Ανδρέας Μορφονιός: «Η συγχώρεση μόνο μπροστά μας πηγαίνει»

Πώς μπορούν δύο αδέρφια, που η ζωή τα έχει φέρει να έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους, να ξανασυναντηθούν και να βοηθήσουν το ένα το άλλο; Πώς οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν θα τους φέρουν πιο κοντά;

Περισσότερα θα μάθετε αν δείτε την ταινία «Τζαμάικα» που από την Πέμπτη 21/12/2017 προβάλλεται στις αίθουσες από την Feelgood, και που την περασμένη Δευτέρα έγινε η πρεμιέρα της στην πόλη μας στον πολυκινηματογράφο Cineplexx.

Πρόκειται για μια ταινία που έχει ως πρωταγωνιστές τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη. Ο πρώτος υποδύεται τον Άκη, έναν οδηγό ταξί που έχει χρέη και μια απαιτητική γυναίκα. Ο δεύτερος είναι ο Τίμος, ένας διάσημος παρουσιαστής τηλεόρασης που ζει κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία.

«Η Τζαμάικα συμβολίζει ένα μακρινό ταξίδι σε εξωτικά μέρη» μάς δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας Ανδρέας Μορφονιός, απαντώντας στις ερωτήσεις μας και συμπλήρωσε πως «στις δύσκολες στιγμές της ζωής, μπορείς-όπως ο ήρωας της ταινίας-να αντιμετωπίσεις τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο».

Οι περισσότεροι θα τον γνωρίζουν από την διαδρομή του στις τηλεοπτικές σειρές, όπως  το «Ευτυχισμένοι μαζί» και την «Κλινική Περίπτωση». Τώρα ο κ. Μορφονιός σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία και το αποτέλεσμα ήδη φαίνεται να κερδίζει το κοινό. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «μαγική» την εμπειρία του να σκηνοθετεί μια ταινία. Όσο για το ποια είναι η δική του Τζαμάικα; «Είναι οι μικρές στιγμές ευτυχίας δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ», σημείωσε.

 

-Τι συμβολίζει η Τζαμάικα για τους δύο πρωταγωνιστές;

-Την παραλία που περνούσαν τα καλοκαίρια σαν παιδιά, εκεί που ονειρεύονταν τη ζωή τους σαν μια μεγάλη περιπέτεια, ένα μακρινό ταξίδι σε εξωτικά μέρη.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία;

-Το σενάριο γράφτηκε από τον Γιώργο Φειδά πάνω σε μια ιδέα του Φάνη Μουρατίδη. Όλα αυτά ξεκίνησαν πριν από τρία περίπου χρόνια.

-Ο κ. Μουρατίδης είπε στην πρεμιέρα πώς πρόκειται για μια ταινία που είναι βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες. Πόσο αυτό ήταν πρόκληση για εσάς; Και πώς λειτούργησε στα γυρίσματα;

-Πράγματι η ιστορία είναι βασισμένη σε κοντινά μας πρόσωπα και πραγματικά περιστατικά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σενάριο να ακουμπά σε αλήθεια και να μεταφέρει έντονα συναισθήματα, τόσο στους συντελεστές, όσο και στους θεατές. Είναι πολύ σημαντικό, βλέποντας στην οθόνη μια τόσο έντονη συναισθηματικά ιστορία, να σκεφτείς ότι στις δύσκολες στιγμές της ζωής, μπορείς-όπως ο ήρωας της ταινίας-να αντιμετωπίσεις τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο.

-Βλέποντας την ταινία είναι σίγουρο πως μια μεγάλη μερίδα θεατών θα βρει στοιχεία για να ταυτιστεί, να συμπάσχει, να νιώσει κοντά με τους ήρωες. Πώς καταφέρατε να μεταφέρετε μέσα από την ταινία αυτά τα συναισθήματα; Και τελικά μπορεί η αδερφική αγάπη να συγχωρέσει και να προχωρήσει μπροστά;

-Για μένα ο κινηματογράφος επιβάλλεται να μεταφέρει συναισθήματα. Προσπάθησα να τα μεταφέρω ακουμπώντας στην «καρδιά» του σεναρίου δουλεύοντας μαζί με τους ηθοποιούς ,δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα μέσω της φωτογραφίας του Γ. Δρακουλαράκου και της μουσικής του Θέμη Καραμουρατίδη. Όσο για την συγχώρεση, πρόκειται για πράξη γενναιότητας που μόνο μπροστά μας πηγαίνει.

-Στο πλευρό σας έχετε πολλούς γνωστούς συντελεστές, τόσο ηθοποιούς με τον Σπύρο Παπαδόπουλο να επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη, όσο και τραγουδιστές όπως η Γιώτα Νέγκα, συνθέτες όπως ο Σπύρος Νικολόπουλος και ο Θέμης Καραμουρατίδης, αλλά και σεναριογράφους όπως ο Γιώργος Φειδάς. Πώς συνεργαστήκατε; Και πώς νιώθετε που έχετε τόσους πολλούς φίλους;

-Συνεργάστηκα εξαιρετικά με όλους τους συντελεστές. Όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και δούλεψαν με πολλή αγάπη για αυτήν την ταινία. Παράλληλα ένιωσα μεγάλη χαρά όταν φίλοι ηθοποιοί που συνεργαστήκαμε στο παρελθόν συμμετείχαν στην ταινία κάνοντας ακόμα και μικρές ολιγόλεπτες εμφανίσεις. Όσον αφορά τον Θ. Καραμουρατίδη πρόκειται για μια νέα δυνατή φιλία που θα έχει σίγουρα και επαγγελματική συνέχεια.

-Ο περισσότερος κόσμος σάς γνωρίζει μέσα από τη δουλειά σας σε τηλεοπτικές σειρές. Πώς ήταν η τωρινή εμπειρία από την σκηνοθεσία μιας ταινίας μεγάλου μήκους;

-Με μια λέξη… μαγική.

-Ποια τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

-Μια νέα τηλεοπτική σειρά (το ποια ακριβώς είναι λίγο νωρίς ακόμα να το πούμε) και μια ταινία μεγάλου μήκους το σενάριο της οποίας έχω ξεκινήσει να ετοιμάζω.

 

-Και ποια είναι η δική σας Τζαμάικα;

-Οι μικρές στιγμές ευτυχίας δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ. Θα θελα να μην χάνω καμιά τέτοια στιγμή, γιατί πολλές φορές αυτές περνούν δίπλα μας και τις προσπερνάμε σαν ασήμαντες. Θα θελα να περνά η ζωή σαν ένα μεγάλο ατέλειωτο καλοκαίρι σαν αυτά των παιδικών μου χρόνων.

typosthes.gr