Ανελκυστήρες: Ανέφικτη κρίνεται η πιστοποίηση μέχρι τις 30 Ιουνίου

Τους κύριους λόγους που δεν μπορεί να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η αναβάθμιση των παλαιών ανελκυστήρων, εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
“ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
Ανέφικτη θεωρείται από τους ανθρώπους της αγοράς η προθεσμία που έχει δοθεί για την αναβάθμιση ασφαλιστικών διατάξεων των ανελκυστήρων, η οποία -μετά τη σχετική εξάμηνη παράταση που δόθηκε- έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου 2025, καθώς είναι χιλιάδες τα ασανσέρ που δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί και οι τεχνικοί δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν στα αυξημένα αιτήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτημα αποτελεί και η εξεύρεση πόρων για την αναβάθμιση από ιδιοκτήτες/διαχειριστές, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για κάποιο πρόγραμμα επιδότησης. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που δεν υπάρξει πιστοποίηση, θα επιβληθούν πρόστιμα.
Μιλώντας στο «ΤyposThes», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) κ. Γεώργιος Βλασόπουλος, εκτιμά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην οριστεί νέα ημερομηνία». Αν και όπως σημειώνει είναι ένα θέμα που δεν είναι καινούργιο αλλά μας ταλανίζει εδώ και 13 χρόνια, «δεν υπάρχει σωστή ροή των πραγμάτων» και τονίζει ότι δεν θα μπορούσε να είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν 350.000-400.000 ανελκυστήρες σε διάστημα ενός εξαμήνου (από την αρχή του έτους μέχρι 30 Ιουνίου). «Είναι ανέφικτο, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα», όπως λέει, ούτε από την άποψη της οικονομικής δυνατότητας των πολυκατοικιών, ούτε από την άποψη της διάθεσης αδειοδοτημένου τεχνικού προσωπικού, ούτε από την παραγωγή εξαρτημάτων από τη συρρικνωμένη, πλέον, ελληνική βιοτεχνία, αλλά και της δυνατότητας από τους ιδιωτικούς φορείς ελέγχου να ελέγχουν όλους αυτούς τους ανελκυστήρες, με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει ότι έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν μέχρι 4 ανελκυστήρες την ημέρα.
Αυτό το διάστημα υπάρχει μια πίεση από τον κόσμο, ο οποίος επικοινωνεί με τεχνικούς συντηρητές όμως κατά τον κ. Βλασόπουλο δεν γίνεται να απαιτήσεις κάτι να διορθωθεί σε ένα μήνα την ώρα που δεν έχει διορθωθεί εντός 13 ετών. Επιπλέον, δεν ισχύει αυτό που κάποιοι θεωρούν ότι είναι δουλειά 1-2 ημερών από καμία πλευρά, ούτε των τεχνικών, ούτε των βιοτεχνιών που φτιάχνουν εξαρτήματα, ούτε των φορέων ελέγχου.
«Δεν γνωρίζουμε πόσους και τι είδους ανελκυστήρες έχουμε»
«Πρέπει το υπουργείο να ξεκινήσει από το βήμα Α, την καταγραφή, να ενεργοποιήσει τις εποπτικές αρχές, να δώσει τους σωστούς χρόνους για την αναβάθμιση των ασφαλιστικών διατάξεων», τονίζει ο κ. Βλασόπουλος.
Όπως αναφέρει οι εποπτικές αρχές υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν. «Διαπιστώνουμε πιστοποιητικά καλής λειτουργίας που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε συγκεκριμένους ανελκυστήρες, εξετάζονται με κάποιους άλλους νόμους παράνομα, έχουν άλλες χρονολογίες στα χαρτιά και άλλες στην πράξη», λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι με το άρθρο 52 του Νόμου 4961/2022 (τροποποίηση άρθρου 11Α ν. 3982/2011) συστήνεται Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλοι οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες, ανεξαρτήτως του έτους κατασκευής ή εγκατάστασής τους με αίτηση του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή ή του νόμιμου εκπροσώπου τους.
Ωστόσο από την στιγμή που δεν έχει βγει ακόμη η ΚΥΑ για την εφαρμογή του και την καταγραφή των ανελκυστήρων «δεν γνωρίζουμε πόσους ανελκυστήρες έχουμε στην Ελλάδα, ποιας τεχνολογίας και ποιας ηλικίας είναι, ποιοι είναι παράνομοι, ποιοι λειτουργούν νόμιμα» κλπ, σύμφωνα με τον κ. Βλασόπουλο. Πρέπει, όπως τονίζει να υπάρξει μια σωστή σειρά, πρώτα να καταγραφούν, να γνωρίζουμε τις χρονολογίες τους, την τεχνολογία τους κλπ και μετά να ληφθεί απόφαση για το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να γίνει η αναβάθμισή τους.
Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι να γίνει πιστοποίηση σε βάθος πενταετίας, με σταδιακές προθεσμίες καταχώρησης πιστοποιημένων ανελκυστήρων, ανά δεκαετία κατασκευής προκειμένου να υπάρξει η οικονομική δυνατότητα για τους πολίτες αλλά και οι εταιρείες να μπορέσουν καλύψουν τις αναβαθμίσεις με τεχνικό προσωπικό και οι βιοτεχνίες να μπορέσουν να παράξουν και οι φορείς να τηρούν την νομιμότητα ελέγχοντας μόνο 4 ανελκυστήρες την ημέρα και όχι περισσότερους. Δηλαδή στη διάρκεια ενός έτους να αναβαθμιστούν οι ανελκυστήρες μέχρι το 1960, στη διάρκεια ενός έτους όσοι είναι εγκατεστημένοι μέχρι το 1970 κ.ο.κ μέχρι τις 09/09/1988 και μετά από τον Σεπτέμβριο του ’88 μέχρι τον Ιούλιο του ’99 που αλλάζει ξανά η νομοθεσία να δούμε πόσοι ανελκυστήρες υπάρχουν. Οι τελευταίοι είναι νεότεροι και έχουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες.
Τι γίνεται με το κόστος και τα πρόστιμα
Σημειώνεται ότι αυτήν την στιγμή πραγματοποιούνται έλεγχοι. Όμως ούτε πρόστιμα μπορούν να κατοχυρωθούν, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ΑΦΜ στις πολυκατοικίες, ούτε ηλεκτρονικό μητρώο πολυκατοικιών και καταγραφή των εγκαταστατών, συντηρητών τεχνιτών, όπως τονίζεται.
Σε ό,τι αφορά το κόστος αναβάθμισης, ο κ. Βλασόπουλος τονίζει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί κάθε ανελκυστήρας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, το έτος, την τεχνολογία του και το αν τα τελευταία χρόνια είχε αναβαθμιστεί. Σημειώνει ότι η αναβάθμιση αφορά μόνο 4 σημεία και πρέπει οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές να έρθουν σε συνεννόηση με το συντηρητή τους. Κάποιοι άλλωστε, μπορεί να έχουν κάνει σταδιακή αναβάθμιση ασφαλιστικών διατάξεων τα περασμένα έτη και να είναι ελάχιστα τώρα αυτά που πρέπει να κάνουν.
Αναφέρει δε ότι δεν πρέπει να τρομοκρατείται ο κόσμος διαβάζοντας για πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ καθώς αυτό το υψηλό πρόστιμο προβλέπεται σε περιπτώσεις που έχει γίνει ένα ατύχημα, έχει σφραγιστεί ο ανελκυστήρας από τα αρμόδια όργανα με βουλοκέρι και ταινία και κάποιος πάει και το παραβιάζει και το θέτει σε λειτουργία παράνομα. «Αυτό δεν έχει σχέση με την αναβάθμιση και την πιστοποίηση. Δεν πρέπει να λέγονται αυτά τα πράγματα […]και πανικοβάλλεται ο κόσμος και έχουμε εκατοντάδες τηλέφωνα την ημέρα από κόσμο που ανησυχεί ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο 60.000 ευρώ», αναφέρει.
Πάντως, ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, αναφέρουμε ότι επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όποιον ιδιοκτήτη/διαχειριστή δεν μεριμνήσει για την έκδοση/ανανέωση πιστοποιητικού του ανελκυστήρα. Ανάλογα με το είδος της παράβασης και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στην υγεία και ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα μπορούν να κλιμακώνονται.
Πρόγραμμα επιδότησης και παράταση ζητά η ΠΟΜΙΔΑ
Με δεδομένο ότι ο ανελκυστήρας αποτελεί βασικό «μέσο μεταφοράς» και η ασφαλής λειτουργία του επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει τη δημιουργία προγράμματος επιδότησης μέρους του κόστους της επιθεώρησης και εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων των παλαιών πολυκατοικιών της χώρας. Επίσης, έχει ζητήσει παράταση της προθεσμίας καταχώρησης ανελκυστήρων έως την λειτουργία του ηλεκτρονικού Ενιαίου Μητρώου παράταση. Συγκεκριμένα ζητά παράταση έως 31.12.2025.
Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών/διαχειριστών πολυκατοικιών δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις ενέργειες αρχικής επιθεώρησης, εκσυγχρονισμού, επανελέγχου και εν τέλει καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων των κτιρίων τους εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας, κυρίως λόγω οικονομικής αδυναμίας των διαχειρίσεων και ανυπαρξίας κάθε μέτρου διευκόλυνσής τους, αλλά και λόγω πρακτικής αδυναμίας των τεχνικών συνεργείων και διαπιστευμένων φορέων να ανταποκριθούν εγκαίρως στο έργο αυτό.