Οι έρευνες μας ως τώρα ενάντια στη νόσο έχουν καταλήξει σε κάποια φάρμακα, αλλά αυτά τα φάρμακα μπορούν μόνο να θεραπεύσουν τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, όχι τις αιτίες της εμφάνισής της και την εξέλιξή της. Έχουμε καταρτίσει την πρώτη στρατηγική για να προχωρήσουμε ενάντια στην αιτία της ασθένειας, με αποτέλεσμα να ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθούν νέα φάρμακα».

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer, περιλαμβάνουν την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης, τον αποπροσανατολισμό και τις αλλαγές συμπεριφοράς και οι πάσχοντες πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).