Από 30 μέχρι 50 ευρώ κοστίζουν δέκα προϊόντα στα ράφια σούπερ – μάρκετ
Προβληματίζουν οι τιμές των τροφίμων που «καλπάζουν», ειδικά τον τελευταίο χρόνο
Του Μιχαήλ Λιάπη | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
Διπλασιάστηκαν σχεδόν οι τιμές σε βασικά προϊόντα διατροφής μέσα σε μία πενταετία, και κυρίως τον τελευταίο χρόνο, ωθώντας τους καταναλωτές σε αδιέξοδο, καθώς, όπως λένε, δεν φτάνουν τα χρήματα και περιορίζονται μόνο στα απολύτως απαραίτητα αγαθά και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα του «ΤyposThes», οι κυριότερες αυξήσεις παρατηρούνται σε γαλακτοκομικά είδη, έλαια, κρεατικά, ενώ δεν λείπουν οι αυξήσεις και σε άλλα είδη. Αιτία της ακρίβειας, πέραν του πολέμου της Ουκρανίας που έχει εκτοξεύσει την τιμή του ηλιέλαιου στα ύψη, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, είναι τα μεταφορικά, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά πολύ και δεν λένε να πέσουν. Αποτέλεσμα είναι, οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα πριν αγοράσουν κάποιο προϊόν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν σε αγορές γειτονικών κρατών όπου οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι εμφανώς χαμηλότερες. Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγα τα Ελληνικά προϊόντα που σε χώρες του εξωτερικού πωλούνται χαμηλότερα απ’ ότι στην εγχώρια αγορά.
Αύξηση στα γαλακτοκομικά
Ραγδαία είναι η αύξηση στην τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα η τιμή της φέτας μόλις μέσα σε ένα χρόνο έχει εκτοξευθεί στα ύψη και μάλιστα σε ορισμένες μάρκες έχουν ξεπεράσει τα 16 Ευρώ το κιλό. Παράλληλα αυξημένη είναι σε σχέση με παλαιότερα χρόνια η τιμή στα κασέρια και στα γάλατα.
Λάδι… φωτιά
Ένα άλλο προϊόν που έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα είναι το ελαιόλαδο που ανάλογα με την μάρκα μπορεί να φτάσει και τα 25 Ευρώ το λίτρο, την στιγμή που το 2022 το ίδιο λάδι στοίχιζε λίγο περισσότερο από 11,5 Ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για αύξηση τουλάχιστον 100%. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του λαδιού πριν από μια 5ετία, δηλαδή το 2018, κυμαίνονταν περίπου στα 6 Ευρώ. Η μεγάλη αύξηση στα ελαιόλαδα άρχισε να παρατηρείται περίπου από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Ζυμαρικά
Οι τιμές στα ζυμαρικά δεν παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι ή και με τα προηγούμενα χρόνια. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει πχ σε προσφορά μακαρόνια σπαγγέτι ακόμα και σε χαμηλότερη τιμή από αυτή των παλαιότερων ετών.
Όσπρια
Αύξηση παρατηρείται στις τιμές των οσπρίων, με μεγαλύτερη αυτή που καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο και σε αυτά τα είδη ο καταναλωτής μπορεί να “πετύχει” προσφορές.
Αύξηση στο ημερήσιο πιάτο του νοικοκυριού
Όπως εξήγησαν στο «ΤyposThes» άτομα που μαγειρεύουν καθημερινά στο σπίτι τους, πλέον όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί με κυριότερο το λάδι.
Ενδεικτικά για την παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού των Ελλήνων, την φασολάδα, που κάποτε θεωρούνταν φθηνό, τώρα χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα, αν επιλέξει κανείς εγχώριες πρώτες ύλες όπως τα φασόλια, τα οποία είναι πολύ ακριβότερα σε σχέση με αυτά της εισαγωγής, ή τους χυμούς ντομάτας που επίσης έχουν αυξηθεί, αλλά και το ελαιόλαδο που είναι στα… ύψη!
Το κόστος του καλαθιού
Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» σας παρουσιάζει εύρος τιμών για τρόφιμα και είδη νοικοκυριού άμεσης ανάγκης.
Ενδεικτικά
Τυρί φέτα 400 γρ. 3,95 – 6,79
Πατάτες 1 κιλό 1,08 – 2,18
Κρεμμύδια ξερά 1 κιλό 1,65 – 2,32
Παρθένο Ελαιόλαδο 1 λίτρο 11,80- 15,27
Ηλιέλαιο 1 Λίτρο 2,36 – 3,85
Τυρί φέτες για τοστ 200γρ 1,97- 4,49
Πάριζα σε φέτες 160γρ 0,86 – 1,90
Μακαρόνια σπαγγέτι 500 γρ. 0,62 – 2,77
Φασόλια μέτρια 500γρ 0,95 – 2,97
Χαρτί υγείας 8 ρολά 2,95 – 6,55.
Συγκεκριμένα το καλάθι του νοικοκυριού μπορεί να στοιχίσει ενδεικτικά από περίπου 30 ευρώ ( 28,19 ευρώ) έως και περίπου 50 ευρώ (49,29 ευρώ).
Καταναλωτές λένε στο «ΤyposThes» οι τιμές στην αγορά της Β. Μακεδονίας είναι οι μισές περίπου σε σχέση με αυτές της Θεσσαλονίκης αλλά και των υπολοίπων περιοχών της Β. Ελλάδας. Μάλιστα, όπως τόνισαν, πλέον μεταβαίνουν στη γειτονική χώρα της Β. Μακεδονίας κάθε Σάββατο προκειμένου να προμηθευτούν τα ψώνια της εβδομάδας, να “γεμίσουν” βενζίνη, αλλά να κάνουν και βόλτα, καθώς εκεί τα καύσιμα είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως είπαν οικογενειάρχες, δεν είναι λίγα τα ελληνικά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς σε super market της γειτονικής χώρας και πολλές φορές αρκετά φθηνότερα από την Ελλάδα, από τον τόπο παραγωγής τους. Για παράδειγμα γνωστή φιάλη ούζου των 700 ml στην γειτονική χώρα κοστίζει 8,46 Ευρώ ενώ στην Ελλάδα 10,50 Ευρώ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το «TyposThes» εντόπισε ελληνικό κατάστημα με ελληνικά προϊόντα στα σύνορα Γερμανίας – Γαλλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Σανκτ Ινγκμπερκ του κρατιδίου Σααρλαντ το οποίο πουλάει ελληνική μάρκα φέτας συσκευασίας 200γρ στην τιμή των 3,50 Ευρώ, την ώρα που στην χώρα μας η ίδια συσκευασία κοστίζει 3,35 ευρώ. Όπως είπε ο ιδιοκτήτης με καταγωγή από τα Γιαννιτσά που μίλησε στον “Τύπο Θεσσαλονίκης”: «Οι τιμές μπορεί πάνω κάτω να είναι ίδιες αλλά δεν είναι ίδιοι οι μισθοί».