Ανασκόπηση κοινοβουλευτικού έργου Πάνα Απόστολου 2024-2025

➡️ Όπως κάνω κάθε χρόνο, έτσι και φέτος επιλέγω να κοινοποιήσω συνοπτικά τις ενέργειες και παρεμβάσεις μου, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση για το έργο που επιτελείται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου.
🎯 Με τη συμπλήρωση δύο ετών από την ορκωμοσία μου, θεωρώ σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε: τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, τις προτάσεις που κατατέθηκαν, τις μάχες που δόθηκαν μέσα και έξω από τη Βουλή.
Το σύνθημα «Ισχυρό Αποτύπωμα στη Χαλκιδική» δεν ήταν απλώς προεκλογική φράση, αλλά μια σταθερή και ειλικρινής δέσμευση προς όλους τους Χαλκιδικιώτες, να συνεχιστεί με συνέπεια και ενισχυμένο ρυθμό η προσπάθεια που ξεκίνησε στην πρώτη μου θητεία.
📊 Με μια ματιά:
⬆️ 137 Κοινοβουλευτικές Αναφορές, Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις που αφορούσαν ζητήματα των πολιτών και φορέων της Χαλκιδικής προς τα αρμόδια Υπουργεία.
⬆️ 37 Ομιλίες στην Ολομέλεια και σε Επιτροπές της Βουλής πάνω σε καίρια Σχέδια Νόμου, Ενσωματώσεις Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και Κανονισμών και άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
🎯 Στόχος 1: Ενίσχυση του Πρωτογενή Τομέα, Άμεσες και Δίκαιες Ενισχύσεις και αποζημιώσεις, με παράλληλη προσαρμογή του Πρωτογενούς Τομέα στα νέα δεδομένα:
✅ Κατάθεση 27 Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων και Αναφορών σχετικά με προβλήματα και ερωτήματα που προέρχονταν από τοπικούς φορείς, αγρότες και πολίτες της Χαλκιδικής, πάνω σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς τα αρμόδια Υπουργεία για ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, φυσικών καταστροφών, κατανομής ενισχύσεων και αποζημιώσεων, αλλά και γενικότερων προβλημάτων.
✅ Με διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, θέσαμε στο επίκεντρο το χρόνιο αίτημα για την κατασκευή του Φράγματος του Χαβρία, αναδεικνύοντας την ανάγκη καθορισμού σαφούς και ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση ενός έργου με κρίσιμο αναπτυξιακό και αρδευτικό ρόλο για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, το οποίο όπως φαίνεται δυστυχώς, δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
✅ Για τον πολύπαθο κλάδο της μελισσοκομίας ζητήσαμε από το Υπουργείο να μας ενημερώσει για τον στρατηγικός σχεδιασμό για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα, ενώ από πολύ νωρίς, επισήμανα με τις τεχνητές ανισότητες στη βιολογική μελισσοκομία, τα ανεπαρκή κονδύλια και τα ανελαστικά κριτήρια επιλεξιμότητας.
✅ Καταθέσαμε σειρά ερωτήσεων για την προστασία των ελαιοπαραγωγών, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκαλούν τόσο η ανεφάρμοστη επικαιροποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου, όσο και το ψηφιακό δελτίο αποστολής από το χωράφι στο ελαιοτριβείο, το οποίο αποδεικνύεται ανεφάρμοστο στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής.
✅ Ειδική έμφαση δόθηκε στην έλλειψη ad hoc προγραμμάτων ενίσχυσης για την ακαρπία της ελιάς το 2021 και 2023, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις. Παράλληλα, αναδείξαμε τις ανισότητες στη διανομή των ενισχύσεων de minimis και τις επιλεκτικές κρατικές ενισχύσεις σε παραγωγούς συγκεκριμένων προϊόντων και περιοχών, που άφησαν εκτός πληττόμενες καλλιέργειες της Χαλκιδικής, όπως ακριβώς έγινε και με την άδικη εξαίρεση των βαμβακοκαλλιεργητών της Χαλκιδικής από το Μέτρο 23, ζητώντας επανεξέταση των όρων και ίση αντιμετώπιση για όλους τους παραγωγούς.
