Αποκαλυπτήρια για το μυστηριακό μπλέ ιερό της Πομπηίας

Ένα περίπλοκα διακοσμημένο μπλε δωμάτιο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία

Ένα περίπλοκα διακοσμημένο μπλε δωμάτιο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία.

Η πρώτη και βασική ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για ένα αρχαίο ρωμαϊκό ιερό με έντονη τελετουργική σημασία, ο δε Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού με θαυμασμό περιέγραψε ότι η αρχαία πόλη παραμένει ένας ανεξερεύνητος θησαυρός.

Το μπλε χρώμα που βρέθηκε σε αυτή την νέα ανακάλυψη θεωρείται σπάνιο και οι ιταλικές αρχές υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο χρώμα σχετίζεται γενικά με περιβάλλοντα μεγάλης σημασίας και ανάλογης διακόσμησης.

Λεπτομερής ανάλυση έδειξε, σύμφωνα πάντα με το ιταλικό υπουργείο, ότι ο χώρος μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα ιερό τέμπλο, αφιερωμένο σε τελετουργικές δραστηριότητες και την φύλαξη ιερών αντικειμένων.

Οι τοίχοι του εν λόγω δώματος είναι διακοσμημένοι με γυναικείες φιγούρες που φέρεται να παριστάνουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου αλλά και αλληγορικές παρστάσεις με θέματα από τη γεωργία και τη ζωή των ποιμένων.

Η νέα ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα ανασκαφών που διεξάγονται στην περιοχή Regio IX της κεντρικής Πομπηίας, έναν από τους πλέον ενεργούς και υποσχόμενος νέα ευρήματα, ανασκαφικούς χώρους.

Άλλα, επίσης πρόσφατα ευρήματα στην περιοχή, περιλαμβάνουν έπιπλα που ανήκαν σε κάποιο σπίτι, ένα μπρούτζινο σύνολο από κανάτες και λάμπες, οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε ανακαινίσεις και μερικά κοχύλια από στρείδια που είχαν καταναλωθεί.

Παιδιά και βίαια θεάματα

Την περασμένη εβδομάδα, αρχαιολόγοι στην Πομπηία εντόπισαν παιδικά σκαριφήματα που απεικόνιζαν βίαιες σκηνές με μονομάχους και κυνηγών να μάχονται με ζώα.

Τα σχέδια, που πιστεύεται ότι έγιναν από παιδικά χέρια ηλικίας μεταξύ πέντε και επτά ετών, λίγο πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., βρέθηκαν στους τοίχους ενός δωματίου, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και τα παιδιά στην αρχαιότητα ήταν εκτεθειμένα σε θεάματα ακραίας βίας.

Mε πληροφορίες από CNN