Απεργία στις τράπεζες την Τετάρτη – Για απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Η ΟΤΟΕ ζητά ανάκληση των απολύσεων από την Τράπεζας Πειραιώς – Τι αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Με πανελλαδική, παντραπεζική απεργία την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΟΤΟΕ, ζητώντας από την τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει τις απολύσεις 24 υπαλλήλων που αρνήθηκαν να μεταβούν στην εταιρεία Intrum Hellas που θα διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια. 

Στη Θεσσαλονίκη την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί έξω από το κατάστημα της Πειραιώς στην Αριστοτέλους, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Για το μεσημέρι της Τετάρτης είναι προγραμματισμένη η δεύτερη τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ, η ΟΤΟΕ έστειλε σήμερα 10 εξώδικα στα στελέχη της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς καταγγέλλοντας ότι «οι απόπειρες εκφοβισμού και παρακώλυσης του δικαιώματος στην απεργία είναι παράνομες και δεν θα περάσουν».

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Μπρούσας, γραμματέας του ΕΚΘ αναφερόμενος στις απολύσεις τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η κίνηση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας η οποία υπήρχε μεταξύ ΟΤΟΕ και της τράπεζας», ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ Γιώργος Αρβανίτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης.

img_20191209_111513_resized_20191209_010730565.jpg

Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία Πειραιώς-ΟΤΟΕ-Αντπροσωπευτικού Συλλόγου τρ. Πειραιώς που υπεγράφη μετά την απόφαση της Πειραιώς να μεταφέρει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων στην εταιρεία Intrum Hellas, αποτυπώθηκε γραπτά η ήδη διακηρυγμένη πρόταση της τράπεζας ότι θα προστατευτεί πλήρως η απασχόληση, ότι η όποια συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα της Intrum θα είναι σε εθελοντική βάση και ότι θα διασφαλιστούν πλήρως οι ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα. Παράλληλα, η συμφωνία προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να μεταβούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου, από τους 1.300 εργαζόμενους στα κόκκινα δάνεια, 250 είναι δανεισμένοι στην Intrum, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις 28 Μαΐου, 145 έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να μεταβούν στο νέο σχήμα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ενταχθεί στην Intrum. Οι 24 απολύσεις προέρχονται από αυτούς τους 145. Μάλιστα 4 απολύσεις αφορούν εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη.

«Δέκα χρόνια κρίσης έγιναν τρομερές ανακεφαλαιοποιήσεις. Από τις 19 τράπεζες πήγαμε στις 4 συστημικές, έγιναν τα προγράμματα αναδιαρθρώσεων των τραπεζών, συρρικνώθηκε ο κλάδος, όμως δεν έγινε καμία απόλυση. Και τώρα που έχει αλλάξει το αφήγημα και των τραπεζιτών και της κυβέρνησης ότι έχουμε ανάπτυξη ότι μπαίνουμε σε κερδοφορία, τώρα έρχεται να φανεί το σκληρότερο πρόσωπο που αποφύγαμε να το δείξουμε στα 10 χρόνια κρίσης και των τεραστίων συγχωνεύσεων […] Είναι αδιανόητο να υπάρξει πολιτικός φορέας, κόμμα, πολίτης που να δικαιολογεί μετά τα τόσα δις. που έχουν ενισχυθεί οι τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό να έρχονται να κάνουν απολύσεις τώρα», τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Σε ότι αφορά τους 145, υποστήριξε ότι προσχηματικά η τράπεζα δεν έκανε καμία τοποθέτηση σύμφωνα με τον κανονισμό που υπάρχει και τους έβαλε το δίλημμα εθελούσια ή μετακίνηση σε κάποιο νησί του Αιγαίου. «Είχαμε παντρεμένους συναδέλφους από τη Θεσσαλονίκη που τους προτάθηκε να πάνε να δουλέψουν σε χωριό των Χανίων», όπως είπε, κάνοντας λόγο για προσχηματικές επιλογές.

«Είναι αιτία πολέμου η κοινοποίηση απολύσεων χρονιάρες μέρες», υποστήριξε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Ωρολογάς. Είπε ακόμη ότι 121 εργαζόμενοι παραμένουν για 14η εβδομάδα σε αναγκαστική άδεια «με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους», ενώ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν αν δέχονται να πάνε στην Intrum μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Δημήτρης Κόκκινος από το σύλλογο εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος του αντιπροσωπευτικού σωματείου έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και «κατάπτυστη αδικία». «Από την στιγμή που έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο», είπε μεταξύ άλλων καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης. «Επί 10 μήνες οι συνάδελφοι υφίστανται ένα διαρκές bullying και ζουν σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας για να υποχρεωθούν εντέλει να πάνε στην Intrum», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γιώργος Γουγούλης πρόεδρος του ενωτικού συλλόγου εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς. Ο ίδιος ανέφερε ότι στο 90% προτάθηκαν τοποθετήσεις σε μέρη δυσπρόσιτα “στα οποία ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαν να πάνε λόγω των οικογενειακών τους υποχρεώσεων”, ενώ σε εξειδικευμένους υπαλλήλους με μεγάλη τραπεζική εμπειρία το μόνο που τους προτάθηκε ήταν η θέση Ταμία. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι προτάσεις έγιναν «εν γνώσει τους ότι τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα πολύ σύντομα θα έκλειναν οπότε θα είχαν πάλι το ίδιο πρόβλημα». Όπως είπε, ήδη μέσα στο 2019 29 καταστήματα της επαρχίας έχουν κλείσει και μόνο 6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σημείωσε επίσης ότι άλλη επιλογή ήταν η μετακίνηση σε ένα call – center, «δηλαδή να πάψεις να είσαι τραπεζοϋπάλληλος» και η εθελούσια «η οποία ανεξάρτητα της αποζημίωσης, η οποία μπορεί να σε καλύψει προσωρινά για να ζήσεις, είναι ουσιαστικά ανεργία». Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει μαζικές απολύσεις στις τράπεζες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σχετικά με την κινητοποίηση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και την πρώτη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Αρβανίτης είπε ότι όλα τα κόμματα ήρθαν στη συγκέντρωση και δήλωσαν συμπαράσταση και ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, ενώ ανέφερε ότι η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις για όλους και για τους 145 και όχι απολύσεις, “ενώ η διοίκηση της Πειραιώς επιμένει ότι οι 24 έχουν απολυθεί και θα γίνουν προτάσεις για τους 121”. «Αντιλαμβάνεστε ότι και η κυβέρνηση είναι στο πλευρό μας μέσα από την τοποθέτηση της κ. Στρατινάκη», δήλωσε.

Τέλος ο κ. Αρβανίτης εξέφρασε τον φόβο ότι εάν αίρουν την υπογραφή τους σε αυτό, «επειδή όλος ο τραπεζικός κλάδος είναι σε φάση συρρίκνωσης τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για όλες τις τράπεζες, για απολύσεις και για διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων».

typosthes.gr