✅ Ύστερα από τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και μπροστά στην αποδεδειγμένη αναποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν, για την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, προχωρήσαμε -σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σάκη Αρναούτογλου– σε επίσημη παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της στρατηγικής αντιμετώπισης της νόσου, ειδικά σε περιφέρειες της Ελλάδας που έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη.
✅ Προχωρήσαμε σε άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη προστασίας των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγών από τους δασμούς των ΗΠΑ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη, η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που ήδη εφαρμόζουν αντίμετρα, διπλωματικές πρωτοβουλίες, κρατικές ενισχύσεις ή συμφωνίες με εναλλακτικές αγορές, διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική ισορροπία των προϊόντων τους.
✅ Τέλος, καταθέσαμε προτάσεις εθνικού χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα: Εθνικό Μητρώο Παραγωγής ανά Π.Ε. με οικονομική αποτύπωση στο ΑΕΠ, χρηματοδότηση για αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών, απλοποίηση των διαδικασιών για εργάτες γης με φορολογικά και στεγαστικά κίνητρα, καθώς και υιοθέτηση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στη γεωργική πολιτική. Επιμείναμε στη μείωση του κόστους παραγωγής, ζητώντας την εφαρμογή του τιμολογίου “ΓΑΙΑ” για το αγροτικό ρεύμα, ώστε να αποφευχθεί η ενεργειακή ασφυξία στον αγροτικό κόσμο.
✅ Βασικός στόχος των παρεμβάσεών μας είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας και η προσέλκυση πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών στην ύπαιθρο, καθώς και της δημιουργίας ίσων ευκαιριών απασχόλησης, με προοπτική την τοπική ανάπτυξη και την αναγέννηση της υπαίθρου.
🎯 Στόχος 2: Αναβάθμιση των Δομών για Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας
✅ Κατάθεση 6 Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων πάνω σε ζητήματα που αφορούσαν τον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας σχετικά με προβλήματα πολιτών και φορέων της περιοχής μας.
✅ Επίκαιρη Ερώτηση για Το ΚΕΦΙΑΠ Χαλκιδικής.
✅ Κατατέθηκαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την κατάρρευση των δομών Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων υπό τον νέο ΕΟΠΑΕ, την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για τα ΑμεΑ, την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής με Παιδοψυχίατρο και Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, την άμεση στήριξη του Παιδιατρικού-Νεογνολογικού Τμήματος ενόψει τουριστικής περιόδου και την αναπροσαρμογή της αποζημίωσης χιλιομετρικής μετακίνησης των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ.
🎯 Στόχος 3: Ανάπτυξη του Τουριστικού Προϊόντος της Χαλκιδικής και Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
✅ Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αφορούσαν τη στασιμότητα στην υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα την απώλεια επενδυτικών ευκαιριών, καθώς και για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη Χαλκιδική. Ετέθησαν ερωτήματα για το υποέργο «Διαχείριση Προορισμών» του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ αναδείχθηκαν οι υπερβολικές χρεώσεις των ΤΑΞΙ στον χώρο των προμισθωμένων οχημάτων του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.
✅ Τονίστηκε η ανάγκη αύξησης των πόρων του προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση» και η άνιση κατανομή του Αναπτυξιακού Νόμου σε βάρος της Κεντρικής Μακεδονίας και των τουριστικών επιχειρήσεων της Χαλκιδικής.
🎯 Στόχος 4: Δημιουργία και Αναβάθμιση Υποδομών -Νερό
✅ Κατάθεση 9 Κοινοβουλευτικών Παρεμβάσεων για ζητήματα που αφορούσαν τις Υποδομές, Μεταφορές, Ανάπτυξη και Επενδύσεις.
