Ανοιχτά καταστήματα μέχρι τη 1 το βράδυ

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την περασμένη Δευτέρα, με την οποία προβλέπεται η παράταση στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Χαλκιδική μέχρι τη 1 το βράδυ από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει την διοίκηση της Περιφέρειας που στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις  23/7/2018  μεθόδευσε απόφαση με την οποία παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής  ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα  για το διάστημα από 23 Ιουλίου στην ως τις 30 Οκτωβρίου. Απόφαση στην οποία είχε την ανοιχτή στήριξη των συνδυασμών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής»  και  «Πολίτες Μπροστά» της κ. Ν. Παυλίδου.

Μοιράζοντας «σαν τον κλέφτη» την σχετική εισήγηση της μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα της έναρξης της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα μέσα του καλοκαιριού, ώστε να μην προλάβει κανείς να τη μελετήσει και να  περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Η διοίκηση της ΠΚΜ,  κερδίζει με αυτό τον τρόπο, μια ακόμη αντεργατική αντιλαϊκή πρωτιά υπερφαλαγγίζοντας κατά πολύ κάθε προηγούμενη σχετική απόφαση πανελλαδικά. Στηριγμένη  στο αντιλαϊκό αντεργατικό οπλοστάσιο,  που επεκτείνει το ωράριο της λειτουργίας των καταστημάτων  και τις Κυριακές   καταργώντας την Κυριακή αργία, που και  δίνει τη δυνατότητα παράτασής του  τις καθημερινές με απόφαση των περιφερειών. Οπλοστάσιο   που διατήρησε  και ενίσχυσε    η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με αυτή της την απόφαση  οδηγεί:

Τους   εμποροϋπαλλήλους στην εξόντωση με την εντατικοποίηση της δουλειάς   μέχρις εξάντλησης με μισθούς μάλιστα πείνας. Στην παραπέρα επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Τους  ήδη πιεσμένους από την συνολική πολιτική αυτοαπασχολούμενους του εμπορίου στην φυσική εξάντληση προκειμένου  να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του ανταγωνισμού, αλλά και σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους που μακροπρόθεσμα  υπονομεύει την προσπάθειά τους να διατηρήσουν το όποιο μεροκάματό τους και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους αφού η πείρα έχει δείξει ότι δε συνοδεύεται από αύξηση τζίρου και κυρίως κερδών.

Εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο σε εξαφάνιση του  ελεύθερου τους χρόνου, σε σμπαράλιασμα της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής,  σε πρόωρη φθορά της υγείας τους. Αφού  θα είναι υποχρεωμένοι να είναι στο πόδι ως τουλάχιστο τις δύο τα ξημερώματα και  να υποχρεώνονται συχνά να συνεχίζουν την επόμενη το πρωί  σε νέα βάρδια στα καταστήματα.

Τα περί τήρησης της αντιλαϊκής εργατικής νομοθεσίας που τίθενται ως προϋπόθεση της εφαρμογής του μέτρου δεν καθησυχάζουν. Αντίθετα προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία αφού σε αυτή  νομοθεσία, που σχεδιάζεται να διατηρηθεί και στην περίοδο του μεταμνημονιακού μνημονίου, στηρίζεται το ξεζούμισμά των εργαζομένων. Ενώ  είναι γνωστό πως στην πράξη καταστρατηγούνται ακόμα και όσες ελάχιστες εγγυήσεις ψιχίων δικαιωμάτων αυτή προβλέπει.

Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτή την απόφαση όπως άλλωστε και συνολικά από το αντεργατικό- αντιλαϊκό οπλοστάσιο στο οποίο στηρίζεται είναι οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου  και οι μεγαλοξενοδόχοι. Που  και με αυτό το μέτρο θα ενισχύσουν τη θέση  τους στην αγορά συγκεντρώνοντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των αυτοαπασχολούμενων και ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους αξιοποιώντας το πρόσφορο έδαφος που δημιουργείται για   επικερδή τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Για αυτών τα συμφέροντα προκρίνεται από ΟΟΣΑ και ΕΕ το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της «απελευθέρωσης» του ωραρίου. ως «βέλτιστη πρακτική»-μέτρο που ενισχύει τη συγκέντρωση της αγοράς.

Τα δικά τους κέρδη αφορά το προκλητικό πρόσχημα που υιοθετείται ότι όλα αυτά γίνονται τάχα για την εξυπηρέτηση  των επισκεπτών-τουριστών, της ανάπτυξης του  τουρισμού και της οικονομίας.

Για τη στήριξη των ίδιων συμφερόντων εξάλλου ξοδεύονται εκατομμύρια € από την Περιφέρεια Κ.Μ. για προγράμματα τουριστικής προβολής.

Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται και η διοίκηση  της Περιφέρειας το ρόλο της στην ανάπτυξη της ως περιφερειακός μηχανισμός επιβολής της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ένας ρόλος που ειδικά στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων εδώ και χρόνια η διοίκηση της ΠΚΜ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας την πλήρη απελευθέρωση  και την κατάργηση  της Κυριακής αργίας πρωταγωνιστώντας στην οργάνωση «λευκών νυχτών κλπ».

Με την απόφαση αυτή της ΠΚΜ υπερθεματίζει ακόμα και από την πρόταση του Επιμελητηρίου της Χαλκιδικής που (σε βάρος της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων) πρότεινε ωράριο ως τις 12μμ  και υιοθετεί την άποψη της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Παραγωγικότητα και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για λειτουργία ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Απέναντι σε όλα αυτά το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο της Χαλκιδικής αρκείται στην «αγωνιστική στάση»  να δηλώσει απλώς ότι «εμμένει στις απόψεις» του τις οποίες δεν κάνει καν τον κόπο να επαναλάβει για να τις μάθουν  και οι εργαζόμενοι.

Όλα αυτά συνιστούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαμόρφωσης «κοινωνικής  συναίνεσης» για την υποταγή και το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων σε όλο της το μεγαλείο με την απόφαση της ΠΚΜ  να έρχεται ως επιστέγασμα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους εργαζόμενους  και  τους αυτοαπασχολούμενους, στο τομέα του εμπορίου και συνολικότερα, στη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία  να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

error: Content is protected !!