Απεγνωσμένοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι: «Πάμε από τον έναν πόλεμο στον άλλον»

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, όχι μόνο με τη Χαμάς, αλλά και με το στρατό – «Υποφέρουμε εδώ και 25 χρόνια, δεν αντέχουμε άλλο»

 «Πού ήσασταν» ρωτούν όλοι οι Ισραηλινοί το στρατό, μαζί τους και ένας άντρας που έχασε τον αδερφό του το πρωί του Σαββάτου σε δρόμο, όπου εξελίχθηκαν μάχες μεταξύ του στρατού και των μαχητών της Χαμάς, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Άσκελον, από τις πρώτες που δέχτηκαν τα πυρά της Χαμάς. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, το ίδιο και τα θύματα, σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

 «Ήμουν εκεί πέρα. Άκουσα μία έκρηξη και πετάχτηκα πίσω. Τραυματίστηκα από θραύσματα», λέει κάτοικος στο Ασκελόν που ακόμα ψάχνει την αδερφή της. «Δεν έχουμε νέα της (αδερφής) εδώ και 30 ώρες. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε (στο τηλέφωνο) φώναζε: Όχι, όχι, όχι. Ακούσαμε πυροβολισμούς και μετά τίποτα. Και κάποιοι μιλούσαν Αραβικά», λέει.

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, όχι μόνο με τη Χαμάς, αλλά και με το στρατό. «(Ο Ισραηλινός στρατός) πρέπει να σβήσει τη Γάζα από το χάρτη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Υποφέρουμε εξ αιτίας (των Παλαιστινίων) εδώ και 25 χρόνια, δεν αντέχουμε άλλο», τονίσει με θλίψη κάτοικος στο Άσκελον.

Κραυγή βοήθειας και από την Γάζα

Κραυγή για βοήθεια βγάζουν από την άλλη και οι κάτοικοι της Γάζας. «Τι άλλο να κάνουμε; Λυπηθείτε μας, φτάνει! Είμαι 55 χρονών και έχω περάσει όλη μου τη ζωή από τον έναν πόλεμο στον άλλον», λέει σε μια συνταρακτική δήλωση ο Μοχάμεντ που είναι ιδιοκτήτης καταστήματος.

Ο Σαμπέρ από την άλλη, κάτοικος Γάζας, μετρά τους νεκρούς γείτονες και φίλους και αναζητά τα υπάρχοντά του στα συντρίμμια του σπιτιού του. «Αρνούμαστε να ξεριζωθούμε, έχουμε βαθιές ρίζες σε αυτή τη γη», εξηγεί.

Και, όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στη Γάζα, τα παιδιά πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα. Η 13χρονη Ισρά ξεναγεί τις κάμερες στο σχολείο, στο οποίο μένουν τα τελευταία 24ωρα δεκάδες οικογένειες. «Μακάρι να ήμουν ένα φυσιολογικό παιδί που ζει χωρίς πόλεμο, χωρίς ρουκέτες για να γυρνάω με ασφάλεια σπίτι μου».

Τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν γεμίσει με τραυματίες, τα νεκροτομεία με νεκρούς, το ίδιο και στο Ισραήλ. Όλη η τραγωδία αποτυπώνεται στις δεκάδες κηδείες των θυμάτων – συχνά αμάχων – και από τις δύο πλευρές. Ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αγνοουμένους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι εκτοπισμένοι από τη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 120.000 ανθρώπους, δεκάδες κτήρια καταστράφηκαν και εκατοντάδες επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς.

Καθημερινά αυξάνονται οι αεροπορικές εταιρείες που περιορίζουν τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Τελ Αβίβ. Ενώ όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να βγάλουν τους πολίτες τους από την εμπόλεμη περιοχή.

Πηγή: ΕΡΤ