Άνοιξε ο δρόμος για φυσικό αέριο και στη Χαλκιδική

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο το φυσικό αέριο, την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών και την τιμολόγηση του συμπιεσμένου αερίου. Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, του αναπληρωτή υπουργού κ. Σ. Φάμελλου, της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, της ΡΑΕ και δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και της Θεσσαλίας.

Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου πόλεις και περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με τα δίκτυα φυσικού αερίου να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή με LNG. Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο αυτών που είναι διασυνδεδεμένων με το δίκτυο όσο και αυτών που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο. Με τον τρόπο αυτό η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι ίδια τόσο στις πόλεις όσο και στις περιαστικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας ανακοίνωσε πως «μέσα στον επόμενο μήνα θα λυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για να προχωρήσουν τα έργα και να συνδεθούν Κουφάλια, Λαγκαδάς, Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Θεσσαλίας η Καλαμπάκα, η Ελασσόνα και άλλες απομακρυσμένες περιοχές και να μπορέσουμε να δώσουμε φυσικό αέριο σε περισσότερους καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Θεσσαλίας»,

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρία ξεκίνησε μελέτη για το νομό Χαλκιδικής η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στον Ιούνιο, για να επεκταθεί το δίκτυο και σε εκείνη την περιοχή.

Στο ζήτημα της Χαλκιδικής αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας λέγοντας πως «Φυσικά ανοίξαμε και τη συζήτηση ότι δεν υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή ανοιχτό στο σύστημα ο νομός Χαλκιδικής. Η ΡΑΕ δεσμεύτηκε πως το επόμενο διάστημα θα ανοίξει αυτή την πρόσκληση και να δούμε αν υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για τη Χαλκιδική».

Μ.Κ.