Αναπνευστικές Λοιμώξεις: Η απλή κίνηση που μας προφυλάσσει

Η απλή συνήθεια που προσφέρει καλή προστασία από τη μετάδοση του ιού μέσω των επιφανειών

Ένα απολυμαντικό χεριών σε μορφή τζελ έγινε το απαραίτητο αξεσουάρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με τη μάσκα, με στόχο την αποφυγή της μετάδοσης και της νόσησης από τον κορωνοϊό.

Ο τακτικός καθαρισμός των χεριών αλλά και των επιφανειών είναι μια συνήθεια που καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας ως άμυνα και σε άλλες αναπνευστικές ασθένειες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Infection.

Κάθε χρόνο, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) προκαλεί αμέτρητες αναπνευστικές λοιμώξεις παγκοσμίως, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη χώρα μας και την περσινή χρονιά, μαζί με τη γρίπη και τον κορωνοϊό. Για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, ο ιός μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή.

Πώς θα μπορούσε αποτελεσματικά να μειωθεί ο κίνδυνος από τη μόλυνση; Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδα του Τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Ruhr Bochum, όταν τα απολυμαντικά των χεριών με βάση το οινόπνευμα αλλά και τα καθαριστικά των επιφανειών χρησιμοποιούνται ορθά, προσφέρουν καλή προστασία από τη μετάδοση του ιού μέσω των επιφανειών.

Ορισμένοι ιοί είναι γνωστό ότι παραμένουν μολυσματικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα που παραμένουν στις επιφάνειες. Για να προσδιοριστεί αυτή η περίοδος για τον ιό RSV, η ομάδα ιολογίας εξέτασε πόσο καιρό ο ιός παραμένει σε πλάκες από ανοξείδωτο χάλυβα σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: ygeiamou.gr