Απ. Πάνας: “Χωρίς διευκρινιστικές οδηγίες οι διαβεβαιώσεις για μη απένταξη των νέων αγροτών για έκτακτα γεγονότα”

Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Βουλευτή Χαλκιδικής.

Απάντηση έλαβε, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής της και Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ύστερα από κοινοβουλευτική παρέμβαση, που κατέθεσε ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση για  το θέμα που προκύπτει με τους Νέους Αγρότες, οι  οποίοι  επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα και δεν έχουν την δυνατότητα να τιμολογήσουν προϊόντα της παραγωγής τους, έτσι ώστε να μην απενταχθούν από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών .

Στην Απάντησή του το Υπουργείο μέσω  του  Γενικού Γραμματέα  Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών επισημαίνει, πως  παρότι κατά την εξέταση των δεσμευτικών  υποχρεώσεων του Προγράμματος των νέων αγροτών,  λαμβάνονται υπόψη έκτακτα γεγονότα τα οποία μπορεί να έχουν επισυμβεί, προκειμένου να μην οδηγούνται σε απένταξη από το μέτρο γεωργοί που αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ανώτερης βίας, δεν δίνονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις και οδηγίες, για τον τρόπο με τον οποίο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, οι  οποίοι  επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα, θα διασφαλίσουν την μη απένταξή τους από το εν λόγω πρόγραμμα.

Παράλληλα, ενώ το φαινόμενο της ακαρπίας στη Χαλκιδική άγγιξε τα ποσοστά του 90-100%, δεν προκύπτει καμία δικλείδα ασφαλείας ή οδηγία, από κάποιον θεσμικό φορέα, η οποία να διασαφηνίζει με βεβαιότητα, την μη απένταξη όσων δεν είχαν παραγωγή, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Ο κ. Πάνας δήλωσε: «Αν και η Απάντηση του Υπουργείου δημιουργεί φαινομενική αισιοδοξία, για τη μη απένταξη από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, η απουσία αναλυτικών οδηγιών προκαλεί σύγχυση. Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται  με ταχύτατη αντίδραση και παροχή  διευκρινιστικών οδηγιών, έτσι  ώστε να μην δημιουργούνται συγχύσεις και αναστάτωση, τόσο στους μελετητές και στους αρμόδιους φορείς ελέγχου και υλοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων, όσο και στους νέους αγρότες που πλήττονται από εξωγενείς παράγοντες, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενους».