Ανοιχτά καταστήματα για click – away: Οι 3 κινήσεις για να ψωνίσετε τα Χριστούγεννα

Αυστηρό μήνυμα ότι αν δεν τηρηθούν οι κανόνες και παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού λόγω της λειτουργίας του click away στην αγορά, η κυβέρνηση θα πάρει πίσω το μέτρο έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα.

Όπως αναφέρθηκε δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Δηλαδή της λιανικής πώλησης, με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής απο εξωτερικό χώρο καταστήματος.

Επίσης ανακοινώθηκε το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.  Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η απόφαση αφορά τα καταστήματα που πωλούν αμιγώς βιβλία και τα οποία είναι 1784 σε όλη τη χώρα.

Από υπηρεσίες θα επιτραπεί να λειτουργήσουν μόνο κομμωτήρια, κουρεία και υπηρεσίες ΚΤΕΟ.

Η διαδικασία του click away

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που λάμβαναν έως τώρα ως απολύτως κλειστές.

Η μέθοδος του click away έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό: ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσω e-shop και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα αν δεν υπάρχει e-shop.

Για να μετακινηθεί ο πελάτης θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε αποστολή sms από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλαμβάνει την παραγγελία του. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομα να παραλαμβάνει την παραγγελία και όχι ολόκληρες οικογένειες ή παρέες.

Ο υπουργός κάλεσε να τηρηθούν οι όροι που ανέφερε και τόνισε ότι ουρές έξω από καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο έως 9 άτομα. Και απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Αν μια επιχείρηση αποδειχθεί στους ελέγχους ότι έχει βάλει μέσα πελάτη παράνομα θα έχει πρόστιμο από 2.000-50.000 (θα καθορίζεται με βάση τα τ.μ.) και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 μέρες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο στις επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδο στο δρόμο.

Κατά συνέπεια mall, κλειστά εμπορικά και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο σε δρόμο δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία του click away. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί συνωστισμός σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους, είπε ο υπουργός.

 «Είμαστε σε συζητήσεις ειδικότερα με τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα της υπηρεσίας click away. Θα δούμε για επιπλέον προστατευτικά μέτρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», απάντησε εξάλλου ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων χθες και προχθές και πως τα μέτρα έχουν την απόλυτη έγκρισή τους. «Αν δεν την είχαν δεν θα τα είχα ανακοινώσει», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως αν τηρηθεί το click away με τον τρόπο που περιέγραψε, τελικά η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δρόμους. «Αν δεν λαμβάναμε κανένα τέτοιο μέτρο, θα ρισκάραμε την πλήρη κατάρρευση του εμπορίου και του courier καθώς θα είχαμε συσσώρευση ανεκτέλεστων παραγγελιών και όταν θα ανοίγαμε το λιανικό εμπόριο κανονικά θα υπήρχε πολυκοσμία. ‘Αρα και για να περιοριστεί η κινητικότητα και η πολυκοσμία, τότε ήταν αναγκαίο να βρεθεί διέξοδος», εξήγησε.

Είπε επίσης ότι θα επιτρέπονται και τηλεφωνικές παραγγελίες, ώστε και μικρά καταστήματα να έχουν επαφή με τον πελάτη και να κάνουν χρήση της υπηρεσίας click away. «Απευθύνεται δηλαδή όχι μόνο στους μεγάλους αλλά και στους περισσότερους μικρούς. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι θα αντικαταστήσει την κανονική λειτουργία, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει μητρώο των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας και πως η κυβέρνηση έθεσε γενικούς κανόνες και αφορά όλες εκείνες που έχουν πρόσβαση σε δρόμο.

  Επανέλαβε ότι οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω του e-shop, είτε τηλεφωνικά και πως η υπηρεσία θα λειτουργήσει μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη της παραγγελίας και με συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μόνο ένα άτομο θα μπορεί να την παραλάβει. «Από την τήρηση του κανόνα θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι του μέτρου», προειδοποίησε.

Τέλος δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.