✅ Κατατέθηκαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην παράκαμψη της Αρναίας και την ανάγκη σύνδεσης της Π.Ε. Χαλκιδικής με την Εγνατία Οδό, καθώς και για την ένταξη του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της περιοχής στο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ).
✅ Ζητήθηκε η άμεση αποκατάσταση της γέφυρας της Τορώνης με γέφυρα τύπου Μπέλεϋ μετά την κακοκαιρία BORA, ενώ αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις του νέου ΠΔ 194/2025 που απαξιώνει τη μικροϊδιοκτησία σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
✅ Επαναδιατυπώθηκε η ανάγκη επανακαθορισμού των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Νέας Ποτίδαιας, καθώς και η κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τις αναγκαίες υποδομές στη Χαλκιδική.
✅ Τέλος, τονίστηκε ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων χιλιάδων πολιτών και του δημοσίου μετά την ψήφιση του ν. 5142/2024 για την επίσπευση της διαδικασίας κτηματογράφησης.
✅ Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Αριστοτέλη στην Ιερισσό της Π.Ε. Χαλκιδικής.
🎯 Στόχος 5: Πολιτικές Βελτίωσης της Καθημερινότητας και των Υπηρεσιών-Στήριξη και ενίσχυση των Σωματείων, Συλλόγων και Κοινωνικών Ομάδων.
✅ Κατάθεση 19 Κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που σχετίζονται με ζητήματα οικονομίας, εργασίας, δικαιοσύνης και τη στήριξη των αιτουμένων σωματείων και συλλόγων.
✅ Κατατέθηκαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την αδικαιολόγητη εξαίρεση της Π.Ε. Χαλκιδικής από την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), την αντίθεση στις κεντρικοποιήσεις των Δ.Ο.Υ. που υποβαθμίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τον αιφνιδιαστικό τερματισμό του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών, με σοβαρές συνέπειες για ΟΤΑ και ευάλωτες ομάδες.
✅ Τονίστηκε η ανάγκη πλήρους εφαρμογής του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για τα ΑμεΑ, η άρση της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζόμενων συνταξιούχων, καθώς και η αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
✅ Επισημάνθηκαν η συνταξιοδοτική αδικία εις βάρος τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων στο Δημόσιο, η ανάγκη εξίσωσης δικαιωμάτων των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών με τους μόνιμους, η αποτυχία της κυβέρνησης στην αγορά ρεύματος, οι κλοπές σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και η ανάγκη συνέχισης του προγράμματος απασχόλησης 55+. Τέλος, επισημάνθηκε πως οι πολίτες δυσκολεύονται ακόμη και να φτάσουν τα όρια του αφορολόγητου.
✅ Κατατέθηκαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στη Χαλκιδική, με έμφαση στο ελλιπές προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας λόγω μετακινήσεων και στη γενικότερη ανάγκη ενίσχυσής της με έμψυχο δυναμικό, καθώς και για τα σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Χαλκιδικής, που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
✅ Κατά τον δεύτερο χρόνο της δεύτερης κοινοβουλευτικής μου θητείας, εργάστηκα με σχέδιο και επιμονή για την επανεκκίνηση έργων υποδομής που είχαν παγώσει, την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων για την αξιοποίηση κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την προώθηση αιτημάτων στελέχωσης υπηρεσιών, οικονομικής στήριξης αγροτών, εργαζομένων, ανέργων και πολιτιστικών συλλόγων.
✅ Συμμετείχα ουσιαστικά σε συλλογικές δράσεις τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της περιοχής μας. Απέναντι στις νέες προκλήσεις και προτεραιότητες που διαμορφώνονται, παραμένω παρών και διαθέσιμος για συνεργασία, με στόχο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την κοινή προσπάθεια και να δημιουργήσουμε σταθερές βάσεις ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας.
✔️ Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, με βασικό στόχο να διεκδικήσουμε τη Χαλκιδική που δικαιούμαστε και ονειρευόμαστε!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ανασκόπησης του κοινοβουλευτικού έργου 2024-2025 του κ. Πάνα Απόστολου στον παρακάτω σύνδεσμο: