Απ. Πάνας: Άνιση μεταχείρηση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής από την κυβέρνηση

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τα  Υπουργεία  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών,  κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, με θέμα την ανισότητα στη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής.

Στην ερώτησή του ο κ. Πάνας επισημαίνει, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει 16 εκατομμύρια ευρώ στους μηλοπαραγωγούς συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων επιβεβαιώνει, ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης στήριξης των πληγέντων αγροτών, ενώ έρχεται σε αντιδιαστολή με την απόφαση να μην υπάρξει παρόμοιο   πρόγραμμα ενίσχυσης για την ακαρπία της ελιάς τα έτη 2021 και 2023.

Η επιλεκτική εφαρμογή της πολιτικής αυτής προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και αίσθημα άνισης μεταχείρισης, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής εξαιρέθηκαν αδικαιολόγητα, παρότι υπέστησαν όμοιες και τεκμηριωμένες ζημιές από ακραίες καιρικές συνθήκες τα έτη 2021 και 2023.

Ο Βουλευτής τονίζει για ακόμη μία φορά, ότι η ακαρπία της ελιάς έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς, επηρεάζοντας την τοπική και εθνική οικονομία, ενώ παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και τις προτάσεις για εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση αρνείται να πράξει το αυτονόητο: να στηρίξει ισότιμα τους ελαιοπαραγωγούς, όπως έκανε με τους μηλοπαραγωγούς.

Ο κ. Πάνας ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων. Για τους λόγους αυτούς ζητώ από τα αρμόδια Υπουργεία να ενημερωθώ , γιατί δεν υιοθετήθηκε αντίστοιχο ad hoc πρόγραμμα ενίσχυσης για την ακαρπία της ελιάς τα έτη 2021 και 2023, αλλά και γιατί αγνοήθηκαν οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών, ιδιαίτερα για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, οι οποίοι ζητούσαν στήριξη λόγω των σοβαρών ζημιών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ίση μεταχείριση όλων των αγροτών, χωρίς διακρίσεις και αδικίες. Βρίσκομαι πάντα δίπλα στα δίκαια αιτήματα των αγροτών της Χαλκιδικής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, αλλά να προστατεύει το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας και να μην αδικεί τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής μας».

Το ακριβές κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

Βουλευτής Χαλκιδικής

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

18/03/2025                                                    

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:         Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο

Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.  Πιερακάκη Κυριάκο

Θέμα: Ανισότητα στη στήριξη των αγροτών – Γιατί δεν υπήρξε ad hoc πρόγραμμα ενίσχυσης για την ακαρπία της ελιάς τα έτη 2021 και 2023, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις;

Κύριοι Υπουργοί,

Με την υπ’ αριθμ. 65910 απόφαση, ανατέθηκε στον ΕΛ.Γ.Α. η υλοποίηση ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ύψους 16.000.000 ευρώ για την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, λόγω της μειωμένης παραγωγής που προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες του διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Η απόφαση αυτή είναι ορθή, καθώς η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει τους πληγέντες αγρότες. Ωστόσο, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και αίσθημα άνισης μεταχείρισης, το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι υπέστησαν αντίστοιχες καταστροφές λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών, ιδίως τα έτη 2021 και 2023 και είναι καταγεγραμμένες-διαπιστωμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Είναι γνωστό πως, η ακαρπία της ελιάς είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος χιλιάδες παραγωγούς στην Χαλκιδική, με αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην Τοπική όσο και στην Εθνική Οικονομία, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στου παραγωγούς όσο και σε όλες τις συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες.  Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, αλλά και προτάσεις για την εύρεση πιθανών χρηματοδοτικών μηχανισμών και εργαλείων από την ΕΕ,   ιδιαίτερα για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, δεν έχει υιοθετηθεί αντίστοιχο ad hoc πρόγραμμα ενίσχυσης, όπως συνέβη με τους μηλοπαραγωγούς.

Δεδομένου ότι, oι ελαιοπαραγωγοί, όπως και οι μηλοπαραγωγοί, στηρίζουν την ελληνική αγροτική οικονομία και δικαιούνται ίση μεταχείριση από την Πολιτεία.

Δεδομένου ότι, η μη χορήγηση ενισχύσεων για την ακαρπία της ελιάς, παρά τις τεκμηριωμένες απώλειες, συνιστά κατάφορη αδικία και απαιτεί άμεση διόρθωση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γιατί δεν υιοθετήθηκε αντίστοιχο ad hoc πρόγραμμα ενίσχυσης για την ακαρπία της ελιάς τα έτη 2021 και 2023, παρά το γεγονός ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από τα ίδια ζημιογόνα αίτια με αυτά που επηρέασαν την παραγωγή των μήλων;

2. Με ποια κριτήρια αποφασίζεται η ένταξη συγκεκριμένων καλλιεργειών σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων; Ποιος είναι ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής εξαιρέθηκαν, παρά τη σοβαρότητα των απωλειών που υπέστησαν;

3. Γιατί αγνοήθηκαν οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών, ιδιαίτερα για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, οι οποίοι ζητούσαν στήριξη λόγω των σοβαρών ζημιών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες για τα έτη 2021 και 2023;

4. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ειδικού προγράμματος ενίσχυσης για τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να αρθεί η εμφανής αδικία εις βάρος τους;

5. Σκοπεύετε να αναμορφώσετε τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι καλλιέργειες που πλήττονται από ακραία κλιματικά φαινόμενα θα λαμβάνουν ισότιμη και δίκαιη στήριξη;

Ο ερωτών  Βουλευτής

Πάνας Απόστολος